Zanimljivosti


Novi "Medicinar" i "Mef.hr" PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
mef_med     Izašao je iz tiska novi Medicinar i Mef.hr. Tema broja Medicinara je vrlo kontraverzna - Alternativna i komplementarna medicina. Svoj primjerak možete nabaviti u fakultetskoj garderobi na Šalati, u cafe baru Braća Radić, u donjoj referadi na Rebru, referadi u Vinogradskoj, u kantini na Merkuru ili upitom na mail medicinar@mef.hr.
     Tema ovog broja Mef.hr je medicinska publicistika povezana je s poznatom uzrečicom: što nije zapisano, nije niti postojalo. Mef.hr s ostalim brojnim novostima možete pročitati na web sjedištu Fakulteta -->

 
Najmanji električni auto na svijetu PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
nano-auto     Slika koja krasi naslovnicu znanstvenog časopisa Nature prikazuje najmanji električni auto na svijetu. Radi se zapravo o nano-autu, o samo jednoj jedinoj molekuli koja ima četiri električna pogonska "kotača" kojima se glatko i pravocrtno kreće po prikazanoj ravnoj bakrenoj podlozi. Veličine je oko 4x2 nanometra tj. oko milijardu je puta manji od prosječnog automobila (primjerice VW Golfa). Ne zagađuje okliš, ne treba cestu, niti benzin, već samo promjenjivo elaktrično polje. No, mora se "puniti" svakih pola okreta kotača, a može ići samo u jednom smjeru (nema "rikverc" :-). Radi se o reverzibilnim, konformacijskim promjenama  "pogonskih kotača" koje nastaju kad se pod skening elektronskim mikroskopom dovede napon od najmanje 500 mV. Interesantno je da se nano-auto može rotirati u svom središnjem dijelu, pa na podlozi može biti nepravilno orjentiran tako da jedni kotači "vuku" naprijed, a drugi natrag, što dovodi do stajanja u mjestu.

 
"Mirotvorci" u koži PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
L_c     Jeste li znali da je broj bakterija koje žive na našoj koži i u našim crijevima veći od ukupnog broja naših stanica, tj. veći od 100 bilijuna? Jeste li znali da ti mikroorganizmi nisu samo neštetni, već vrlo korisni za zaštitu površina od patogenih bakterija? Kako ih imunološki sustav prepoznaje kao "prijateljske" i zašto ne reagira uobičajenom imunoreakcijom uklanjanja stranih tvari?
Nedavno je ponuđen odgovor u članku Elene Shklovskaye i sur.: "Langerhans cells are precommitted to immune tolerance induction" u Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)*.
 
Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu 2011. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

nn_11     Nagrada za fiziologiju ili medicinu je tradicionalno prva Nobelova nagrada koja se dodjeljuje svake godine. Od 1895. dodijeljena je 101 takva nagrada. Danas je Karolinska Institut iz Stockholma objavio da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu:
     The 2011 Nobel Prize in Physiology or Medicine was divided, one half jointly to Bruce A. Beutler and Jules A. Hoffmann "for their discoveries concerning the activation of innate immunity" and the other half to Ralph M. Steinman "for his discovery of the dendritic cell and its role in adaptive immunity".
     Nažalost prof. Ralf M. Steinman je prije par dana preminuo od karcinoma gušterače.
     Više o otkrićima pročitajte u Science News-->

Više pročitajte na izvornom web sjedištu-->.


 
Identificirana bjelančevina neophodna za ulazak virusa ebole PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
ebola       U dva odvojena rada objavljena u časopisu Nature otkrivena je bjelančavina odgovorna za put unosa Ebola virusa u stanicu. Posebno je interesantna teorijska mogućnost blokiranja te bjelančevine, kao potencijalan lijek protiv ove vrlo teške, uglavnom smrtonosne bolesti.
      Afrički Ebola virus i njegov srodnik Marburg virus spadaju u skupinu filo-virusa. Bolest ebola otkrivena je u Africi 1976. godine u području rijeke Ebola u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo. Radi se o jednoj od najopasnijih infekcija uopće poznatih, u kojoj dolazi do vrlo visoke temperature, masivnih krvarenja, otkazivanja mnogih organa i posljedičnoj smrti. Za bolest za sada nema lijeka, niti je pronađeno cjepivo.
      Tražeći molekule esencijalne za virulenciju virusa ebole znanstvenici su pronašli da se radi o bjelančevini Niemann-Pick C1,tj. transporteru holesterola (NPC1). Ona je biokemijski dobro upoznata jer njezin mutirani oblik uzrokuje rijetku genetičku bolest u djece, Niemann-Pickovu bolest. Utvrđeno je da su ljudske stanice porijeklom od te bolesne djece otporne na infekciju virusom ebole. Jednak je nalaz dobiven i u miševa s mutiranom bjelančevinom NPC1.
       Moželi se to otkriće primijeniti u borbi protiv infekcije, tako da se blokira navedena bjelančevina? Srećom radi se bjelančevini koja sudjeluje u prometu holesterola, pa bi se privremeno blokiranje moglo dobro podnositi. Testiranjem deset tisuća malih molekula pronađena je jedna koja blokira ulazak 99% virusa. To daje nade da ova smrtonosna bolest i potencijalno terorističko biološko oružje bude uskoro pobijeđeno.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 14