Akademik Ivo Padovan, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
     Jutros (19.12.2010.) smo izgubili još jednu legendu našeg fakulteta. Zauvijek nas je napustio akademik Ivo Padovan u 88. godini života.
     Rodio se 11.02.1922. u Blatu na Korčuli gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju polazio je u Dubrovniku i Zagrebu, a medicinu je studirao na našem fakultetu. Godine 1950. specijalizirao otorinolaringologiju i od 1952. godine radio je na ORL odjelu Opće bolnice 'Dr. Mladen Stojanović' (danas Bolnica Sestara milosrdnica). Od 1966. do 1988. godine bio je predstojnik ORL klinike Medicinskog fakulteta u toj bolnici. Usavršavao se na brojnim klinikama u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi i Rusiji. Osnovao je Ligu za borbu protiv raka i Središnji institut za tumore i slične bolesti.
     Akademik Padovan bio je član mnogih prestižnih stručnih i znanstvenih organizacija u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švicarskoj, a punih osam godina bio je i član Vijeća međunarodne lige protiv raka, te u dva navrata predsjednik HAZU. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada.
     Sjećam ga se od svojih studentskih dana, kao vrsnog profesora, liječnika, otorinolaringologa, onkologa,  pedagoga, stručnjaka, znanstvenika, organizatora, inovatora, političara... Svojem dragom učitelju su duboko zahvalne generacije i generacije studenata, a još više brojni izliječeni bolesnici i njihove obitelji.
    Njegov odlazak je velik gubitak za našu i svjetsku medicinu, ali najviše za njegovu obitelj. Zato izražavam sućut obitelji, a posebno njegovoj kćerki prof. Ranki Štern-Padovan.
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(