Spavanje na desnom boku dovodi do učestalijih tumora na lijevoj strani tijela? PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Objavljen je vrlo interesantan članak koji predlaže objašnjenje zašto su neki tumori simetričnih organa češći na lijevoj strani tijela: Örjan Hallberg, Olle Johanssonb: Sleep on the right side—Get cancer on the left?,  Pathophysiology, 17;3;157-160 (June 2010).
    Naime iz opširnih epidemioloških studije se zna da je među pet simetričnih ili parnih organa učestalost tumora na lijevoj strani veća čak do 20%. Primjerice, u velikim epidemiološkim studijama učestalost karcinoma dojke u žena, ali i muškaraca je veća u lijevoj dojci u prosjeku oko 8% (varijacije u pojedinim studijama su od 5% do 19%). Također je veća učestalost melanoma na lijevoj polovici tijela (oko 18%). Autori su pretpostavili da postoji zajednički uzrok i predložili da bi on bio elektromagnetsko zagađenja koje nastaje zbog signala FM radiostanica i TV. Evo njihovog vrlo zanimljivog objašnjenja.


    Radi se o neravnomjernoj izloženosti tijela elektromagnetskom zračenju tijeko spavanja, dakle tijekom trećine života. Naime naši kreveti koji imaju madrace s metalnim dijelovima djeluju zapravo kao antene, pa mi spavamo na "anteni". U zapadnom svijetu većina FM/TV odašiljača radi u frekventnom području od 87 do 108 MHz. Za elektromagnetske valove od 100 MHz vodič dužine oko 1,5 metar pokazuje rezonanciju s polovicom dužine vala. Dakle u sredini vodiča je maksimalna rezonancija koja gradi stabilno elektromagnetsko polje horizontalno polariziranih valova. Uz površinu vodiča jačina polja je gotovo 0, a doseže maksimum iznad vodiča na udaljenosti od 1/4 valne duljine (oko 75 cm). Zahvaljujući zbrajanju osnovnog polja i reflektiranog polja konačna jačina polja je oko dvostruko veća nego što bi bila da krevet nema metalnih dijelova. Dakle bez metalne podloge kreveta ne bi postojali stojni valovi koji utječu na indukciju struje u tijelu. U ovom jednostavnom modelu nije uzeto u obzir da u madracu postoje metalni dijelovi različitog oblika koji vrlo složeno deformiraju elektromagnetsko polje. I tijelo kao volumni vodič naravno utječe na elektromagnetsko polje, pa za precizno definiranje polja bi trebala kompjuterska simulacija, ali i praktična mjerenja jačine polja.
    Ipak je još nužno objasniti zašto baš lijeva strana? Objašnjenje proizlazi iz poznatih podataka da ljudi češće spavaju na desnom boku. Primjerice oko 1/3 žena sapava na desnom boku, a 1/4 na lijevom. Kod muškaraca je udio spavača na desnom boku još veći, oko 1/2. Zašto? Vjeruje se da je osnovni razlog lijevostani položaj srca. Naime ležanjem na desnom boku srce je manje pritisnuto okolnim organima, pa su uvjeti za rad srca i za doticanje krvi bolji. Zanimljivo je opažanje da u Japanu gdje su frekvencije FM/TV niže i gdje obično ležaji na podu nemaju metalne dijelove, nema ni povećane lijevostrane učestalosti karcinoma dojke i melanoma.
Više pročitajte u izvornom članku-->

 


 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(