Ahilova peta državnog ispita PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Kako je nestao pisani dio državnog (stručnog) ispita (moj subjektivni pogled)


test3 3     Stručni ispit za liječnike je danas samo usmen. Polažu se klinički predmeti (interna medicina sa zaraznim bolestima, neurologija, kirurgija, ginekologija s porodiljstvom i pedijatrija), zatim javno zdravstvo i opći dio (ustav, zakoni o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju i radni odnosi). Ali nije uvijek bilo tako. Postojao je pisani dio ispita koji nije zadavao glavobolju kandidatima i koji su uglavnom svi lako položili u prvom izlasku. Sve dok mene nisu zadužili za tehničko provođenje pisanog testa. Naime kad me je dekan prof. Labar imenovao voditeljem Odsjeka za obradu testova koji sam ustrojio na tavanu iznad Fiziologije (gdje se i danas nalazi) zapala me je i dužnost nadzora nad tehničkim provođenjem pisanog dijela državnog ispita. Naravno nastavnici odnosnih predmeta su sastavljali test, a ja sam nadzirao samo provođenje testa, od umnažanja do objave rezultata.
     I počeo sam provoditi strogu proceduru koju sam otprije definirao i postavio kao pravilnik za postupanje sa svim pisanim ispitima. Prije se test za stručni ispit dostavljao u otvorenoj kuverti u Referadu više dana prije umnažanja da bi se dan ili dva prije termina testa predao nama na umnažanje. Zatražio sam da se test dostavlja u zatvorenoj i zapečaćenoj kuverti potpisom voditelja testa. I sav daljnji tok išao je po našoj usvojenoj proceduri. Nakon nekoliko rokova primijetili smo da je prolaz nešto lošiji nego prije mog nadzora. A i razlike među fakultetima su postajale značajnije. No neki su kolege počeli dolaziti na test više puta, a pojavili su se  "kroničari" koji nisu preko godinu dana mogli položit test. Javljali su se upiti sa svih strana: kako i zašto sad to odjednom? Zvali su me kolege, nastavnici. Neki s prikrivenim čuđenjem i kritikama, a neki i izravno s porukama: "To je naš dečko, zemljak. Dobar je, a kako mu to ne ide? Što bi se tu moglo napraviti?". Zvali su i  iz Ministarstva zdravlja u više navrata i urgirali za određenog kandidata. U dva navrata na sam test u dvorani "Čačković" pojavili su se neki neslužbeni izaslanici Ministarstva, ne da promotre provođenje ispita, već s konkretnim imenima na papiriću. Naravno, nije ništa pomagalo, ali mnogi se nisu s tim mirili! Tražili su ispitnu "Ahilovu petu".
     Pretpostavljam da je poljuljano umreženje djelovalo, a rješenje je postignuto tek nakon nešto više od godinu dana. U sveopćim znanstvenim i nastavnim obvezama dugo nisam ni primijetio da već više mjeseci nema zakazanog roka za stručni ispit. Pitao sam u Referadi kako to, a oni su odgovorili: "Pa što vi stvarno ne znate profesore? Ukinut je pisani dio ispita i sad je državni samo usmen!" Nikad nisam dobio ni obavijest, niti obrazloženje, pa ostavljam mašti čitatelja da nagađaju zašto je ukinut pisani dio državnog ispita? Možda vam u razmišljanju pomogne ovaj citat:
     "Evo jednoga primjera, koji nudi odgovor i objašnjenje. Da bi liječnik u Hrvatskoj dobio dozvolu za rad, između ostaloga, mora položiti državni stručni ispit. Neko je vrijeme taj ispit bio pisani test i održavao se pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (na državni trošak). Tako sam imao priliku zapaziti dvije stvari: među liječnicima koji su dolazili na ispit kružili su kopirani testovi, a udio onih koji ispit nisu položili razlikovao se među četiri hrvatska medicinska fakulteta. Zatim je pisani ispit ukinut i vraćen na usmeni oblik, kao u ona stara vremena, koja neki smatraju dobrima. Zašto? Iako zapravo nekvalitetan, pisani je ispit otkrivao neugodne istine i onemogućivao intervencije i veze. Nema drugoga objašnjenja."  (Prof. dr. Matko Marušić piše o tome u Vijencu 330 od 9. studenoga 2006.)


+ 9
+ 0
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(