In memoriam Prof. dr. sc. Vesna Vegar Brozović, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
svijece     Duboko nas je potresla tužna vijest da nas je iznenada zauvijek napustila naša draga profesorica VESNA VEGAR BROZOVIĆ u srijedu 18. I. 2017. Svi koji smo je poznavali sjećamo se nje kao izuzetno tople, nasmijane, ljubezne i vedre osobe, koja je uvijek bila spremna pomoći bolesnicima. Cijeli svoj radni vijek obavljala je vrlo stresni i odgovorni posao anesteziologa u Intenzivnoj kirurškoj jedinici KBC na Rebru. Uvijek u borbi za život teških bolesnika, uvijek je bila optimistična i nikad nije posustajala ili se predavala. Zahvalni su joj brojni bolesnici koje je svojim znanjem, vještinom i upornošću vraćala ponovo u život i onda kad su drugi izgubili svaku nadu. Zahvalne su joj i brojne generacije studenata, liječnika, specijalizanata, anesteziologa i kolega za znanje koje je nesebično dijelila.
     Draga Vesna, zahvalan sam Ti što sam imao prilike družiti se s Tobom još za vrijeme studentskih dana. Zahvalan sam Ti i za sve što si kao liječnik učinila za moju obitelj. Zahvalan sam Ti za vedrinu, dobrotu i optimizam koji si širila oko sebe. Zato sam tužan da si nas prerano napustila, posebno sad kad si mogla malo usporiti, posvetiti se sebi i uživati u životu.
     Ostaje nam tuga i neugodna praznina, ali i zahvalnost i ugodna sjećanja na našu dragu Vesnu!
     Sućut obitelji, rodbini i prijateljima, a posebno sinu dr. Ivi.
     Neka joj je vječna hvala i slava! Počivala u miru! Pokoj joj vječni!
Ispraćaj drage nam profesorice bit će u srijedu 25. I. 2017. u 14,30 sati na groblju Gaj urni-krematorij.
 
Prof. dr. sc. Nikola Ries, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
Ries N      Potpuno slučajno sam doznao vijest, koja me je iznenadila i jako rastužila da nas je naš dragi prof. dr. sc. Nikola Ries napustio 31.10.2016. u 91. godini života potiho, sasvim nečujno, samozatajno kako je i živio. Bio je divan, preskroman i plemenit čovjek, znanstvenik, nastavnik i stručnjak, posljednji od "stare garde" profesora na Zavodu za fiziologiju kakvi danas više ne postoje! Uzor svima i u svemu!
     Sjećam se prof. Riesa još iz svojih ranih studentskih dana. Nakon što sam s odličnim položio fiziologiju, pozvao me k sebi i uključio u znanstveni rad kao moj prvi mentor. Bio je blage, smirene naravi, vrlo metodičan i pedantan, ponekad je u mojim očima nadobudnog početnika bio i preveliki perfekcionista, čak pomalo i sitničav. Vrlo široko obrazovan, načitan, širokih interesa, razumio se u sve i svašta, od fiziologije, medicine, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike, pa sve do popravka automobila ili vešmašine, održavanja trave u vrtu i hranjenja ptica! S njim nije nikad bilo dosadno, bez obzira jesmo li raspravljali o nekoj znanstvenoj, medicinskoj, stručnoj temi ili praktičnim svakodnevnim događajima. Kada smo imali problem s nekim tehničkim uređajem na Zavodu, znali smo koga treba pitati za savjet! U tom smislu govori i anegdota na poveznici: Ništa nas ne može iznenaditi! Uvijek je bio susretljiv, dobro raspoložen i dobronamjeran prema svima. Uvijek pomirljiv, staložen, nasmijan, pun razumijevanja i nije se nikad zamjerao kolegama, čak ni onda kad je to trebalo!
     I kad je otišao u mirovinu znao je ponekad doći na Zavod prigodom blagdanskog druženja ili nekog sličnog događanja. Uvijek u brizi i obzirnosti da slučajno ne bi smetao, zadržavao se kratko sa Sunčanom i sa mnom u ugodnom druženju i evociranju sjećanja. Znao je s tugom u očima reći da više i nema na Zavodu s kim drugim ugodno razgovarati, jer neke ljude više nije briga za penzionera, a mlađi ga ionako ne poznaju. Mi smo ga voljeli, vrlo rado viđali, veselili se susretu i poticali ga da dođe češće. Brinuli smo se i rastuživali promatrajući ga kako godinama postaje sve sitniji, mršaviji i kako se gasi kao svijeća. I onda godinama više nije dolazio, pa smo se prigodom raznih svečanosti na Fakultetu uvijek pitali što je s njim i zašto više ne dolazi. Njegov sin i snaha, oboje liječnici su rekli da je nažalost već jako oslabio i onemoćao.
     I sad nas je pogodila očekivana, ali pretužna vijest. Više nije među nama! Osjećamo veliku zahvalnost za znanje i radost koju nam je podario. Pamte ga i brojne generacije kolega i današnjih liječnika kojima je kao uzoran nastavnik posvetio svoj profesionalni život. Svima će nedostajati, ali najviše svojoj obitelji, posebno unucima. Obitelji iskrena sućut!
     Ostat će živjeti u našim lijepim sjećanjima! Neka mu je vječna hvala i slava! Počivao u miru!
 
Prof. dr. sc. Igor Andreis, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
andreis i     Teško nas je pogodila vijest da nas je 27.08.2016. zauvijek napustio naš dragi redoviti profesor fiziologije i imunologije u miru. Borio se s teškom bolesti i usprkos agresivnim kemoterapijama do zadnjeg je trenutka s velikim entuzijazmom i intenzitetom pisao i stvarao. Svi koji smo ga poznavali osjećamo da je nepovratno nestao dio našeg života. Nedostajat će svima. Najviše njegovoj obitelji, supruzi Ani, sinovima i unucima. Nedostajat će jako i nama koji smo ga voljeli i prijateljevali s njim. A bio je tako divan prijatelj, moj mentor, kolega, divan čovjek, uzor nama nešto mlađim kolegama. Nakon neočekivane i prerane smrti akademika Nikše Allegrettija Igor je bio moj učitelj, moj mentor, najbolji kolega, prisan prijatelj, moj uzor! I zato mu dugujem zahvalnost što je obogatio i oplemenio moj profesionalni, ali i privatni život.
     Uvijek je bio susretljiv, dobro raspoložen, spreman da pomogne i širio je oko sebe vrlo ugodnu radnu atmosferu. Uvijek pretjerano skroman, samozatajan, živio je vrijednosti vrhunskog nastavnika, znanstvenika i učitelja, uzora u kojeg smo se htjeli ugledati. Bili smo sretni što smo imali prigodu najuže s njim prijateljevati i znanstveno surađivati. Veselili smo se svakom razgovoru s njim o najrazličitijim temama, uglavnom uz kavicu. Nije samo imao sveobuhvatno i ogromno znanje iz fiziologije i imunologije, nego je bio široko obrazovan, pedantan, pravi intelektualac u u onom klasičnom humanističkom smislu. I rado je podijelio svoje znanje i razmišljanja sa svima nama. Uglavnom smo se slagali u svemu, a ponekad smo znali raspravljati vrlo tolerantno. Bio je staložen, blage, pomirljive naravi, pa sam mu vrlo rijetko znao i zamjeriti što nije želio ući u borbu za svoje ispravno mišljenje. Uvijek vedar i nasmijan znao je biti zabavan i duhovit i često smo se od srca smijali njegovim šalama i dosjetkama. Svi smo ga poštivali i voljeli, jer je to zaslužio svojom plemenitom dušom, svojim načinom dostojanstvenog, iskrenog i poštenog života, profesionalnog i privatnog.
     Družio sam se i privatno s njim i njegovom obitelji. Zajedno s Anom, profesoricom također fiziologije na Stomatološkom fakultetu odgojio je dva predivna sina i kad je otišao u mirovinu uživao je u unucima. Za nas koji smo ostali nastala je praznina. Nestala je ona svakodnevna radost susreta s njim, jer nije više dolazio na Zavod. I inače nije bio od onih koji se rado pokazuju u svim prigodama na Fakultetu. Naprotiv vješto je izbjegavao takve prigode i nije bio sklon samoreklami. Ipak brojni kolege i generacije liječnika ga se sjećaju kao nastavnika, dobrog suradnika, autora mnogih znanstvenih i stručnih članaka, mnogih udžbenika, enciklopedijskih članaka itd. 
    Sada kad je njegovo plemenito srce zauvijek prestalo kucati, ostaju nama, njegovim najbližima, prijateljima, kolegama samo sjećanja i divne uspomene na zajednički život, na znanstvenu suradnju, na druženja, na šale i dosjetke uz kavicu, ostaju nam uspomene na ovog velikog čovjeka plemenite duše, čovjeka velikog srca, izvrsnog nastavnika i znanstvenika, vjernog prijatelja i istinskog, nesebičnog kolege.
     Hvala Ti dragi Igore na svemu! Uvijek si nesebično davao i oprosti ako nisam uspijevao vratiti barem dio životne radosti koji si mi podario! Ostat ćeš živjeti u sjećanjima svih nas, na kojima si ostavio neizbrisiv trag i obogatio naš život! Neka Ti je vječna hvala i slava. Počivao u miru!
     Ispraćaj nezaboravnog učitelja i našeg predragog profesora bit će u petak, 2. 9. 2016. u 10:40 sati u Velikoj dvorani zagrebačkog Krematorija.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 3 od 18