Počeo štrajk na Filozofskom fakultetu PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
strajk_f     Danas 6.7.2011. u 8 sati počeo je štrajk akademskih radnika u organizaciji sindikata Akademska solidarnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Neće se održavati ispiti, obrane diplomskih i magistarskih radova, niti konzultacija, ali upisi će se teći normalno.
     Na fasadu fakulteta stavljen je transparent: U OBRANU JAVNOG DOBRA!, a objavljena je i službena izjava u kojoj novoosnovani sindikat upoznaje javnost sa svojim borbom za autonomiju sveučilišta i znanstvenog rada, a protiv komadanja sveučilišta, privatizacije, komercijalizacije i potčinjavanja politici.
     Iz izjave za javnost: "Ovom smo činu pristupili odgovorno, u skladu sa svojim otpočetka principijelno iskazanim stajalištima. Zahtijevamo potpuno odbacivanje prijedloga zakonâ o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, kao prvi korak u obrani i daljnjem razvitku visokog obrazovanja i znanosti kao javnog dobra. Autonomija sveučilišta, sloboda znanstvenog istraživanja i poučavanja, kao i potpuno javno financirano visoko obrazovanje dostupno svima – temeljne su vrijednosti koje mora ispoštovati svatko tko se poduhvati zakonskog uređenja ovih područja."
     Materijale su uručili i Saborskom odboru za obrazovanje, znanost i kulturu koji danas na dnevnom redu ima raspravu o spornom paketu zakona, a delegaciju će primiti i predsjednik Ivo Josipović.
     Vijeće našeg fakulteta također je odbacilo nacrte zakona u cijelosti jer "sadržavaju veliki broj nedostataka te ih treba povući iz daljnjeg postupka, radi izbjegavanja neprocjenjivih šteta za sustav visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti."
     Obrazovanje, znanost i zdravstvo su javna dobra i moramo ih sačuvati od podivljalih ralja neoliberalnog, nezasitnog, bezobzirnog, tajkunskog kapitalizma!
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(