Izložba "Bodies Revealed" PDF Ispis E-mail
Novosti - Zanimljivosti
Autor madmin   
Srijeda, 07 Travanj 2010 22:53
izložbaU galeriji Klovićevi dvori otvorena je jedna od najkontraverznijih i pomalo zastrašujućih izložbi  -  izložba "Bodies Revealed" američke tvrtke Premier Exhibitions. Radi se o izložbi pravih ljudskih tijela koji su nakon smrti podvrgnuti procesu plastinacije. Tim postupkom je postupno sva tekućina iz tijela zamijenjena silikonskom masom. Tijela tako ostaju savršeno očuvana, ne kvare se i nemaju nikakav miris. Anatomske strukture koje su ispreparirane izgledaju savršeno, pa mogu poslužiti za proučavanje ljudske anatomije. Tehniku je prvi osmislio  kontraverzni njemački umjetnik i anatom Günther von Hagens koji od 1996. priređuje ovakve izložbe. Danas je uporaba ovakovih preparata sve prisutnija u edukaciji u modernoj medicini i znanosti.
Izloženo je 14 cijelih tijela u pozama umjetničke interpretacije i više od 200 isprepariranih organa. Izložbu prate kontraverze i prosvjedi jer nije sigurno da ljudska tijela nisu zloupotrebljena, tj. da postoji pretodna dozvola tih ljudi prije smrti da im se tijela isprepariraju i javno izlažu znatiželjnicima na komercijalnim izložbama. Izložba je otvorena do 11. srpnja.
Virtualnu šetnju kroz izložbu u pratnji patologa Cyrila Wechta možete pogledati u našim edukacijskim materijalima --> .

Ažurirano Četvrtak, 08 Travanj 2010 09:49
 
The Real Human Bodies Exhibit PDF Ispis E-mail
E-obrazovanje - Materijali
Autor madmin   
Srijeda, 07 Travanj 2010 16:51

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.


Famous forensic pathologist Cyril Wecht narrates a tour of the amazing "Bodies" exhibit at the Carnegie Science Center Sportsworks in Pittsburgh.


Ažurirano Srijeda, 07 Travanj 2010 16:55