Zanimljivosti


Ni kilogram više nije što je nekad bio PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
kg1     Internacionalni prototip kilograma je masa valjka (2r=v=39 mm) izrađenog od slitine platine (90%) i iridija (10%) koji se čuva ispod više staklenih zvona u Međunarodnom uredu za utege i mjere u Sevresu kod Pariza. On je izrađen 1879. u Londonu, a prema njemu su napravljene jednake kopije i razdijeljene po svijetu. Svakih par godina se "blizanci" nađu na vagi s originalom da bi se usporedila njihova masa. I prije tridesetak godina uočen je problem.
 
Razmišljanja na Novu godinu PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
     Sretna nova godina! Svako dobro svim ljudima dobre volje! Uživajmo u blagdanima, ne radimo ništa i ne osjećajmo se loše zbog toga! Pa dosta smo se naputovali. Ne, ne mislim na povratak s dočeka noćas u sitne sate. Mislim na to da smo proputovali još jednom oko Sunca i vratili se na polaznu točku. Jesmo li se baš vratili na isti položaj?
     Kad se svalimo u udobnu fotelju u dnevnoj sobi i upalimo laptop na koljenima ili televizor da li stvarno uživamo u mirovanju nakon jurcanja cijelog dana? Površno razmišljajući, odgovor na postavljeno pitanje je jasan sam po sebi. Pa naravno da mirujemo? Ali je li baš tako?
     U odnosu na stol s do kraja neispijenim novogodišnjim šampanjcem, na sobu, ulicu, grad naravno mirujemo, ali kojom se brzinom i smjerom krećemo ovisi o promatraču. Primjerice, vozimo li se vlakom u odnosu na vanjski okoliš putujemo, ali u odnosu na suputnike mirujemo. Čak pokatkad dobijemo iluziju da vlak stoji i da se vanjski svijet giba prema natrag. E sad se možda pitate kakve veze ima taj vlak s nama dok mirujemo u fotelji? Evo kakve. Mi "jašemo" na planeti Zemlji koja juri svemirom. Koja su to gibanja i koje brzine?
 
Nature - 2010: The year in which… PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
A round-up of the top science news stories of the past 12 months.(Adam Mann)
Natural disasters pummelled Earth
Ancient kissing cousins were found
Doctors gained new weapons against HIV
Scientists unveiled a synthetic genome
Climate-change policy stalled
Oil gushed into the Gulf of Mexico
Stem-cell research rode a roller coaster
Japan's space agency had a hit and a miss
Astronomers joined the dark side
The budget crunch hit European science
Arsenic-based life was discovered. Or not.
A morality expert was accused of mischief
Published online 22 December 2010 | Nature 468, 1014-1016 (2010) -->
 
Zašto je noćno nebo tamno? PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

     Naizgled je odgovor jednostavan i jasan sam po sebi. Pa Sunce u noći obasjava drugu stranu Zemlje. Da, ali zašto na noćnom nebu vidimo konačan broj zvijezda, a prostor između njih je crn.  Ako je svemir bezgraničan, onda je ispunjen beskonačnim brojem zvijezda i pogled u bilo kom smjeru mora završiti na površini neke sjajne zvijezde. Otkud onda paradoks crnog noćnog neba posutog zvijezdama (izvangalaktičko pozadinsko osvjetljenje). To se prvi puta pitao i J. Kepler još početkom 17. stoljeća, ali se taj paradoks obično pripisuje njemačkom amateru astronomu Heinrich Wilhelm Olbersu (1823.).
     Da bismo pojasnili pitanje pogledajmo analogiju sa šumom. Nalazimo li se usred velike šume gdje nam god pogled doseže u bilo kojem smjeru paralelno s tlom vidimo stabla. Nema ništa između, samo stabla, stabla, stabla različito udaljena od promatrača. Ako se vratimo pogledu u noćno nebo, ne bismo li trebali, ako je svemir beskonačan, u svim smjerovima vidjeti samo zvijezde. Zar ne bi nebo moralo biti sjajno kao površina nama najbliže zvijezde - Sunca?


 
Deset smjernica za poboljšanje obrazovanja PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
     Naravno postoje brojne velike ideje kako bismo unaprijedili obrazovanje. Novi zahtjevi i nove tehnologije traže revolucionarne promjene u prelazu na cjeloživotno učenje i prihvaćanje činjenice da je cjelokupno ljudsko znanje dostupno svima u svakom trenutku.  No ne postoji jedinstveno mišljenje u kojem smjeru bismo trebali mijenjati proces obrazovanja. Valjda treba započeti već u vrtićima, ali tko će ga provesti, kad smo mi nastavnici ograničeni svojim obrazovanjem i uvijek mislimo na isti način. Najveći problem u uvođenju promjena su ljudi, jer je navika glavna prepreka napredovanju!
     No ostavimo se maštanju o neumitnim velikim zahvatima i vratimo se malim koracima koje mi, kao nastavnici i studenti, možemo poduzeti. Evo deset ideja:
 
Nature - 2010 Gallery: Images of the year PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
From volcanoes to graphene — and more.
     Volcanic ash clouds and exploding oil rigs made an emphatic mark on 2010. But the year's most eye-catching photos are not all about disaster. There was plenty of innovation: from record power collisions in the Large Hadron Collider to marine creatures, asteroids, the growth of graphene and colourful views of Earth from space.
Click here for the image slideshow-->
Published online 20 December 2010 | Nature | doi:10.1038/4681018a (License Number: 2573721267036)

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 12