Slikovito izražavanje na ispitu, ili? PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Potpuno neočekivani tijek ispita iz Imunologije koji datira iz mojeg najranijeg ispitnog razdoblja

ispit     Bio sam tada vrlo mlad i neiskusan ispitivač, niti 10 godina stariji od kandidata. Vjerujem da me mnogi današnji liječnici pamte iz tog razdoblja kao vrlo strogog i "znatiželjnog" ispitivača. Uvijek sam bio vrlo strpljiv, a vjerujem i pravedan. Nitko me nije mogao oduševiti jednim odgovorom, ali nitko nije ni pao ispit na jednom pitanju. Pratila me fama da puno na ispitima rušim, ali da studenti ne tresnu iznenada, neočekivano, već padaju nježno, polako, ubijeni u pojam svojim neznanjem. I volio sam slušače i nikad ne bi ostao sam s kandidatom. Kasnije se, nažalost, ta kultura slušanja ispita potpuno izgubila.
     Neobični ispit koji opisujem dogodio se posve neočekivano i zatekao me potpuno nespremnog. Tog jutra sam kao i uvijek imao više pristupnika i kao i uvijek prepustio sam studentima da se dogovore oko redoslijeda odgovaranja. Kad to ne bi uspjelo redoslijed sam odredio nasumično miješajući zapisnike. Upozorio sam, kao i uvijek, predzadnjeg kandidata da mora ostati sjediti (ili sijediti) dok ne završi ispit zadnji kandidat. Kad je tog dana predzadnja studentica završila ispit najednom se stvorio problem jer ona mora otići. Zadnja pristupnica ju je u tome svesrdno podržala i na kraju sam popustio i ostao sam sa studenticom. Sve je teklo očekivano i uobičajeno. Tri pitanja koja studenti sami izvuku naslijepo, kao iz špila karata. Nakon razdoblja razmišljanja redoslijed odgovaranja pitanja također po želji. Prvo pitanje: Presadjivanje tkiva i organa.
     "To je ono kad se presađuju organi." Stanka.
     "A profesore mogu se ja izražavati slikovito? " pogleda me ona upitno.
     "Ne razumjem. Kako to mislite, slikovito? "
     "Tako mi je lakše!" nasmije se ona gledajući me netremice u oči.
     "Pa dobro. Ajde Vi recite što znate o imunobiološim odnosima domaćina i transplantata, a potpitanja ćemo kasnije."
     "Ovako. Vi imate organ, a meni baš treba taj vaš organ i rado bih ga primila." Odmah mi se upalio crveni alarm, jer se mogla isčitati seksualna aluzija.
     "Čekajte, čekajte kolegice, stanite. Izražavajte se općenito. Upotrebite riječi transplantat ili presadak i donor, davaoc, davatelj..." rekoh brzo da joj jasno dam do znanja da ne dopuštam ovakve aluzije.
     "Ali meni je to lakše objasniti na konkretnom primjeru! " prekine me ona gledajući me pomalo drsko ravno u oči. Skrenem pogled i nastavim pomirljivo sumnjajući da sam možda pridodao njezinim riječima potpuno krivo značenje.
     "Dobro, dobro ali ne uzimajte nas kao hipotetski primjer, već općenito, davatelja i primatelja. Nastavite." kažem, zatečen, ali i pomalo znatiželjan kamo to vodi.
     "Ja mogu primiti vaš organ i onda nema problema. Zadovoljni vi, zadovoljna ja. Ali ako bih ja pokrenula akciju protiv vašeg organa onda bi nastali problemi." nastavi ona u istom tonu. Preplavljuje me rumenilo i ljutnja, ali nastojim biti smiren.
     "Nemojte kolegice o nama, već općenito. Pri transplantaciji postoji više vrsta problema, ili kako se to ljepše kaže izazova. To je problem davatelja, zatim kirurški, pravni, etički. imunološki problemi. Koji je nama interesantan na ovom predmetu?"
     "Sigurno nije pravni, ni etički. Mi pristajemo na davanje i primanje organa, pa problema nema!" E sad je prevršila svaku pristojnu mjeru. Osjećam kako mi krv navire u glavu i jedva zadržavam sabranost.
     "Pustimo tu transplantaciju. Dajte slijedeće pitanje!" Pogledala me prezirno, slijegajući ramenima u tobožnjem čuđenju zašto se ja ljutim. Pročitala je bezvoljno slijedeće pitanje i počela nešto općenito petljati. Odmah sam požurio s konkretnim potpitanjem. Nije išlo. Slijedila su još dva tzv. feferon pitanja. Vjerujem da ih svi ispitivači imaju i ponekad ih potežu "iz rukava" kao zadnju kap pri uvjeravanju studenata u njihovo neznanje.
     "Neće to biti dosta za prolaz ne ispitu. Učite još, pa dođite ponovo, ali kod nekog drugog ispitivača." rekao sam hladno pružajući joj Index preko stola. Ona se ustala, ali je ostala s oba lakta naslonjena na stol. Kroz veliki dekolte vidjele su se bujne grudi bez grudnjaka.
     "Nema veze. Ionako niste saznali što ja znam, hoću i mogu!" Brzom kretnjom pokupila je Index i demonstrativno zalupila vratima.


+ 11
+ 0
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(