Slikovno izvješće s primanja brucoša 2010. PDF Ispis E-mail
Novosti - Vijesti
Autor mtaradi   
Srijeda, 15 Rujan 2010 14:39
MefGalerija   S tradicionalnog svečanog primanja brucoša na naš fakultet donosimo slikovno izvješće u MefGaleriji--> MefGalerija
   Još jedanput srdačno pozdravljamo sve naše brucoše i želimo vam korisno i ugodno studiranje u našoj sredini.  Čestitam svim brucošima i od srca vam želim da ostvarite svoja očekivanja, svoje snove. Mi, svi nastavnici i svi zaposlenici Fakulteta trudit ćemo se da vam pomognemo na tom plemenitom putu. Kako je gospodin Dekan reakao ne radi se o zanimanju ili profesiji, već životnom pozivu.

    Želim vam da se pronađete u ovom pozivu, jer tko uživa u svom poslu, on zapravo nikada ne radi!


Ažurirano Petak, 28 Siječanj 2011 10:44
 
Vander's Human Physiology (Resources - View the animations) PDF Ispis E-mail
E-obrazovanje - Materijali
Autor mtaradi   
Subota, 21 Kolovoz 2010 19:29

Ažurirano Subota, 21 Kolovoz 2010 19:35
 
Prof.dr. sc. Zvonimir Krajina, in memoriam PDF Ispis E-mail
Novosti - In memoriam
Autor mtaradi   
Nedjelja, 15 Kolovoz 2010 21:18

Prof. dr. Zvonimir KrajinaPotresla nas je tužna vijest da nas je 10.08.2010. napustio prof. dr. sc. Zvonimir Krajina. U 88. godini života, ali opet prerano.
    Prof. Zvonimir Krajina rođen je u Šibeniku 1923. i bio je prvi liječnik koji je diplomirao neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Od tada je obavljao mnoge važne dužnosti na KBC-u, fakultetu i Sveučilištu. Prof. Krajina je bio dekan našeg fakulteta (1974-1977.), rektor Sveučilišta (1982 -1986.) i dopredsjednik Hrvatske medicinske akademije. Pomogao je i u osnivanju Medicinskog fakulteta u Splitu. Obavljao je brojne društvenih funkcija u stručnim i znanstvenim organizacijama. Objavio je preko  300 stručnih i znanstvenih radova u domaćim i uglednim inozemnim časopisima. Dobio je republičku nagradu "Ruđer Bošković" za znastveni rad (1978.) i nagradu za životno djelo (1980.).
    Obogatio je Kliniku za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata nizom unapređenja struke, nastave i znanosti. Posebno je razvio rinologiju i funkcionalnu kirurgiju nosa, onkologiju glave i vrata, te funkcionalnu kirurgiju larinksa. sa suradnicima je utemeljio "Zagrebačku metodu parcijalne laringektomije", o kojoj je 1994. tiskana monografija. 1998. postao je profesor emerutus.
    Sjećat ćemo se prof. Krajine kao vrlo susretljivog, ozbiljnog profesora "starog kova" koji je dugogodišnjim radom jako unaprijedio našu suvremenu otorinolaringologiju. Uvijek spreman za kratak, prijazan razgovor, ali uvijek vrlo ozbiljan, odmjeren, dostojanstven, nekako svečan, promišljen, siguran, pristupačan, užurban... S velikom zahvalnošću sjećat će ga se njegovi studenti, kolege, ali i njegovi brojni izliječeni bolesnici.
    Neka je vječna hvala i slava dragom prof. Krajini.


Ažurirano Petak, 26 Studeni 2010 22:49
 
Neproduženje licence za antivirusni program Sophos PDF Ispis E-mail
Novosti - Događanja
Autor mtaradi   
Petak, 06 Kolovoz 2010 12:31

    Stigla je obavijest da MZOŠ nije produžio licencu za izvrstan i vrlo dobro uhodan program "SOPHOS" za zaštitu računala od virusa, trojanaca, crva i druge računalne gamadi. Nije sigurno koliko će to potrajati u "zemlji znanja", ali treba voditi računa da je akadenska zajednica ostala bez virusne zaštite.
    Rješenje je svakako tražiti druge načine zaštite. Informatičari bi mogli postaviti gateway računalo na perimetru, koje će uklanjati viruse i zaustavljati spam. Postoji potpuno besplatna rješenja na Linuxu koje su pogodna i za slabije PC. No dok se tako nešto ne napravi moramo se individualno, lokalno (a ne centralno) zaštiti.


Ažurirano Petak, 22 Rujan 2017 12:04
 
FIZIOLOGIJA - Human Physiology PDF Ispis E-mail
E-obrazovanje - E-knjige
Autor mtaradi   
Četvrtak, 05 Kolovoz 2010 13:34
Human Physiology textbook
developed with the assistance of students at Utah State University.
Covers topics including Homeostasis, Cell Physiology, Integumentary System, Nervous System, Senses, Muscular System, Blood Physiology, Cardiovascular System, Immune System, Urinary System, Respiratory System, Gastrointestinal System, Nutrition, Endocrine System, Male Reproductive System, Female Reproductive System, Pregnancy and Birth, Genetics and Inheritance, Development: Birth through Death.
Ažurirano Četvrtak, 05 Kolovoz 2010 13:40
 
Spavanje na desnom boku dovodi do učestalijih tumora na lijevoj strani tijela? PDF Ispis E-mail
Novosti - Zanimljivosti
Autor mtaradi   
Srijeda, 04 Kolovoz 2010 12:23

Objavljen je vrlo interesantan članak koji predlaže objašnjenje zašto su neki tumori simetričnih organa češći na lijevoj strani tijela: Örjan Hallberg, Olle Johanssonb: Sleep on the right side—Get cancer on the left?,  Pathophysiology, 17;3;157-160 (June 2010).
    Naime iz opširnih epidemioloških studije se zna da je među pet simetričnih ili parnih organa učestalost tumora na lijevoj strani veća čak do 20%. Primjerice, u velikim epidemiološkim studijama učestalost karcinoma dojke u žena, ali i muškaraca je veća u lijevoj dojci u prosjeku oko 8% (varijacije u pojedinim studijama su od 5% do 19%). Također je veća učestalost melanoma na lijevoj polovici tijela (oko 18%). Autori su pretpostavili da postoji zajednički uzrok i predložili da bi on bio elektromagnetsko zagađenja koje nastaje zbog signala FM radiostanica i TV. Evo njihovog vrlo zanimljivog objašnjenja.


Ažurirano Petak, 28 Siječanj 2011 10:45
 
Internet je velik! Ali koliko? PDF Ispis E-mail
Novosti - Zanimljivosti
Autor mtaradi   
Utorak, 03 Kolovoz 2010 12:53

Svi znamo da je Internet velik. Ali koliko? Pogledajte fascinirajuće podatke na slici klikanjem na doljnji link.


Ažurirano Utorak, 03 Kolovoz 2010 13:19
 
Bloom's Taxonomy According to Pirates of the Caribbean PDF Ispis E-mail
E-obrazovanje - Materijali
Autor mtaradi   
Ponedjeljak, 02 Kolovoz 2010 17:32

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

The six levels of Benjamin Bloom's Taxonomy of Educational Objectives as found in Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl. Music from Pirates I and III


 
Iznenađujuće velika sličnost genoma spužve i čovjeka PDF Ispis E-mail
Novosti - Zanimljivosti
Autor mtaradi   
Ponedjeljak, 02 Kolovoz 2010 12:32
    Grupa znanstvenka s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković objavila je rad u uglednom znanstvenom časopisu 'Molecular Biology and Evolution' koji je rangiran kao drugi najbolji časopis u području evolucijske biologije.

    Matija Harceta, Masa Roller, Helena Cetkovic, Drago Perina, Matthias Wiens, Werner E.G. Müller and Kristian Vlahovicek: Demosponge EST sequencing reveals a complex genetic toolkit of the simplest metazoans; MBE Advance Access published online on July 9, 2010; Molecular Biology and Evolution, doi:10.1093/molbev/msq174

 


Ažurirano Petak, 28 Siječanj 2011 10:41
 
Oglasna ploča s listićima PDF Ispis E-mail
Alati - Popis alata
Autor mtaradi   
Četvrtak, 29 Srpanj 2010 21:48
Oglasna ploča s listićima

 • Radi se o programu na Internetu koji služi kao javna oglasna ploča s elektronskim "listićima". Sve što objavite bit će dostupno svim registriranim korisnicima.
 • Iz gornjeg desnog izbornika mišem odaberite pisanje u obojan listić, unos slike, videa ili datoteke. Iz doljnjeg desnog izbornika odaberite datum. Poštujte pristojnost! Možete organizirati i svoj besplatni privtni prostor.
 • Za uporabu trebate biti registrirani.

 • + 60
  + 4
  Ažurirano Četvrtak, 29 Srpanj 2010 22:26
   
  Notes za zabilješke PDF Ispis E-mail
  Alati - Popis alata
  Autor mtaradi   
  Četvrtak, 29 Srpanj 2010 21:17
  Notes za zabilješke online (Note Online)

 • Ovo je program koji Vam omogućava da lako i brzo stvarate i održavate svoje vlastite zabilješke, primjerice na sastanku, predavanju itd., kad god imate na raspolaganju preglednik priključen na Internet.
 • Upišite bilo koji tekst u desno polje i stvorit ćete svoj radni prostor pod tim nazivom (šifrom). U njemu možete imati mnogo neovisnih zabilješki. Svoj rad spremate na poslužitelj i možete mu pristupiti s bilo kojeg umreženog računala. Povjerite li svojim prijateljima šifru (url) možete s njima dijeliti isti radni prostor.
 • Za uporabu trebate biti registrirani i znati našu uobičajenu blagu šifru za ulazak.

 • + 66
  + 6
  Ažurirano Četvrtak, 29 Srpanj 2010 21:46
   
  Mape (Google) PDF Ispis E-mail
  Alati - Popis alata
  Autor mtaradi   
  Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:45
  Mape (Google)

 • Pogledajte na interaktivnoj mapi snimljenoj sa satelita (Google) položaj Fakulteta na Šalati, kao i brojnih drugih radilišta!
 • Zanima li Vas gdje su trenutno avioni iznad Europe i kamo lete? Flightradar24.com shows live aircraft traffic in the airspace above Europe.

 • + 55
  + 4
  Ažurirano Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:58
   
  Upravljanje projektima PDF Ispis E-mail
  Alati - Popis alata
  Autor mtaradi   
  Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:44
  Upravljanje projektima

 • Program omogućuje lagano upravljanje, projektima, publikacijama, radovima, članovima projekta itd...!

 • + 34
  + 4
  Ažurirano Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:58
   
  Statistička mjerenja i računanja PDF Ispis E-mail
  Alati - Popis alata
  Autor mtaradi   
  Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:41
  Zbirka statističkih mjerenja i računanja (alata) u deskriptivnim i analitičkim studijama  - OpenEpi

 • OpenEpi provides statistics for counts and measurements in descriptive and analytic studies, stratified analysis with exact confidence limits, matched pair and person-time analysis, sample size and power calculations, random numbers, sensitivity, specificity and other evaluation statistics, R x C tables, chi-square for dose-response, and links to other useful sites

 • + 61
  + 1
  Ažurirano Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:59
   
  MZOŠ donijelo novu odluku o financiranju projekata PDF Ispis E-mail
  Novosti - Vijesti
  Autor mtaradi   
  Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:41
  Ministarstvo znanosti je javno priznalo da je popis znanstvenih projekata za financiranje objavljen još u petak bio - objavljen pogreškom. Zamijenilo ga je novim popisom 28. navečer, te najavilo da će odgovorni za pogrešno objavljivanje biti kažnjeni.
  Nakon što je prva objava izazvala buru nezadovoljstva i negodovanja MZOŠ je elegantno prebacio krivnju na objavu "radnih materijala". U kritike odluke uključio se i rektor našeg Sveučilišta prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš koji je cjelokupnoj javnosti uputio  Priopćenje povodom Odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa o financiranju znanstvenih projekata u 2010. godini. Prema MZOŠ nema govora u sumnju ispravnosti kriterija za financiranje znanstvenih projekata, već su krivci oni koji su to objavili! Na tom "pogrešnom"  popisu najlošije su prošle prirodne znanosti, dakle mi (medicina), fizika, kemija, biologija i biokemija. Jasno je da u vrijeme krize treba štediti, ali zar baš najviše u znanosti, obrazovanju, zdravstvu? Prema pisanju većine medija "ovaj incident je samo prelio čašu u sustavu koji je loš".
  Novu objavu pogledajte na stranicama MZOŠ-->
  Ažurirano Utorak, 31 Kolovoz 2010 08:47
   
  Skladište zaporaka PDF Ispis E-mail
  Alati - Popis alata
  Autor mtaradi   
  Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:38
  Skladište logina i zaporka (lozinka, password-a)

 • Sigurno Vam se dogodilo da se tek nakon nekoliko pokušaja i pogrešaka sjetite Vašeg logina i zaporke za određeni servis. Imate li uvijek istu kombinaciju (ili nekoliko njih) morate biti svjesni siguronosnih propusta. No problem pamćenja je rješen skladištenjem logina i zaporka pod jednom jedinstvenom kombinacijom. Odmah će neki prigovoriti da je to jednako uporabi samo jednog, istog logina i zaporke za različite servise. No nije tako!
 • Ovdje Vam se pruža vrhunski siguran sustav koji ne pohranjuje Vaš login uopće, već kad ga Vi unesete koristi se njime za enkripciju i dekripciju podataka! Kombinacija putuje mrežom također kriptirana i ne pohranjuje se na poslužitelju. Domogne li se netko kriptiranog sadržaja može vrlo, vrlo teško doći do Vaših podataka. Zato ne mogu preuzeti potpunu odgovornost, jer bi sva računala Pentagona ipak pronašli Vaš tajni ključ i dekriptirali Vaše podatke Wink .
 • Za korištenje ovog servisa trebate se registrirati u Web.mef-u (AAI shema) i u samom servisu (preporučljivo ne istim loginom i zaporkom).

 • + 61
  + 1
  Ažurirano Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:59
   
  Zaporni sat PDF Ispis E-mail
  Alati - Popis alata
  Autor mtaradi   
  Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:37
  Zaporni sat za nadziranje trajanja govora ili rasprave na kongresima i sl

 • Vrlo jednostavan zaporni sat (štoperica) za nadziranje trajanja govorenja, predavanja ili raspave na kongresima i sl. Upozorava govornika zvučno (govorom ili tonom) i/ili slikom u više navrata, kako ističe vrijeme predviđeno za govorenje. Progam je pisan u Javi i radi i u pozadini. Dakle prikladan je za aktivaciju i na računalu s kojeg trenutno ide prezentacija.

 • + 77
  + 4
  Ažurirano Četvrtak, 29 Srpanj 2010 21:00
   
  Prompter ("blesimetar") PDF Ispis E-mail
  Alati - Popis alata
  Autor mtaradi   
  Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:35
  Prompter ("blesimetar")

 • To je online alat koji Vam omogućuje "skrolanje" teksta prilagodljivim brzinama i veličinama slova, kao što se koristi na televiziji za glatko čitanje vijesti (ili nekog teksta). Tekst unesite tipkovnicom ili prijenosom iz drugih programa (kopiranje Ctrl+C i prijenos s Ctrl+V). Moguće je izvesti i inverziju teksta (kao da gledate u ogledalu). Program je pisan u JavaScriptu, pa ga morate dozvoliti da bi radio.

 • + 62
  + 4
  Ažurirano Četvrtak, 29 Srpanj 2010 21:00
   
  Podsjetnik e-mailom PDF Ispis E-mail
  Alati - Popis alata
  Autor mtaradi   
  Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:33
  Podsjetnik e-mailom
 • Želite li da Vas e-mailom podsjetimo na neki Vaš važan događaj (ili više njih) unaprijed  jedan dan, nekoliko dana, tjedana ili mjeseci, naručite podsjetnik Surprised. Ponavlja li se jednak događaj svakih par dana, tjedana, mjeseci ili godina podsjećat ćemo Vas višekratno.
 • Za korištenje ovog servisa trebate se registrirati u Web.mef-u (AAI shema) i zatim u samom servisu (Vašim e-mailom i zaporkom koja nije Vaša "jaka" uobičajena zaporka :-). Link se za registrirane korisnike je u lijevom izborniku.

 • + 48
  + 4
  Ažurirano Četvrtak, 29 Srpanj 2010 21:00
   
  Šifriranje (kodiranje) i dešifriranje teksta PDF Ispis E-mail
  Alati - Popis alata
  Autor mtaradi   
  Četvrtak, 29 Srpanj 2010 20:31
  Alat za šifriranje (kodiranje) i dešifriranje teksta

 • Kodirate tekst koji šaljete mrežom! Naime, svatko na putu elektroničkih paketa može neprimjetno uzeti kopiju tzv. "sniferima" i pročitati tekst. E-mail se šalje nekodiranim protokolom još iz onih davnih vremena dok je Internet bio ugodno akademsko okružje. Želite li biti sigurni da Vašu poštu čita samo onaj kome je namijenjena šifrirate je zaporkom. Što je duža i bolja zaporka teže je dešifrirati tekst (ali je uvijek mguće!).

 • + 57
  + 5
  Ažurirano Četvrtak, 29 Srpanj 2010 21:01
   
  << Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » > Kraj >>

  Stranica 4 od 9