Dva računa! Dva računa? PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

bojler     Anegdota ispričana prema usmenoj predaji iz vrlo ranih dana Zavoda za fiziologiju
     Naravno da je istinita, kao i sve ostale, ali nevažni detalji su vremenom izblijedili, pa su prepričani u smislu "pjesničke slobode".  Prof. dr. Hauptfeld bio je izvrstan nastavnik fiziologije, predavač, stručnjak i liječnik u Zavodu za fiziologiju prije više od pola stoljeća. Pored toga bio je poznat kao čovjek koji se izvrsno razumije u tehniku i koji nije znao samo kako brojne naprave funkcioniraju, već ih je znao raskopati i popraviti. Često se spominje njegova ljubav prema automobilima, posebno prema Bubi koju je sam održavao i popravljao. Bio je poznat i po neformalnom odijevanju. Također je u ono vrijeme radio i kao liječnik imajući svoju privatnu praksu.
     Priča se anegdota da je jednog dana profesor bio telefonom pozvan k jednoj obitelji u kućnu posjetu bolesniku s povišenom temperaturom. Čim je završio popravak Bube uputio se autom na naznčenu adresu u elitni dio grada. Nakon što je pozvonio otvorila mu je vrata kućna pomoćnica i uljudno ga pozdravila:
     "Dober den, dobrodošli gospon, već ih dugo čekame. Naj izvoliju ovud za menom." I provela ga je hodnikom pored otvorenih vrata primaće sobe na kojima je stajala domaćica koja je kratko rekla. "Dobar dan. Već vas predugo čekamo. Samo napred badecimer je tamo." i lagano rukom pokazala na dno hodnika. Vjerojatno je profesor pomislio zašto kupaonica, valjda inzistiraju na pranju ruku prije pregleda bolesnika. Ali kad su ušli u kupaonicu kućna pomoćnica je rekla:
     "Evo tu je taj nesretni bojler. Poglečte, ne dela. Ne more se vupalit. Majstore, ih prosim, poglečte, pa ako im kaj zatreba me zovite. Se mam vrnem." I udaljila se. Sad je profesor shvatio da su ga, valjda zbog odjeće i povelike crne kožne torbe, zamijenili s vodoinstalaterom. No kako se profesor razumio u razne naprave anegdota kaže da je vrlo brzo popravio bojler. Nakon toga se uputio u dnevni boravak i ukratko obznanio:
     "Tako u kupaonici je posao obavljen, a sada, gdje je bolesnik? Ja sam doktor Hauptfeld." Sad su ukućani shvatili svoju kobnu zabunu i ostali su preneraženi katastrofalnom zamjenom. Očekivali su i vodoinstalatera, ali su ga nesretno zamijenili s doktorom. Naravno neugodnosti i isprikama nije bilo kraja. No profesora to nije osobito dojmilo. Otišao je do bolesnika, pregledao ga, postavio dijagnozu, prepisao lijekove, te dao detaljne upute o tijeku liječenja.
     Na rastanku domaćini su se opet ispričavali zbog kobne zamjene, a profesor je lakonski izjavio:
    "Ma ništa ne brinte. Sve je u redu. Poslat ću vam dva računa!"
     "Dva računa?" zabezeknuto i upitno ponovi domaćin.
     "Da, za kupaonicu i za bolesnika!"

Vrlo slobodno prepričao M. Taradi


+ 23
+ 0
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(