A nakon onog ... PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

           (Ne)ozbiljno pitanje iz miologije

  krojacica  Anegdota s kolegija Anatomija

     Uvaženi profesor anatomije, poznat po slikovitom, ponekad šeretskom pristupu, predavao je mišiće noge. Redaju se tu uobičajenim redom fleksori, ekstenzori, aduktori, abdukori itd... Ima tu i fiziologije. Mišići koji naporno rade hipertrofiraju, a neaktivnost vodi do atrofije mišića.
    Spominje se tako i najduži mišić u ljudskom tijelu "musculus sartorius". Profesor govori:
"Naziv potječe od latinske riječi sartor što znači krojač. Dakle, radi se o mišiću krojača. Zašto krojača? Vi naravno pojma nemate, ali vaše bake, pa i mame bi mogle znati. Krojači su nekoć šivali tako da bi sjeli, podigli jednu nogu i osovili je na koljeno druge noge. Tako su dobili improvizirani stolić na koji bi prostrli tkaninu koju šivaju. A muskulus sartorius, kakve on ima veze s tim?"
     Svi smo šutjeli ne shvaćajući odmah povezanost.
"Pa, kaj ne kužite? Sartorius sudjeluje u fleksiji, blagoj abdukciji i lateralnoj rotaciji u kuku, ali i fleksiji u koljenu. Baš kao kod krojača. A...,  možda je za vas bolji primjer akcije sartorijusa kad nagazite na kaugumu na podu. Znate kak mnogi fakini pljuju kaugume po gradu, pa se one zalijepe za potplat kad nagazite na njih. I kaj onda?"
     Profesor kratko zastane i ne čekajući odgovor nastavi:
"A ne, ne, nisam  mislio na ono što ćete izgovoriti, već na kretnju kojom ćete provjeriti da li je kauguma ostala zalijepljena na đon vaše tenisice. E to radi sartorijus! Jeste li sad ste skužili? Ili da dam još jedan primjer?!"
     Naravno da smo "skužili", pa odgovaramo da ne treba. Ali profesor tjera dalje svoju uhodanu predstavu.
"Dakle sartorijus sudjeluje u te četiri kretnje noge. Neki su ga davno zvali i "custos virginitatis". Zašto? Pa zato jer su mislili da skuplja noge i čuva djevičanstvo! Kasnije su to ime prišili adduktorima! Kod krojača je zadebljan, hipertrofiran jer se često aktivira. To je tak. Mišići koji rade hipertrofiraju, a oni koji ne rade atrofiraju. E sad je sve jesno. Ima li pitanja?"
     A jedna kolegica tiho dobaci:
"Znači nakon,  ... nakon onoga, on atrofira?"
     Gromoglasan smijeh u dvorani.

 


+ 13
+ 0
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(