Krava na fakultetu PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Iz povijesti fakulteta na temelju sjećanja starijih kolega
krava p5      Da, radi se o pravoj kravi! Pravoj, pravcatoj kravi! Niste valjda pomislili nešto ružno! Radi se o četveronožnoj životinji u doslovnom smislu! Glavom i repom! I rogovima! Otkud krava na fakultetu i što bi ona tu mogla raditi? Ne, ne radi se o kravi slučajno zalutaloj na zelene sočne livade oko fakulteta, niti o prigodnom ili neočekivanom jednokratnom dolasku. Ne radi se o neobičnoj reklami za zdravu hranu ili za čokoladu, niti o prosvjedu proizvođača mlijeka. Neobična predstava? Dan sporta? Štamparovi dani? Dani folklora? Suradnja s Veterinarskim fakultetom? Ne! Ne!
      Krava je bila svojina i miljenica fakulteta. Uredno je stanovala u prostorijama fakulteta i dobivala sve što joj je potrebno za život. Hrana je redovno stizala, timaritelji su je njegovali, čistili i češljali, pazili i mazili, a njena je zadaća bila da redovno daje mlijeko i da pretrpi poneki ubod. Koliko god to danas zvučalo neobično krava je bila pokusna životinja koja je stanovala u štali, tj. prizemnoj kućici uz plot Mesićeve ulice. Tamo gdje je danas kafić. Bila je miljenica više zavoda i pokusi su na njoj provođeni s osobitom poštedom i poštovanjem. Tu je prednjačio prof. F. Kogoj s Dermatologije, ali i prof. R. Hauptfeld s Fiziologije. Timaritelji su je redovno muzli i dijelili svježe mlijeko. Povremeno bi  ju netko upiknuo injekcijom, izvadio malo krvi ili ošišao mali otočić na koži, nešto mjerio i zapisivao. Zapravo je krava uživala naklonost više zavoda i provodila je dobar život. Mnoge pokusne životinje nisu bile te sreće i prolazile su puno gore. Naravno, miševi i štakori, koji su uzgajani u najvećem broju, imali su u pravilu kratak život s tragičnim završetkom. Žabe su kao krakovi ponekad završavale na tanjuru. Zamorčad i kunići prolazili su privremeno bolje, jer su nakon pokusa često bili darovani udomiteljima. Što im se poslije događalo ne ide na našu dušu! I neke mačke i psi su izbjegli tragičan kraj na Zavodu.
     Danas s nostalgijom pričamo o tim prohujalim vremenima, koja postoje samo u prepričavanjima starijih profesora. Nažalost, znanost je danas teško opustošena, znanstveni projekti osiromašeni, pokusnih je životinja sve manje, laboratoriji i štale su sve siromašnije ili su potpuno zatvorene. Krave već dugo, dugo nema, preko pola stoljeća. Ali i danas stoji njezina kućica, no više nije štala, već  je prenamijenjena u kafić "Dvojka" (desno od izlazne rampe). Kad ugodno zavaljeni u stolici u tom kafiću ispijamo kavu ili sok možda bismo morali osvijestiti da nam, doduše ne trebaju krave za pokuse, ali nam trebaju male pokusne životinje, treba nam znanost, znanstveni podmladak, znanstveni projekti, laboratoriji, pristup bazama...

M.Taradi


+ 17
+ 0
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(