MZOŠ objavio novu politiku u znanosti i obrazovanju PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
mzos_m     U MZOŠ-u se ne bave samo sportskom mafijom, već i znanstvenom   problematikom.  Intenzivno rade na izradi novog Zakona o znanstvenom radu i Zakona o visokom obrazovanju. U pripremnom razdoblju donose se hitne Izmjene i dopune postojećih zakona, koje će stupiti na snagu u svibnju.
     Neslužbeno saznajemo da prema dopunama zakona više neće biti natječaja za znanstvene projekte na kojima se odbija 80 do 96% prijava. Takvi su natječaji bili u funkciji zavaravanja javnosti i zadovoljavanja godišnjih statističkih izvještaja. Nadalje, postupak vrednovanja predloženih projekata će biti u natječaju pošten, pravedan i transparentan. Razmišlja se da se vodi javno na webu MZOŠ-a. Recenzenti se više neće skrivati u kaljuži anonimnosti, dok ocjenjuju autore projekta, koji su njima poznata konkurencija. Svi će projekti, recenzije, kao i odluke biti javno obznanjene. Njegovat će se znanstvena suradnja, a ne konkurencija. U Upravnom odboru Hrvatske zaklade za znanost ne mogu sjediti članovi koji su u sukobu interesa.
     Glede obrazovanja zaključeno je da ono mora biti javno dobro (kao zdravstvo, farmaceutska industrija, vode, šume itd..), javno financirano i dostupno svima. Tako se može uklopiti u naše društvo, budući da postoji kapitalizam s ljudskim likom kojeg razvijamo u okružju istinske demokracije!
     Objavljeno 1. Aprila.
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(