In memoriam Prof. dr. Ivan Bradić, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
bradic_i     S tugom u srcu javljamo da je naš dragi profesor u mirovini Ivan Bradić preminuo 6.10. u 79. godini života. Kao dječji kirurg na KBC posvetio je svoj život plemenitom cilju - pomoći malim bolesnicima. Živit će u našim sjećanjima, a posebno u srcima svojih malih bivših bolesnika, kojima je često operacijama podario bolji život. Sjećat će ga se sa zahvalnošću i poštovanjem generacije liječnika, posebno kirurga, kao svog učitelja. Zahvaljujemo na svemu dobrom kojim je uljepšao život svojih bližnjih, svojih bolesnika i nas kolega. Hvala i slava mu vječna!
     Posljedni ispraćaj dragog profesora bit će na Mirogoju 10.10.2011. u 12.30.
 
Prof. dr. sc. Anton Zimolo, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
zimolo_a   Tiho i nekako nezapaženo je iz naših redova nestao prof. dr. sc. Anton Zimolo. S tugom smo primili vijest da nas je zauvijek napustio naš učitelj, ugledni nastavnik i znanstvenik. Sjećam ga se još iz mojih studentskih dana. Bio je moj Dekan. Uvijek nekako odmjeren i ozbiljan, ali pristupačan i raspoložen za razgovor. Uvijek pun planova i nedovršenih poslova, ali se svaki susret s njim nije svodio samo na pozdrav i kurtoazni smješak, već na podulji uvijek zanimljiv prijateljski i pomalo očinski razgovor. Premda je bio već duže vrijeme u mirovini bio je vrlo živahan i aktivan u stručnoj i znanstvenoj djelatnosti. I iako mu je nedostajala samo jedna godina do stote godine života, ipak je njegov odlazak bolan i preran.
     Rođen je u Mostaru 1912. godine,  a doktor medicine je postao 1936. Nakon staža radi kao vojni lječnik i sudjeluje u NOB-u kao šef odsjeka sanitetskog odjela Vrhovnog štaba. Nakon rata specijalizira patološku anatomiju i postaje 1951. asistent na našem fakultetu, gdje provodi cijeli svoj plodni radni vijek. Bio je vrlo uspješan i poduzetan, pa njemu moramo zahvaliti procvat patologije širom Hrvatske. Bio je izvrstan organizator, nastavnik i znanstvenih. Objavio je preko 150 vrijednih znanstvenih radova, vše udžbenika i brošura. Organizirao je više domaćih i međunarodnih skupova i kongresa, između ostaloga organizirao je prvih deset Memorijalnih sastanaka prof Saltykowa. Primio je brojna domaća i inozemna priznanja i nagrade, te ratna i mirnodobska odlikovanja.
     Osjećamo veliku zahvalnost za sve što je učinio za svjetsku i hrvatsku medicinu, za patologiju i za svoje studente. Njegov plemenit lik zadržat ćemo u trajnoj uspomeni. Susjećanje i tihu sućut izražavam njegovoj obitelji i prijateljima, a posebno njegovom sinu Zoranu o kojem je uvijek tako rado govorio. Iako fizički daleko od njega u SAD-u,  bio je uvijek u njegovim mislima. A kako je Zoran bio i moj student i kolega veselilo me iz daleka pratiti njegov uspjeh. Gubitak tako velikog i plemenitog čovjeka je nenadoknadiv, ali on nastavlja živiti u sjećanjima svoje supruge, sina, unuka, svojih studenata, prijatelja, kolega...
     Hvala i vječna slava našem dragom profesoru!

 
Akademik Ivo Padovan, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
     Jutros (19.12.2010.) smo izgubili još jednu legendu našeg fakulteta. Zauvijek nas je napustio akademik Ivo Padovan u 88. godini života.
     Rodio se 11.02.1922. u Blatu na Korčuli gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju polazio je u Dubrovniku i Zagrebu, a medicinu je studirao na našem fakultetu. Godine 1950. specijalizirao otorinolaringologiju i od 1952. godine radio je na ORL odjelu Opće bolnice 'Dr. Mladen Stojanović' (danas Bolnica Sestara milosrdnica). Od 1966. do 1988. godine bio je predstojnik ORL klinike Medicinskog fakulteta u toj bolnici. Usavršavao se na brojnim klinikama u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi i Rusiji. Osnovao je Ligu za borbu protiv raka i Središnji institut za tumore i slične bolesti.
     Akademik Padovan bio je član mnogih prestižnih stručnih i znanstvenih organizacija u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švicarskoj, a punih osam godina bio je i član Vijeća međunarodne lige protiv raka, te u dva navrata predsjednik HAZU. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada.
     Sjećam ga se od svojih studentskih dana, kao vrsnog profesora, liječnika, otorinolaringologa, onkologa,  pedagoga, stručnjaka, znanstvenika, organizatora, inovatora, političara... Svojem dragom učitelju su duboko zahvalne generacije i generacije studenata, a još više brojni izliječeni bolesnici i njihove obitelji.
    Njegov odlazak je velik gubitak za našu i svjetsku medicinu, ali najviše za njegovu obitelj. Zato izražavam sućut obitelji, a posebno njegovoj kćerki prof. Ranki Štern-Padovan.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 7 od 18