Zanimljivosti


"Mirotvorci" u koži PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
L_c     Jeste li znali da je broj bakterija koje žive na našoj koži i u našim crijevima veći od ukupnog broja naših stanica, tj. veći od 100 bilijuna? Jeste li znali da ti mikroorganizmi nisu samo neštetni, već vrlo korisni za zaštitu površina od patogenih bakterija? Kako ih imunološki sustav prepoznaje kao "prijateljske" i zašto ne reagira uobičajenom imunoreakcijom uklanjanja stranih tvari?
Nedavno je ponuđen odgovor u članku Elene Shklovskaye i sur.: "Langerhans cells are precommitted to immune tolerance induction" u Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)*.
 
Identificirana bjelančevina neophodna za ulazak virusa ebole PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
ebola       U dva odvojena rada objavljena u časopisu Nature otkrivena je bjelančavina odgovorna za put unosa Ebola virusa u stanicu. Posebno je interesantna teorijska mogućnost blokiranja te bjelančevine, kao potencijalan lijek protiv ove vrlo teške, uglavnom smrtonosne bolesti.
      Afrički Ebola virus i njegov srodnik Marburg virus spadaju u skupinu filo-virusa. Bolest ebola otkrivena je u Africi 1976. godine u području rijeke Ebola u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo. Radi se o jednoj od najopasnijih infekcija uopće poznatih, u kojoj dolazi do vrlo visoke temperature, masivnih krvarenja, otkazivanja mnogih organa i posljedičnoj smrti. Za bolest za sada nema lijeka, niti je pronađeno cjepivo.
      Tražeći molekule esencijalne za virulenciju virusa ebole znanstvenici su pronašli da se radi o bjelančevini Niemann-Pick C1,tj. transporteru holesterola (NPC1). Ona je biokemijski dobro upoznata jer njezin mutirani oblik uzrokuje rijetku genetičku bolest u djece, Niemann-Pickovu bolest. Utvrđeno je da su ljudske stanice porijeklom od te bolesne djece otporne na infekciju virusom ebole. Jednak je nalaz dobiven i u miševa s mutiranom bjelančevinom NPC1.
       Moželi se to otkriće primijeniti u borbi protiv infekcije, tako da se blokira navedena bjelančevina? Srećom radi se bjelančevini koja sudjeluje u prometu holesterola, pa bi se privremeno blokiranje moglo dobro podnositi. Testiranjem deset tisuća malih molekula pronađena je jedna koja blokira ulazak 99% virusa. To daje nade da ova smrtonosna bolest i potencijalno terorističko biološko oružje bude uskoro pobijeđeno.
 
Kiša meteora PDF Ispis E-mail
Autor admin Taradi   

    U noći od peonedjeljka (12.08.) na utorak pojavljivat će se na nebu "kiša" meteora. Pojava "padajućih zvijezda" bit će vidljiva, ali manjeg intenziteta, već noć , dvije ranije i kasnije. Radi se o redovnoj astronomskoj pojavi koja se svake godine javlja u ovo vrijeme i već stoljećima nosi u narodu ime "suze sv. Lovre".
    Najbolje će se "padanje zvijezda" vidjeti poslije ponoći, prema jutru nakon što se Mjesec, koji je trenutno u fazi mjesečeve mjene gotovo punog mjeseca, podigne s istočne strane noćnog neba prema sredini.  Meteori će se vidjeti prostim okom poluvisoko na sjevernoj strani neba, a projecirat će se nešto ispod i istočno od Sjevernjače, iznad zvježđa Perzeja. Učestalost pojavljivanja pada perzeida je svakih par minuta, ali oči moraju biti naviknute na mrak, pa se u gradu s osvjetljenih prometnica i trgova neće ništa vidjeti.
    Ako ne bude oblačno da biste uživali u pojavi trebate se smjestiti udobno u ležaljku, po mogućnosti udvoje, u mračnom, osamljenom mjestu i zajedno romantično poželjeti pregršt lijepih želja svake dvije do tri minute kad ugledate "zvijezdu" koja pada! Američki astronaut Ron Garan snimio je kišu meteora iz svemira. -->


 
Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu 2011. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

nn_11     Nagrada za fiziologiju ili medicinu je tradicionalno prva Nobelova nagrada koja se dodjeljuje svake godine. Od 1895. dodijeljena je 101 takva nagrada. Danas je Karolinska Institut iz Stockholma objavio da su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu:
     The 2011 Nobel Prize in Physiology or Medicine was divided, one half jointly to Bruce A. Beutler and Jules A. Hoffmann "for their discoveries concerning the activation of innate immunity" and the other half to Ralph M. Steinman "for his discovery of the dendritic cell and its role in adaptive immunity".
     Nažalost prof. Ralf M. Steinman je prije par dana preminuo od karcinoma gušterače.
     Više o otkrićima pročitajte u Science News-->

Više pročitajte na izvornom web sjedištu-->.


 
Sveučilište u Zagrebu po prvi puta uvršteno na listu 500 najboljih svjetskih sveučilišta PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

rang_sv     Prema podacima koje je objavilo Sveučilište Jiao Tong iz Šangaja, Sveučilište u Zagrebu po prvi je puta uvršteno na listu 500 najboljih svjetskih sveučilišta.
     Sveučilište u Zagrebu rangirano je na Šangajskoj listi u kategoriji sveučilišta koja su plasirana između 401. i 500. mjesta. Uz brojna američka i azijska, te četrdesetak europskih sveučilišta, u ovoj se kategoriji nalazi i naše Sveučilište.
     Prvo mjesto zauzima Harvard University, za kojim slijede Stanford University, Massachusetts Institute of Technology (MIT), University of California Berkeley, University of Cambridge, California Institute of Technology, Princeton University, Columbia University, University of Chichago i University of Oxford.
     Više na izvornom web sjedištu -->


 
Novi broj MEF.HR, srpanj 2011. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
mef_7_11     Izašao je novi broj našeg časopisa MEF.HR. U njemu je pretežno tematski dio namijenjen našim studentima.
     Iz predgovora glavnog urednika: "Ima li išta logičnije nego temu jednog broja mef.hr, lista Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, posvetiti upravo njegovim studentima! Ipak, donoseći ovu odluku, pitali smo se ulazimo li možda u sivu zonu rizika otvarajući najveći i najvažniji dio mef.hr, njegov tematski dio, umjesto poštovanim kolegama nastavnicima i zaposlenicima našeg fakulteta, onima sa suprotne strane katedre, onima za koje tek očekujemo da uz naše poučavanje steknu znanja i vještine koja će im dati ne samo legitimitet medicinske struke nego i priznanje njihove sposobnosti i zrelosti da se o njoj očituju."
     Cjelokupni broj u pdf formatu -->
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 12