Zanimljivosti


Patentirani geni! PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
dna anim     Vjerovali ili ne, ali to se dogodilo! Australski savezni sud donio je 15.02.13. presudu da se ljudski geni mogu patentirati. Radi se o mutiranom genu poznatom kao BRCA1 koji jako povećava rizik nasljednog oboljevanja od karcinoma jajnika i dojke. Takva, prema mojem mišljenju, potpuno neočekivana i nerazumna presuda otvara lavinu nesagledivih zapreka u istraživanjima za liječenje i dobrobit ljudi, a sve u namjeri gramzivog neoliberalnog kapitalizma da se neopravdano dočepa sve većeg profita. Možemo se samo nadati da se netko neće dosjetiti patentirati kisik i početi naplaćivati svima nama koji dišemo, budući da kisik nisu patentirali Priestley i Scheele koji su ga otkrili!
 
O finskom edukacijskom sustavu PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
Finska     26 zadivljujućih činjenica o finskom neortodoksnom edukacijskom sustavu
     Nakon što je napravljena velika edukacijska reforma prije 40-ak godina, finski školski sustav dosljedno zasjeda na vrh internacionalnih lista edukacijskih sustava.
     Kako to uspijevaju?
     Jednostavno - idu protiv stalnog ocjenjivanja i centraliziranog modela kojeg koriste Zapadne zemlje.

1. Finska djeca kreću u školu tek sa 7 godina. [1]
2. Rijetko dobivaju ispite ili rade zadaće sve dok dobrano ne zađu u tinejdžerske godine. [1]
3. Djeca se ne mjere ni na koji način prvih 6 godina svoje edukacije. [1]
4. Postoji samo jedan obavezan standardizirani ispit u Finskoj tek kad djeca napune 16 godina. [2]
 
Nobelova nagrada za kemiju 2012. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

nn kem 12 The Nobel Prize in Chemistry 2012 was awarded jointly to Robert J. Lefkowitz and Brian K. Kobilka"for studies of G-protein-coupled receptors"
More -->
Advanced Information (.pdf; 0,5 MB) -->


 
Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu 2012. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
nobel12     The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2012 was awarded jointly to Sir John B. Gurdon and Shinya Yamanaka"for the discovery that mature cells can be reprogrammed to become pluripotent". They were awarded the prize for changing adult cells into stem cells, which can become any other type of cell in the body. Prof Gurdon used a gut sample to clone frogs and Prof Yamanaka altered genes to reprogramme cells.
More -->
Advanced Information (pdf; 1,8 MB) -->
Video interview about the 2012 Nobel Prize in Physiology or Medicine  Video OVA -->
 
Predavanje nobelovca prof. Jean Marie Lehna PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Lehn     Dobitnik Nobelove nagrade za kemiju prof. Jean Marie Lehna održat će predavanje pod naslovom: Perspectives in Chemistry: From Supramolecular Chemistry towards Adaptive Chemistry u utorak 22. svibnja, u 10 sati u predavaonici III. krila Instituta Ruđer Bošković".
     Prof. Lehn dobio je Nobelovu nagradu za kemiju 1987. g. za istraživanja kemijskih procesa za "molekularno prepoznavanje" koje ima temeljnu ulogu u biološkim procesima. Definirao je novo polje kemije "supramolekularna kemija" od kojeg se razvila kemija "samoorganizacijskih" procesa i "adaptivna kemija".


 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 14