Vander's Human Physiology (Resources - View the animations) PDF Ispis E-mail
E-obrazovanje - Materijali
Autor mtaradi   
Subota, 21 Kolovoz 2010 19:29

Ažurirano Subota, 21 Kolovoz 2010 19:35
 
Prof.dr. sc. Zvonimir Krajina, in memoriam PDF Ispis E-mail
Novosti - In memoriam
Autor mtaradi   
Nedjelja, 15 Kolovoz 2010 21:18

Prof. dr. Zvonimir KrajinaPotresla nas je tužna vijest da nas je 10.08.2010. napustio prof. dr. sc. Zvonimir Krajina. U 88. godini života, ali opet prerano.
    Prof. Zvonimir Krajina rođen je u Šibeniku 1923. i bio je prvi liječnik koji je diplomirao neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Od tada je obavljao mnoge važne dužnosti na KBC-u, fakultetu i Sveučilištu. Prof. Krajina je bio dekan našeg fakulteta (1974-1977.), rektor Sveučilišta (1982 -1986.) i dopredsjednik Hrvatske medicinske akademije. Pomogao je i u osnivanju Medicinskog fakulteta u Splitu. Obavljao je brojne društvenih funkcija u stručnim i znanstvenim organizacijama. Objavio je preko  300 stručnih i znanstvenih radova u domaćim i uglednim inozemnim časopisima. Dobio je republičku nagradu "Ruđer Bošković" za znastveni rad (1978.) i nagradu za životno djelo (1980.).
    Obogatio je Kliniku za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata nizom unapređenja struke, nastave i znanosti. Posebno je razvio rinologiju i funkcionalnu kirurgiju nosa, onkologiju glave i vrata, te funkcionalnu kirurgiju larinksa. sa suradnicima je utemeljio "Zagrebačku metodu parcijalne laringektomije", o kojoj je 1994. tiskana monografija. 1998. postao je profesor emerutus.
    Sjećat ćemo se prof. Krajine kao vrlo susretljivog, ozbiljnog profesora "starog kova" koji je dugogodišnjim radom jako unaprijedio našu suvremenu otorinolaringologiju. Uvijek spreman za kratak, prijazan razgovor, ali uvijek vrlo ozbiljan, odmjeren, dostojanstven, nekako svečan, promišljen, siguran, pristupačan, užurban... S velikom zahvalnošću sjećat će ga se njegovi studenti, kolege, ali i njegovi brojni izliječeni bolesnici.
    Neka je vječna hvala i slava dragom prof. Krajini.


Ažurirano Petak, 26 Studeni 2010 22:49
 
Neproduženje licence za antivirusni program Sophos PDF Ispis E-mail
Novosti - Događanja
Autor mtaradi   
Petak, 06 Kolovoz 2010 12:31

    Stigla je obavijest da MZOŠ nije produžio licencu za izvrstan i vrlo dobro uhodan program "SOPHOS" za zaštitu računala od virusa, trojanaca, crva i druge računalne gamadi. Nije sigurno koliko će to potrajati u "zemlji znanja", ali treba voditi računa da je akadenska zajednica ostala bez virusne zaštite.
    Rješenje je svakako tražiti druge načine zaštite. Informatičari bi mogli postaviti gateway računalo na perimetru, koje će uklanjati viruse i zaustavljati spam. Postoji potpuno besplatna rješenja na Linuxu koje su pogodna i za slabije PC. No dok se tako nešto ne napravi moramo se individualno, lokalno (a ne centralno) zaštiti.


Ažurirano Petak, 22 Rujan 2017 12:04
 
FIZIOLOGIJA - Human Physiology PDF Ispis E-mail
E-obrazovanje - E-knjige
Autor mtaradi   
Četvrtak, 05 Kolovoz 2010 13:34
Human Physiology textbook
developed with the assistance of students at Utah State University.
Covers topics including Homeostasis, Cell Physiology, Integumentary System, Nervous System, Senses, Muscular System, Blood Physiology, Cardiovascular System, Immune System, Urinary System, Respiratory System, Gastrointestinal System, Nutrition, Endocrine System, Male Reproductive System, Female Reproductive System, Pregnancy and Birth, Genetics and Inheritance, Development: Birth through Death.
Ažurirano Četvrtak, 05 Kolovoz 2010 13:40
 
Spavanje na desnom boku dovodi do učestalijih tumora na lijevoj strani tijela? PDF Ispis E-mail
Novosti - Zanimljivosti
Autor mtaradi   
Srijeda, 04 Kolovoz 2010 12:23

Objavljen je vrlo interesantan članak koji predlaže objašnjenje zašto su neki tumori simetričnih organa češći na lijevoj strani tijela: Örjan Hallberg, Olle Johanssonb: Sleep on the right side—Get cancer on the left?,  Pathophysiology, 17;3;157-160 (June 2010).
    Naime iz opširnih epidemioloških studije se zna da je među pet simetričnih ili parnih organa učestalost tumora na lijevoj strani veća čak do 20%. Primjerice, u velikim epidemiološkim studijama učestalost karcinoma dojke u žena, ali i muškaraca je veća u lijevoj dojci u prosjeku oko 8% (varijacije u pojedinim studijama su od 5% do 19%). Također je veća učestalost melanoma na lijevoj polovici tijela (oko 18%). Autori su pretpostavili da postoji zajednički uzrok i predložili da bi on bio elektromagnetsko zagađenja koje nastaje zbog signala FM radiostanica i TV. Evo njihovog vrlo zanimljivog objašnjenja.


Ažurirano Petak, 28 Siječanj 2011 10:45
 
Internet je velik! Ali koliko? PDF Ispis E-mail
Novosti - Zanimljivosti
Autor mtaradi   
Utorak, 03 Kolovoz 2010 12:53

Svi znamo da je Internet velik. Ali koliko? Pogledajte fascinirajuće podatke na slici klikanjem na doljnji link.


Ažurirano Utorak, 03 Kolovoz 2010 13:19
 
Bloom's Taxonomy According to Pirates of the Caribbean PDF Ispis E-mail
E-obrazovanje - Materijali
Autor mtaradi   
Ponedjeljak, 02 Kolovoz 2010 17:32

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

The six levels of Benjamin Bloom's Taxonomy of Educational Objectives as found in Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl. Music from Pirates I and III


 
Iznenađujuće velika sličnost genoma spužve i čovjeka PDF Ispis E-mail
Novosti - Zanimljivosti
Autor mtaradi   
Ponedjeljak, 02 Kolovoz 2010 12:32
    Grupa znanstvenka s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković objavila je rad u uglednom znanstvenom časopisu 'Molecular Biology and Evolution' koji je rangiran kao drugi najbolji časopis u području evolucijske biologije.

    Matija Harceta, Masa Roller, Helena Cetkovic, Drago Perina, Matthias Wiens, Werner E.G. Müller and Kristian Vlahovicek: Demosponge EST sequencing reveals a complex genetic toolkit of the simplest metazoans; MBE Advance Access published online on July 9, 2010; Molecular Biology and Evolution, doi:10.1093/molbev/msq174

 


Ažurirano Petak, 28 Siječanj 2011 10:41