Akademkinja J. Krmpotić Nemanić, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor admin Taradi   
http://web.mef.hr/slike/osobe/prof_krmpotic.jpg     Rastužila nas je vijest koja se proširila iz Zavoda za anatomiju da nas je zauvijek napustila naša draga akademkinja Jelena Krmpotić Nemanić. Čitav je svoj život nesebično posvetila generacijama i generacijama liječnika od davne 1941. kad je započela svoju blistavu profesionalnu karijeru kao pomoćni demonstrator kod prof. Drage Perovića, osnivača naše anatomije, pa do najnovijih dana, kada je, iako već duže u mirovini, poklanjala svoje znanje pišući znanstvene članke i udžbenike anatomije. Gotovo svi današnji liječnici, bivši zagrebački đaci, učili su od akademkinje, divili su joj se i voljeli je kao učiteljicu.
     Doista je bila iznimana, uzorna, markantna pojava, vrijedna divljenja. Rijetki su profesori koji ostvare tako dubok, doživotni dojam svojim studentima. I sad se živo prisjećam njenih predavanja u kojima sam uživao kao student. Slike koje je kredom vješto crtala na ploči istodobno s obje ruke (!) bile su pravo umjetničko djelo, spremno da izravno uđe u najbolje svjetske atlase anatomije. Sjećam se njezinog blagog pogleda i stalne spremnosti na ugodan razgovor, koji bi često započinjao s "Dušo ..." Širila je oko sebe neku svečanu, nesvakodašnju atmosferu i veselio me svaki susret s njom, posebno kako su desetljeća prolazila i kako sam je sve više doživljavao kao živuću legendu.
Nestala je postupno, neprimjetno, tiho, najprije u mirovinu, pa sve rjeđe na sastancima, predavanjima, skupovima... I od danas je više nema! Ali živjet će njezina ostavština, njezina djela, kao i njezina uspomena u svima nama koji smo je voljeli. Velika joj i vječna hvala, što je obogatila naše profesionalne živote liječnika i tako pomogla i usrećila nebrojene bolesnike i njihove obitelji! Osjećam se povlašten i sretan što sam je poznavao, osjećam zahvalnost, ali i neizmjernu tugu, nevjericu i prazninu zbog njezinog odlaska. Vječna joj hvala i slava!
     Zauvijek ćemo se oprostiti od drage profesorice u srijedu 4. lipnja u 10:50 na Mirogoju.
    Komemoracija za akademkinju Jelenu Krmpotić-Nemanić će se održati 10. lipnja 2008. godine u 14 sati u predavaonici Zavoda za anatomiju „Drago Perović" Medicinskog fakulteta.

Tags Krmpotić

 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(