Zanimljivosti


Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu 2010. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
Prof. Robert G. Edwards - The Father of the Test Tube Baby

Švedski institut Karolinska je danas objavio da je dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu prof. Robert G. Edwards britanski fiziolog za razvoj umjetne oplodnje. U suradnji sa dr. Patrickom Steptoeom na Cambridgeu su razvili postupak oplodnje in vitro. Prva 'beba iz epruvete' rođena je 1978. godine. Do danas je rođeno fertilizacijom in vitro više od 4 milijuna djece. Dugotrajne studije su pokazale da su tako začeta djeca jednako zdrava kao i sva ostala djeca. Tim je postupkom unijeta radost u živote brojnih neplodnih parova, kojih ima više od 10%.
Read more.


 
Program PPT2Video Pro PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
SAMO DANAS! Gveaway poklanja program kojim možete s par klika miša pretvoriti svoje PowerPoint prezentacije u video zapis! Basplatno instalirajte na Vaše lokalno računalo program koji inače košta 50 dolara!
Wondershare PPT2Video Pro is an all-in-one PowerPoint to video converter to convert PowerPoint presentation to video. With this converter, you can play your presentation video on most video players, share on video sharing sites like YouTube, Facebook, Hulu etc. and distribute on portable devices like iPod, iPhone and iPad.
Iskoristite prigodu-->
 
Spavanje na desnom boku dovodi do učestalijih tumora na lijevoj strani tijela? PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Objavljen je vrlo interesantan članak koji predlaže objašnjenje zašto su neki tumori simetričnih organa češći na lijevoj strani tijela: Örjan Hallberg, Olle Johanssonb: Sleep on the right side—Get cancer on the left?,  Pathophysiology, 17;3;157-160 (June 2010).
    Naime iz opširnih epidemioloških studije se zna da je među pet simetričnih ili parnih organa učestalost tumora na lijevoj strani veća čak do 20%. Primjerice, u velikim epidemiološkim studijama učestalost karcinoma dojke u žena, ali i muškaraca je veća u lijevoj dojci u prosjeku oko 8% (varijacije u pojedinim studijama su od 5% do 19%). Također je veća učestalost melanoma na lijevoj polovici tijela (oko 18%). Autori su pretpostavili da postoji zajednički uzrok i predložili da bi on bio elektromagnetsko zagađenja koje nastaje zbog signala FM radiostanica i TV. Evo njihovog vrlo zanimljivog objašnjenja.


 
Internet je velik! Ali koliko? PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Svi znamo da je Internet velik. Ali koliko? Pogledajte fascinirajuće podatke na slici klikanjem na doljnji link.


 
Iznenađujuće velika sličnost genoma spužve i čovjeka PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
    Grupa znanstvenka s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Instituta Ruđer Bošković objavila je rad u uglednom znanstvenom časopisu 'Molecular Biology and Evolution' koji je rangiran kao drugi najbolji časopis u području evolucijske biologije.

    Matija Harceta, Masa Roller, Helena Cetkovic, Drago Perina, Matthias Wiens, Werner E.G. Müller and Kristian Vlahovicek: Demosponge EST sequencing reveals a complex genetic toolkit of the simplest metazoans; MBE Advance Access published online on July 9, 2010; Molecular Biology and Evolution, doi:10.1093/molbev/msq174

 


 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 15