E-OBRAZOVANJE PDF Ispis E-mail
Autor admin Taradi   
  • Tutor pruža poslužiteljsku podršku u učenju na daljinu (distance learning) od 2002 godine.
  • Sastoji se od više web orijentiranih servisa, od kojih se većina odvija na strani servera, a ne klijenta.
  • Zajedničkim snagama kolega nastavnika i studenata gradimo informacijsku i kolaborativnu zajednicu na našem fakultetu.
  • Pokretanje ove ideje, a ujedno i moj doprinos je stvaranje softverske podrške na serveru web.mef.hr. U tu svrhu pretražujem golem broj ponuđenih servisa, a potencijalno korisne nastojim pokrenuti na ovom serveru :-)
  • Pozivam sve zainteresirane da mi pomognu da ideja živi. Takvi nam sustavi trebaju i njima se već mnogi koriste.
  • Izgradimo fakultetsku internet zajednicu i učionicu na daljinu!

     

A. Programi za učenja na daljinu

1. MefModlica

Radi se, vjerojatno, o najboljem velikom sustavu vrlo složenih brojnih web alata za podržavanje učenja na daljinu upotrebom Interneta. Program je modificiran prema izvornom programu MOODLE (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) moodle.com (by Martin Dougiamas, a PhD candidate at Curtin University). Odabrao sam ga zato što uz mnoštvo opcija nudi jednostavan pristup kroz preglednik (Netcsape, IE), bez ikakve instalacije na strani klijenta. Pri upotrebi ne traži poznavanje HTML koda, Ftp-iranja, html editora i sl., pa se može preporučiti i korisnicima, početnicima. Veći sam dio preveo na hrvatski jezik, a bude li interesa mogli bismo ga potpuno prevesti.
Tu je 2002. otvoren prvi tečaj za trajnu edukaciju liječnika "Oftalmološki tečaj". Također su otvoreni neki dodiplomski, poslijediplomski i ostali kolegiji.
Za posjetitelje (goste) je zatvoren :-( Može se "razgledati" demo verzija na izvornom sajtu.
Želite li se njime koristititi javite se administratoru :-) Godina 2002. Njezina kopija je Mef LMS.


2. MedElecture

Ovo je osrednje velik sustav web alata za podržavanje učenja na daljinu upotrebom Interneta. Program je modificiran prema izvornom programu Electure (verzija 2.11 razvijena u Karl-Franzens-Universität Graz, Austria). Potpuno je besplatan (GNU licenca), a uz mnoštvo opcija nudi jednostavan pristup kroz preglednik (Netcsape, IE), bez ikakve instalacije na strani klijenta.
Želite li se njime koristititi javite se :-)
Primjere i upute možete pogledati i na URL adresi.

Trenutno je u fazi testiranja.

3. MedCOSE

Ovo je već treći vrlo veliki sustav složenih web alata za podržavanje učenja na daljinu upotrebom Interneta. Program je modificiran prema izvornom programu COSE (verzija 2.05) koja je razvijena u Cambridge Software Publising u suradnji sa Staffordshire University. Potpuno je besplatan (potrebna besplatna registracija), a uz doista mnoštvo opcija nudi jednostavan pristup kroz preglednik (Netcsape, IE), bez ikakve posebne instalacije na strani klijenta. Jedino obavezno traži besplatni Sun Java Plug-in (v. 1.3 ili višu).
Goli se sustav može "razgledati" s loginom Gost i zaporkom 1234, a sadržaji su zaštićeni.
Samo pri prvom dolasku prenošenje osnovnog java apleta traje nešto duže (manje od minute modemom :-). Želite li se njime koristititi javite se :-)
Detaljnu knjigu uputa i mogućnosti (150 stranica) možete pogledati u samom programu, a i u pdf formatu (7,8 MB), naravno, kad se ne spajate modemom.

 

4. MedClaro

Poslije trećeg vrlo velikg sustav složenih web alata za podržavanje učenja na daljinu upotrebom Interneta, dolazi izvrstan četvrti :-). Program je modificiran prema izvornom programu Claroline (verzija 1.2) koja je razvijena u Université catholique de Louvain. Potpuno je besplatan, a uz doista mnoštvo opcija nudi jednostavan pristup kroz preglednik (Netcsape, IE), bez ikakve posebne instalacije na strani klijenta. Bude li interesa mogli bismo ga potpuno prevesti na hrvatski jezik.
Može se "razgledati" demo verzija na izvornom sajtu. Želite li se njime koristititi javite se :-)


5 . MedWeb
Radi se o velikom sustavu vrlo složenih web alata za podržavanje učenja na daljinu upotrebom Interneta. Program je modificiran prema izvornom programu ClassWeb (UCLA Social Sciences Computing, University of California, USA). Odabrao sam ga zato što uz mnoštvo opcija nudi jednostavan pristup kroz preglednik (Netcsape, IE), bez ikakve instalacije na strani klijenta. Pri upotrebi ne traži poznavanje HTML koda, Ftp-iranja, html editora i sl., pa se može preporučiti i korisnicima, početnicima. Serverska strana je daleko složenija (PHP MYSQL, Perl, CGI, PostgreSQL), ali još uvijek u mom dohvatu :-) I na kraju program se po kvaliteti lako može mjeriti s komercijalnim programima, koji stoje po 10 000 $ godišnje, a potpuno je besplatan (GNU licenca).
Tečajajevi su zatvorenog tipa.

6. MedManhat

Ovo je veliki sustav složenih web alata za podržavanje učenja na daljinu upotrebom Interneta. Program je modificiran prema izvornom programu Manhattan Virtual Classroom (verzija 2.0 razvijena u Western New England College). Potpuno je besplatan (GNU licenca), a uz mnoštvo opcija nudi jednostavan pristup kroz preglednik (Netcsape, IE), bez ikakve instalacije na strani klijenta.
Primjere i upute možete pogledati i na URL adresi.

Trenutno ne radi na našem serveru, jer postoji verzija samo za Linux. Prethodni server bio je zasnovan na Linuxu, pa smo koristili ovaj izvrstan programa. Ispričavam se korisnicima, dok ne dočekamo verziju za Solaris :-(.

B. Forumi

1. MefORUM
Forum je zamišljen kao virtualno mjesto okupljanja studenata i nastavnika po kolegijima, odnosno katedrama. Prema željama nastavnika pokrenut ću odgovarajuće forume za pojedine kolegije ili teme.
2. MedForum
Ovaj je forum temeljen na drugom programu, pa služi kao predložak za odabir. Prema željama nastavnika pokrenut ću i druge odgovarajuće forume.
3. Mef.dr
Ovdje je više foruma za liječnike određene specijalnosti. Prema željama nastavnika pokrenut ću odgovarajuće forume za tražena područja medicine. Za ulazak u forum trebate odobrenje moderatora :-), a većina foruma nije vidljiva javnosti :-(
Želite li otvoriti i moderirati neki forum javite se.

C. Chat

1.MefChat
Chat je chat, ali budimo na akademskoj razini :-). Nastavnici koji žele održavati zatvorene konzultacije sa studentima mogu mi se javiti :-)

D. Med Intra

Zaštićeni dio weba kojem se pristupa putem korisničkog računa. Tu je primjerice, raspored zauzeća dvorana, e-mail adrese zaposlenika itd.

E. MedAlati

Brojni samostojeći "on line" alati za raznovrsne potrebe (npr. preračunavanje jedinica, matematička, statistička, kemijska, fizikalna računanja itd.). Većina ja za sada naslijeđena još od vremena Interaktivne Fiziologije i pisana u JavaScriptu (izvršava se na klijentu).


F. Ispiti za samotestiranje i testiranje "online"

1. MedIspiti
Alat za pripremu i provođenje ispita "online". Iz razumljivih razloga nije otvoren za goste. Ima li dobrovoljaca da mi pomognu, dobro su došli. Korisnici također! E-mail je na dnu stranice :-)

1. MedMC
Vrlo jednostavan CGI alat za pripremu i provođenje ispita "online". Prikazan je primjer testa. Rezultat se prikazuje pristupniku, ali se i logira na server :-)
Prijedlozi i primjedbe na e-mail adresu na dnu stranice.

 

G. MedPojmovnik

Pojmovnik nije postavljen. Zamišljen ja kao softverska podrška za izgradnju baze medicinskih definicija. Bazu ćemo postupno izgrađivati svi zajedno!

H. MefPloča

Ploča je zamišljena kao serverska podrška zajedničkom crtanju i ispravljanju dokumenata.

I. MefPodcast

Dobrodošli na stranice sa zbirkom predavanja u .mp3 formatu. Preuzmite datoteke na svoje MP3 sviralo i slušajte predavanje gdje i kada želite! Pozivam sve nastavnike koji mogu prirediti svoja predavanja u ovom obliku da mi ih pošalju :-).

 

J. Ponavljaonica

Dobrodošli u bazu znanja! Ovo je virtualno mjesto gdje možemo zajednički izgraditi bazu znanja, pogodnu za ponavljanje, ali i učenje. Logirajte se svojim AAI@EduHr identitetom i slobodno dajte svoj doprinos. Time ćete svoj djelić znanja pokloniti svima.
Svi logirani korisnici imaju ovlasti našu zajedničku bazu dopunjavati ili ispravljati.
Zahvaljujem,

K. Programi podrške za rad skupine

1. MedTutos
Alat za podršku radu skupine ljudi (zavod, odjel, katedra...) na zajedničkim projektima. Tu se nalaze osobni i zajednički kalendari, adresari, odlagalište zajedničkih dokumenata sa sustavom za automatsko praćenje promjena, e-mail komunikacija itd. Originalni program možete isprobati na adresi:TUTOS. Ima li dobrovoljaca da mi pomognu, dobro su došli.