Pomicanje sata unatrag PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
pomak_s      U noći od subote na nedjelju (od 27. na 28.10.2018.) počinje zimsko računanje vremena, tj. pomičemo kazaljke sata jedan sat unatrag (od 3 na 2 sata) i spavamo jedan sat dulje, ali će se smračivati već oko 17 sati.
      Pomicanje kazaljka provodi se sada u svim europskim zemljama, osim Islanda, ali se ne događa u svim državama svijeta. Primjerice, Rusija, Bjelorusija, te Ukrajina ne pomiču satove. Te su države odlučile prestati s praksom pomicanja kazaljki. Nema jedinstvenog stajališta o tome koje su prednosti i nedostaci pomicanja vremena, pa neke zemlje imaju ljetno ili zimsko računanje vremena cijelu godinu. Zemlje u kojima se pomiču satovi ne čine to sve u isto vrijeme.
     Europska komisija je donijela odluku o ukidanju polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Europsku uniju u 2019., a zemljama članicama, pa tako i nama, prepuštena je odluka hoćemo li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno bit će 31. ožujka 2019. Pretpostavlja se, neslužbeno, da će to biti posljednja promjena u Hrvatskoj, jer ćemo zadržati ljetno računanje vremena.
     I ne zaboravite upaliti kratka automobilska svijetla i danju! Uglavnom potpuno beskorisno, ako nije gusta magla, jaka kiša ili snijeg. Paljenje svijetla danju, po lijepom vremenu, dodatno zagađuje okoliš, povećava troškove održavanja automobila, ali je po zakonu i kaznama puni političarima proračun!
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(