Stvaranje bakterije s laboratorijski sintetiziranom kopijom genoma PDF Ispis E-mail
Autor Taradi   

    Pionir genetike, kontraverzni DNA istraživač, J. Craig Venter s još dvadesetak znanstvenika iz njegovog privatnog instituta (JCVI) u Rockvillu, Maryland i San Diego, California, objavili su 20.05.10. u Science Express da su uspjeli potpuno sintetski stvoriti kopiju bakteriskog kromosoma, koju su transplantirali u bakteriju i tako je "oživili". Postigli su da ona stvara vlastite bjelančevine i da se spontano dijeli.
    Prvi potpuni genski kod jednostavnog bakteriofaga odredio je Sanger još 1977. godine. Potpuna sekvenca bakterije određena je 1995. Prvi sintetički virus stvoren je 2002. Spomenuti autori su upotrebili najmanji samoživući organizam, bakteriju Mycoplasma genitalium koja ima oko 500 gena. Pronašli su da mogu reducirati njezin genom za 100 gena, a da se ne pojave vidljive smetnje. Zatim su potpuno sintetski priredili cijeli kromosom i nakon dvije godine rada našli način kako manipulirati cijelim kromosomom. Međutim navedena bakterija se dijeli vrlo sporo, pa su  usred projekta promijenli bakteriju. Sintetizirali su i 1,08 Mbp genom Mycoplasme mycoides počevši od digitalizirane informacije o sekvenci (pogledajte shemu). Zatim su transplantirali sintetski kromosom u Mycoplasmu capriscolum. Nove stanice, nazvane "Sintije", imaje očekivan fenotip i sposobne su za samostalno umnažanje.
    Neki govore o prvom stvaranju sintetskog života, no nema dvojbe da se radi o epohalnoj prekretnici u tom pravcu. Veliki korak za znanost, ali i velika nepredvidiva opasnost za zloupotrebu! Znanstvene, socijalne, etičke i druge posljedice ovog otkrića su još nesagledive.
Više na izvornom sjedištu -->  

Tags DNA - Craig - Mycoplasma

 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(