7. CroMSIC filmska večer PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
helen     Već tradicionalno CroMSIC nastavlja s filmskim večerima. Pozivamo Vas u četvrtak 10.11.2011 u 17:00h u Biološku dvoranu na projekciju filma "Helen".
     Tema otvorene tribine je depresija. Depresija zahvaća oko 8 do 10% stanovništva. Procjenjuje se da preko pola milijarde stanovništva Zemlje pati od depresije. Učestalost ne ovisi o veličini naselja, ali ovisi o obiteljskim prihodima. U situaciji u kakvoj je sada naše društvo depresija je snažno u porastu. U žena su ozbiljne depresije oko dva puta češće nego u muškaraca, ali se muškarci sami ubijaju tri puta češće nego žene. Statistike govore da će svaka 4. žena tijekom života imati razdoblja ozbiljne depresije, posebno poslije tridesete. Antidepresivi su lijekovi koji se u razvijenim društvima najčešće propisuju, češće nego atihipertenzivi. Time se donekle liječe posljedice, ali uzroci koji često leže u nepravednom društvenom poretku ili u poremećenim obiteljskim prilikama ostaju. Preko 80% zahvaćenih ljudi se uopće ne liječi.
     Upoznavanje depresije može pomoći liječniku-terapeutu, ali i bolesniku nositi se s tim vrlo ozbiljnim rastućim zdravstvenim problemom.
     Gost tribine je prof. dr. sc. Vlado Jukić.
     Veselimo se Vašem dolasku!
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(