Zanimljivosti


Predavanje nobelovca prof. Jean Marie Lehna PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Lehn     Dobitnik Nobelove nagrade za kemiju prof. Jean Marie Lehna održat će predavanje pod naslovom: Perspectives in Chemistry: From Supramolecular Chemistry towards Adaptive Chemistry u utorak 22. svibnja, u 10 sati u predavaonici III. krila Instituta Ruđer Bošković".
     Prof. Lehn dobio je Nobelovu nagradu za kemiju 1987. g. za istraživanja kemijskih procesa za "molekularno prepoznavanje" koje ima temeljnu ulogu u biološkim procesima. Definirao je novo polje kemije "supramolekularna kemija" od kojeg se razvila kemija "samoorganizacijskih" procesa i "adaptivna kemija".


 
Novi "Medicinar" i "Mef.hr" PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
mef_med     Izašao je iz tiska novi Medicinar i Mef.hr. Tema broja Medicinara je vrlo kontraverzna - Alternativna i komplementarna medicina. Svoj primjerak možete nabaviti u fakultetskoj garderobi na Šalati, u cafe baru Braća Radić, u donjoj referadi na Rebru, referadi u Vinogradskoj, u kantini na Merkuru ili upitom na mail medicinar@mef.hr.
     Tema ovog broja Mef.hr je medicinska publicistika povezana je s poznatom uzrečicom: što nije zapisano, nije niti postojalo. Mef.hr s ostalim brojnim novostima možete pročitati na web sjedištu Fakulteta -->

 
Najmanji električni auto na svijetu PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
nano-auto     Slika koja krasi naslovnicu znanstvenog časopisa Nature prikazuje najmanji električni auto na svijetu. Radi se zapravo o nano-autu, o samo jednoj jedinoj molekuli koja ima četiri električna pogonska "kotača" kojima se glatko i pravocrtno kreće po prikazanoj ravnoj bakrenoj podlozi. Veličine je oko 4x2 nanometra tj. oko milijardu je puta manji od prosječnog automobila (primjerice VW Golfa). Ne zagađuje okliš, ne treba cestu, niti benzin, već samo promjenjivo elaktrično polje. No, mora se "puniti" svakih pola okreta kotača, a može ići samo u jednom smjeru (nema "rikverc" :-). Radi se o reverzibilnim, konformacijskim promjenama  "pogonskih kotača" koje nastaju kad se pod skening elektronskim mikroskopom dovede napon od najmanje 500 mV. Interesantno je da se nano-auto može rotirati u svom središnjem dijelu, pa na podlozi može biti nepravilno orjentiran tako da jedni kotači "vuku" naprijed, a drugi natrag, što dovodi do stajanja u mjestu.

 
"Mirotvorci" u koži PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
L_c     Jeste li znali da je broj bakterija koje žive na našoj koži i u našim crijevima veći od ukupnog broja naših stanica, tj. veći od 100 bilijuna? Jeste li znali da ti mikroorganizmi nisu samo neštetni, već vrlo korisni za zaštitu površina od patogenih bakterija? Kako ih imunološki sustav prepoznaje kao "prijateljske" i zašto ne reagira uobičajenom imunoreakcijom uklanjanja stranih tvari?
Nedavno je ponuđen odgovor u članku Elene Shklovskaye i sur.: "Langerhans cells are precommitted to immune tolerance induction" u Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)*.
 
Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu 2011. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

nn_11     Nagrada za fiziologiju ili medicinu je tradicionalno prva Nobelova nagrada koja se dodjeljuje svake godine. Od 1895. dodijeljena je 101 takva nagrada. Danas je Karolinska Institut iz Stockholma objavio da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu:
     The 2011 Nobel Prize in Physiology or Medicine was divided, one half jointly to Bruce A. Beutler and Jules A. Hoffmann "for their discoveries concerning the activation of innate immunity" and the other half to Ralph M. Steinman "for his discovery of the dendritic cell and its role in adaptive immunity".
     Nažalost prof. Ralf M. Steinman je prije par dana preminuo od karcinoma gušterače.
     Više o otkrićima pročitajte u Science News-->

Više pročitajte na izvornom web sjedištu-->.


 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 15