Ukida se ljetni upisni rok? PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
upis1     Dogovore li se sveučilišta brucoši će od naredne godine upisivati studij samo u jednom upisnom roku - na jesen. Naravno, prethodno će polagat državnu maturu u drugoj polovini lipnja, koja  bi imala, kao i dosada dva roka. Ljetni upisni rok na fakultete bi se ukinuo i početkom rujna održali bi se jedinstveni upisi. Odmah nakon mature bi se bjavile orijentacijske rang-listama, pa bi se time otklonila neizvjesnosti oko upisa koja bi inače trajala cijelo ljeto.
     Glavni razlog ukidanju ljetnog upisa je ovogodišnja situacija da se na ljetnom upisnom roku kandidati sa stečenim pravom na upis naprosto nisu pojavili na upisu, a pritom su cijeloga ljeta držali zauzetim mjesto drugome kandidatu. Takva se situacija dogodila upravo na najtraženijim fakultetima, poput fakulteta političkih znanosti, ekonomskih fakulteta, medicinskih...
     Upis na fakultete u rujnu postojao je ranije i dobro je funkcionirao, ali je bio pomaknut na ljeto zbog obveze prijave u vojsku. Kako takva prijava više ne postoji razumno je obaviti upise u jednokratnom roku u rujnu. Prijamni ispiti su potpuno nepotrebni, a jednokratni upisi u rujnu su pravedniji, transparentniji i smanjuju mogućnosti za korupciju.

 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(