Ništa nas ne može iznenaditi! PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Je li točna poslovica: Sapiens omnia sua secum portat (Mudrac sve svoje sa sobom nosi)?
 pribor   Uvjerite se u točnost čitajući ovu istinitu crticu. Naš dragi profesor fiziologije Nikola Ries, sada u mirovini, bio je poznat po izuzetnoj sklonosti sistematičnom prilazu svemu, pa i tehničkim napravama. U dušu je poznavao kako znanstveni instrumenti (i svi ostali) funkcioniraju i kako s njima rukovati. Znao je dijagnosticirati greške ili kvarove, a također je sam izvodio i manje popravke. Uz sebe je često imao čitav arsenal priručnih alata.
     Tako smo jednom sjedili za stolom nekog izletišta na jednom zajedničkom ručku na nekom kongresu fiziologa i ugodno ćaskali. Zabavljali smo se i odmarali nakon povratka s kraćeg planinarenja neobvezno čavrljajući o svemu i svačemu. Bilo je tu i ozbiljnih tema o znanstvenim zanimljivostima koje smo nedavno pročitali, ali i šala, prepričavanja starih dogodovština, zadirkivanja, pa i viceva.
      Nekako je razgovor skrenuo na stvarčice koje prof. Ries nosi sa sobom na izlet. Pala je i neobvezujuća oklada koje se sve stvarčice nalaze u povelikim i prepunim džepovima profesorove zelene jakne i koliko ih je ukupno. Padali su prijedlozi za okladu. Svatko je bubnuo neki broj. Najoprezniji su krenuli s 5, 8 10, a najhrabriji s 20, 25 ... Pobjednika častimo, ne samo u sljedećoj rundi, već tijekom cijelog kongresa!
     Kako je netko spomenuo koju stvar profesor je zavukao ruku u džep i nakon kratkog pretraživanja položio tu stvar na stol. Krenuli smo s uobičajenim: rupčić i paket papirnatih rupčića već je bio na stolu. A platneni rupčić? I on je tu, prvenstveno za brisanje ruku, kako je objasnio profesor. A rupčić natopljen sredstvom za dezinfekciju? Evo i uredno zapakiranog jastučića. A nožić? Evo i švicarskog crvenog nožića kakvog koristi vojska. A škarice? Nema problema, one su dio nožića. "Šrafciger"? I on je tu (običan i križni). Otvarač za boce? Tu! U nožiću je i šilo, rašpica, otvarač za konzerve, pilica, vadičep, kuka za nošenje tereta, kliješta, sonda, svrdlo, "šperhakl"... A olovka? Naravno obična i kemijska je tu. A papir? Tu je cijeli mali notes s kalendarom. Toaletni papir? Nema problema! Rezervne naočale, obične i sunčane. Hrpa stvari na stolu raste, kao i raspoloženje nas oko stola. Smijeh i navijanje, ima li toga još?! Imaaa! A svjetlosna baterija? I ona je u drugom džepu. Da, ona uredno svijetli, ali kad se istroši baterija? Nema problema, tu je i rezervna baterija. A kad izgori žaruljica? Nema problema, tu je rezervna! A žica? Evo i smotuljak izolirane žice. Špaga? I ona je tu. Ljepilo? Tuba UHU-a. Selotejp, nije tu, ali je ljepljiva izolir traka kao zamjena! Kutijica s bombonima, četkica za zube, ogledalce, češalj, plastična vrećica, uredno složen komplet konaca, igala i "ziherica", žilet, žlica, ukosnica, ključevi, kompas, kutija šibica i ... i ne mogu se svega ni sjetiti! Nedostaje samo zimska oprema za auto! A ne, ne! To je u autu: daska, vrećica s pijeskom i mala lopata! E, sad se predajemo! Nemamo više ideja! Veselje u društvu je na vrhuncu! Dobri naš dragi prof. Ries! Sve je predvidio.
     Svi smo podbacili što se tiče procjene ukupnog broja "obvezne opreme za svaki slučaj". Nemamo pobjednika kojeg bi častili u sljedećoj rundi. Pobjednik je naš dragi profesor! Ostali smo iznenađeni kako povelika hrpa stvari koja se našla na stolu može stati u džepove samo jedne jakne. I doista kad smo s prof. Riesom ništa nas ne može iznenaditi! Mudrac sve svoje sa sobom nosi!


M. Taradi


+ 18
+ 0
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(