Jesam li bila plodna na dan ...? PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Anegdota se odnosi na moje najupotrabljavanije medicinsko računalo online

rac ciklusa     Razvojem ICT razvijali smo naše web sjedište počevši od sredine devedesetih godina. U miru i tišini, s vrlo skromnom tehničkom opremom, bez financijskih poticaja, daleko od pogleda gramzivih pojedinaca koji nisu shvaćali važnost nove tehnologije, trudili smo se iskoristiti njezine ogromne potencijale u nastavi i informiranju. Okolina nas nije primjećivala ili nas barem nije shvaćala ozbiljno: "To su oni koji se bave tam nekim kompjuterima, internetom, što li, nekorisnim pomodarstvom koje će proći!"  Takva je ocjena stizala ne samo od velike većine naših kolega, već i od naših prodekana. Srećom je dekan prof. Labar bio svjestan vrijednosti nove tehnologije i podupirao je Sunčanu i mene u našem radu. Uz njegov pristanak uz statični poslužitelj www.mef.hr  i Interaktivnu fiziologiju počeli smo početkom milenija razvijati dinamični interaktivni web.mef.hr. Tražili smo i pozivali suradnike, ali nitko nije vidio vrijednost IT u nastavi i nije nam se htio pridružiti. Radeći godinama stvorili smo web sjedište koje je vrlo često bilo posjećenije od glavnog web poslužitelja Fakulteta.
     Između ostalog napisao sam kod u JavaScriptu za preko stotinu medicinskih i ostalih računala, testova i anketa. I koje je moje  najupotrebljavano medicinsko računalo? Računanje plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu  --> Ono se proširilo po Internetu, što kao moj poklon, što bez mojeg znanja i dozvole. A anegdota je vezana uz to računalo.
     Više mi se žena obraćalo mailom s pohvalama za računalo, zatim s pitanjima o pouzdanosti, a i s vrlo neobičnim zamolbama. Ne biste vjerovali čega je svega tu bilo! Opisat ću najbizarniju zgodu. Prenosim doslovno dio maila jedne djevojke:
     "Dobar dan zanima me da li sam bila plodna 29.03. zadnja menstruacija je bila 08.03.  Moj decko kaze da je izvadio (znate vec kaj), al ak nije jesam li ostala trudna? Kaj kaze vas racun na internetu. Najkaraci ciklus je 30 dana a najduzi 31dan neredovita menstruacija pa me zanima da li postoji mogucnosg da sam ostala trudna. Kaj bi vi napravili da vam se tak nesto desi. Molim brzi odgovor i hvala. Nestrpljiva ...(puno ime i prezime sam izbacio štiteći anonimnost :-)"
     Nakon mog odgovora da "je vrlo vjerojatno (ali nije isključeno) da na navedeni datum niste više bili plodni." slijedi još jedan mail:
     "Oprostite molim vas al jeli mozete jos jednom provjerit znaci imala sam zadnju menstruaciju 8.03. najkraci ciklus je 30 a najduzi 31 molim vas ako mozete jos jednom da vidite prethodna je bila 5.2 menstruacija jel vam to sta moze pomoc jos"
     I nakon toga još 4 maila s istom idejom "molim provjerite jos jednom jeli sam trudna?" Razumijem zabrinutost djevojke, ali ne razumijem kako ne shvaća da joj uz najbolju volju ne mogu pomoći!

M.Taradi


+ 6
+ 0
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(