Zanimljivosti


CARNet Cruncher PDF Ispis E-mail
Autor admin Taradi   
Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNet stavila je danas svojim punopravnim ustanovama clanicama na raspolaganje novu uslugu - CARNet Cruncher.
CARNet Cruncher je usluga kojom se, na vremenski ograniceni period, CARNetovim punopravnim ustanovama clanicama na raspolaganje stavlja superracunalo opremljeno sa visestrukim procesorima, velikom kolicinom radne memorije i velikom kolicinom diskova. Radi se o posluzitelju visokih performansi koji pruza rjesenja koja ukljucuju potpunu paletu racunanja visoke zahtjevnosti (high-performance computinga) i diskovnog prostora (storage) sto omogucuje korisnicima izbor scale-out i scale-up rjesenja koja ce osigurati fleksibilnost te omogucavati korisniku koncentriranje na znanstveni rad umjesto na detalje vezane uz racunalne sustave i upravljanje podacima.
Podrucja primjene ove usluge su racunalna biologija, racunalna kemija, fizika i srodne znanosti, matematicko modeliranje i statistika, medicinska istrazivanja i slikovna dijagnostika, multidisciplinarna istrazivanja, meteoroloska, klimatska i ekoloska predvidanja i sl.
Dodatne informacije o CARNet Cruncher usluzi potrazite na www.carnet.hr/carnetcruncher ili nam posaljite mail na adresu cruncher@carnet.hr.
 
Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu 2008 PDF Ispis E-mail
Autor admin Taradi   

Nagrada za fiziologiju ili medicinu je tradicionalno prva Nobelova nagrada koja se dodjeljuje svake godine. Danas je Karolinska Institut iz Stockholma objavio da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu njemački znanstvenik Harald zur Hausen (1/2 nagrade) i dva francuska znanstvenika Françoise Barre-Sinoussi i Luc Montagnier (po 1/4 nagrade).
Harald zur Hausen  je dobio nagradu "for his discovery of human papilloma viruses causing cervical cancer".
Françoise Barre-Sinoussi i Luc Montagnier su dobili nagradu "for their discovery of human immunodeficiency virus".
Više pročitajte na izvornom web sjedištu.


 
Prva hrvatska opća i nacionalna online enciklopedija PDF Ispis E-mail
Autor admin Taradi   

   Na mrežnim stranicama CARNeta svi učenici, studenti, učitelji, nastavnici, profesori, znanstvenici novaci i zaposlenici ustanova u sustavu CARNeta mogu nesmetano i potpuno besplatno pretraživati pojmove prve hrvatske online enciklopedije – Proleksis enciklopedije.
   Online izdanje Proleksis enciklopedije sadrži više od 62.000 članaka s mnogobrojnim natuknicama i podnatuknicama koje su često i sami članci, te više od 17.000 fotografija, ilustracija, mapa i sl. Uže uredništvo enciklopedije čini 9 ljudi, a ukupno je na enciklopediji radilo više od 50 urednika, suradnika i autora članaka. Prva hrvatska opća i nacionalna online enciklopedija – Proleksis enciklopedija rezultat je suradnje tvrtke Pro Leksis d.o.o. i Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH.


 
Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu 2008. PDF Ispis E-mail
Autor admin Taradi   


Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu je prof. Robert G. Edwards britanski fiziolog za razvoj umjetne oplodnje.


 
<< Početak < « 11 12 » > Kraj >>

Stranica 12 od 12