Zanimljivosti


O finskom edukacijskom sustavu PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
Finska     26 zadivljujućih činjenica o finskom neortodoksnom edukacijskom sustavu
     Nakon što je napravljena velika edukacijska reforma prije 40-ak godina, finski školski sustav dosljedno zasjeda na vrh internacionalnih lista edukacijskih sustava.
     Kako to uspijevaju?
     Jednostavno - idu protiv stalnog ocjenjivanja i centraliziranog modela kojeg koriste Zapadne zemlje.

1. Finska djeca kreću u školu tek sa 7 godina. [1]
2. Rijetko dobivaju ispite ili rade zadaće sve dok dobrano ne zađu u tinejdžerske godine. [1]
3. Djeca se ne mjere ni na koji način prvih 6 godina svoje edukacije. [1]
4. Postoji samo jedan obavezan standardizirani ispit u Finskoj tek kad djeca napune 16 godina. [2]
 
Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu 2012. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
nobel12     The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2012 was awarded jointly to Sir John B. Gurdon and Shinya Yamanaka"for the discovery that mature cells can be reprogrammed to become pluripotent". They were awarded the prize for changing adult cells into stem cells, which can become any other type of cell in the body. Prof Gurdon used a gut sample to clone frogs and Prof Yamanaka altered genes to reprogramme cells.
More -->
Advanced Information (pdf; 1,8 MB) -->
Video interview about the 2012 Nobel Prize in Physiology or Medicine  Video OVA -->
 
Novi "Medicinar" i "Mef.hr" PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
mef_med     Izašao je iz tiska novi Medicinar i Mef.hr. Tema broja Medicinara je vrlo kontraverzna - Alternativna i komplementarna medicina. Svoj primjerak možete nabaviti u fakultetskoj garderobi na Šalati, u cafe baru Braća Radić, u donjoj referadi na Rebru, referadi u Vinogradskoj, u kantini na Merkuru ili upitom na mail medicinar@mef.hr.
     Tema ovog broja Mef.hr je medicinska publicistika povezana je s poznatom uzrečicom: što nije zapisano, nije niti postojalo. Mef.hr s ostalim brojnim novostima možete pročitati na web sjedištu Fakulteta -->

 
Nobelova nagrada za kemiju 2012. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

nn kem 12 The Nobel Prize in Chemistry 2012 was awarded jointly to Robert J. Lefkowitz and Brian K. Kobilka"for studies of G-protein-coupled receptors"
More -->
Advanced Information (.pdf; 0,5 MB) -->


 
Predavanje nobelovca prof. Jean Marie Lehna PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Lehn     Dobitnik Nobelove nagrade za kemiju prof. Jean Marie Lehna održat će predavanje pod naslovom: Perspectives in Chemistry: From Supramolecular Chemistry towards Adaptive Chemistry u utorak 22. svibnja, u 10 sati u predavaonici III. krila Instituta Ruđer Bošković".
     Prof. Lehn dobio je Nobelovu nagradu za kemiju 1987. g. za istraživanja kemijskih procesa za "molekularno prepoznavanje" koje ima temeljnu ulogu u biološkim procesima. Definirao je novo polje kemije "supramolekularna kemija" od kojeg se razvila kemija "samoorganizacijskih" procesa i "adaptivna kemija".


 
Najmanji električni auto na svijetu PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
nano-auto     Slika koja krasi naslovnicu znanstvenog časopisa Nature prikazuje najmanji električni auto na svijetu. Radi se zapravo o nano-autu, o samo jednoj jedinoj molekuli koja ima četiri električna pogonska "kotača" kojima se glatko i pravocrtno kreće po prikazanoj ravnoj bakrenoj podlozi. Veličine je oko 4x2 nanometra tj. oko milijardu je puta manji od prosječnog automobila (primjerice VW Golfa). Ne zagađuje okliš, ne treba cestu, niti benzin, već samo promjenjivo elaktrično polje. No, mora se "puniti" svakih pola okreta kotača, a može ići samo u jednom smjeru (nema "rikverc" :-). Radi se o reverzibilnim, konformacijskim promjenama  "pogonskih kotača" koje nastaju kad se pod skening elektronskim mikroskopom dovede napon od najmanje 500 mV. Interesantno je da se nano-auto može rotirati u svom središnjem dijelu, pa na podlozi može biti nepravilno orjentiran tako da jedni kotači "vuku" naprijed, a drugi natrag, što dovodi do stajanja u mjestu.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 12