Nova periferija?! PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

     Crtica o uvođenju novih perifernih uređaja za stolna računala
cd rom     U rano doba intenzivnog razvoja weba u nas, sredinom devedesetih, kad nas koji smo razvijali web nitko nije uzimao za ozbiljno Uprava je dozvolila da kupim novo stolno računalo. Čak su mi dali slobodu da sam predložim konfiguraciju. Istražujući ponude našeg trgovca pronašao sam da je upravo stigla do nas novotarija: kompaktni disk, popularno nazvan CD-ROM. Shvatio sam golemu prednost u uporabi u nastavi i naručio računalo s CD jedinicom, vjerujem prvi na Fakultetu. U ono doba još nije bilo CD-a s podacima u prodaji i kad je računalo stiglo nisam mogao isprobati novu jedinicu. Tek na sajmu Info uspjeli smo nabaviti neke medicinske CD-e. Kasnije smo i "pržili" CD-ove po 200 Kn/komad kod privatnika koji je nabavio vrlo skupu pržilicu. Danas su cijene 100 puta manje! 
     Anegdota je povezana naravno s tom CD jedinicom. Jednog lijepog dana, ne sjećam se kojim povodom, došao mi je u sobu jedan dragi profesor. Pogled mu se odmah ukočio na novom računalu na stolu. Osmjehnuo se:
     "A vidim, vidim, tu je nova računaljka!  Super! Izgleda neka zvijer?"
     "Ma ne, samo je kućište veliko. Inače je unutrašnjost poluprazna, ali ima nešto super! Pogledaj!"
     I pritisnem gumb na CD jedinici, a ono automatski izađe ladica. Uhvatim kolegin zbunjujući i upitni pogled.
     "Ne kužim. Kaj ti je to? To još nis videl!"
     "Kaj stvarno? Kaj misliš čemu bi to moglo služiti?" Kolega stavi naočale i ustane se da iz bliza pažljivo razmotri tu napravu. Par puta sam se poigrao zatvarajući i otvarajući ladicu CD-a.
     "Na kaj ti to liči?" pomalo zločesto, pokušao sam ga osokoliti da ipak nešto odgovori.
     "Kužim! Super držač za kavu! To je američki štos da se stalno i posvuda nosi kava i pomalo pijucka. Ali je ipak otvor malo prevelik. Kroz ovu rupu bi propala naša šalica. To je valjda za američke kave, one od 2 deci. Pa kaj će ti to?"
     Možete si zamisliti njegovo iznenađenje i nevjericu kad sam mu objasnio o čemu se radi, ali da nažalost nemam disk da mu pokažem kako to funkcionira. Zavrtio je odsutno glavom i prešao na razgovor oko razloga svog dolaska.
     Inače je bilo puno otpora uvođenju CD-ROM-a u nastavu. Na jednom sastanku naše Katedre jedan poznati profesor je žustro napadao CD-ove "koji ne služe ničemu jer su dječja igračka". Čak je ljutito izjavio da će, vidi li nekoga da nosi CD na nastavu, silom mu oteti CD i uništiti ga!

     Čini se da se svaka korisna novotarija za nastavu teško i sporo prihvaća u okoštaloj akademskoj sredini. Prvo inovatori prihvaćaju nove informacijske tehnologije i šire ih u svojoj okolini. Ukazuju na prednosti i mane i predlažu korisnu uporabu. U toj prvoj fazi, u početku nitko nas ne shvaća ozbiljno i gotovo ne zamjećuje: "To nije vrijedno truda. Bave se nekim nevažnim glupostima." Međutim postupno se javlja sve više ranih adoptera koji su najvažniji za širenje ideje. Tada nastupa druga faza u kojoj se većina počinje aktivno boriti protiv inovatora i uvođenja novih metoda. Ali konačno ipak sazori treća faza u kojoj većina prihvaća korisnost uporabe. Sada inovatori počinju nekima smetaju, jer se među većinom uvijek nađu poneki lukavi prevaranti koji preuzimaju zasluge za razvoj. Inovatorima tada poručuju: "Pa kaj oni pričaju gluposti. Ja sam prvi vidio korisnost i odavno sam sve uhodao! Ja sam zaslužan!" Nas inovatore to ne smeta, nek se oni kite tuđim perjem! Ali nam smeta što se aktivno bore protiv nas, uglavnom spletkama, lažima i ilegalnim uslugama, da što prije uklone tragove svojeg nedjela. A mi ostajemo trajno u prvoj fazi pionirskog rada uhodavajući iznova uvijek nešto novo! I veseli nas kad pomognemo da neka korisna ideja zaživi!

M. Taradi


+ 13
+ 0
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(