Neće pulitika u moju butigu! PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Anegdota se odnosi na Mef.hr, list našeg Fakulteta

mef hr 10     Dolaskom novog glavnog urednika 2010. godine upućen je javni poziv svim članovima Fakulteta za sudjelovanje u stvaranju lista. Nijedan prijašnji glavni urednik lista našeg Fakulteta nije u mojih 35 godina djelovanja na Fakultetu uputio takav javni poziv, pa sam se ponadao da se stvari mjenajnju na bolje. Tim više što je lijepo rekao da se radi o "novim vjetrovima demokracije".
     I poslao sam kratki članak o desetogodišnjici edukacijskog poslužitelja Web.mef-a. Opisao sam put razvoja e-obrazovanja na našem fakultetu, uspjehe i poteškoće na tom putu, neshvaćanja okoline i Uprave, kolegijalne podvale i potkradanje oko MEF-LMS-a, upletenost privatnih firmi i financijskih interesa. Članak mi je uljudno vraćen sa zamolbom da izmijenim gotovo polovicu članka označenu u tekstu žutom bojom.
     Evo citata iz maila glavnog urednika: "Mef.hr je list naseg Fakulteta i jedan od temelja mog vidjenja kao urednika je da treba pozitivnim pogledima jacati samosvijest nasih djelatnika i studenata, te pokazati javnosti da je nas Fakultet visoko kvalitetna i vodeca obrazovna institucija u Hrvatskoj.....Stoga bih Vas molio da ukazivanje na odredjene probleme (oznacene u tekstu zutim) ili izostavite iz svog clanka ili ih preradite kako bi u pozitivnom svjetlu oslikale Fakultet (napr. pozdravite mogucnost da se i Vas usporedni pogled i djelovanje u mreznoj publicistici razvija na dobrobit Fakulteta)." Ne želeći se inatit i tvrdoglavit ponešto sam izmijenio članak u stilu "mi smo najbolji" uz vrlo stidljive naznake da bismo ipak mogli ponešto unaprijediti (objavljen članak na str. 101. na linku -->).
     Shvatio sam da se ne radi o "novim vjetrovima demokracije", već samo formalnom zadovoljenju nekih standarda i zavaravanju javnosti. Ljudima koje gledaju izvana to lijepo zvuči, a mi iznutra članke podvrgavamo "preporukama" urednika ili čak autocenzuri u stilu: "Mi smo najbolji!". Neće pulitika u moju butigu!

M.Taradi


+ 6
+ 0
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(