Biologija radi za kurikulum! PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

     Ne, ne radi se o našoj Katedri za biologiju, već o prirodnom biološkom procesu koji bi trebao pomoći osuvremenjavanju kurikuluma i poboljšanju nastave! Zvuči nevjerojatno? Neobično? Ali istinito! Pročitajte crticu  ;-)

kurikulum1    Neću ponavljati brojna iznuđena, kozmetička, nastojanja krpanja kurikuluma. Svaka katedra kao pleme brani svoj teritorij i nastoji ga proširiti i prilagoditi svojim interesima. Bori se za što bolji položaj u kurikulumu, što veći utjecaj i što kasniji smještaj u godinama studija. Kurikulum određuju zapravo linije primirja u rovovskom ratu između posvađanih katedara. Crte razgraničenja se povremeno nasilno malo pomiču, ovisno o utjecajnoj moći trenutnih članova plemena i njihove spremnosti za borbu. A tu se neminovno upliće biologija!
     Gotova svaka nova Uprava obećava poboljšanje kurikuluma, ali zapravo samo održava privid da se nešto značajno mijenja. Možda je najbolji primjer stanje s izbornim predmetima. Uvođenje izbornih predmeta je bilo zamišljeno kao značajan iskorak, ali se u praksi gotovo izgubila prava svrha i cilj. Mnogi studenti nisu imali prilike birati kolegij, jer je studentskih mjesta za neke kolegije bilo premalo, pa im je dodijeljen onaj koji je preostalo. Kolegiji su izrazito neujednačeni, ne samo po kvaliteti nego i duljini stvarnog trajanja. Dok neki nastavnici drže ozbiljnu nastavu 25, 30 sati (kao što je propisano) i imaju zahtjevne ispite, drugi sve, i nastavu i ispit, rješavaju kroz 1 (slovima: jedan!) sat. I sad se stvara paradoks da mnogi, nastavom preopterećeni studenti, idući linijom manjeg otpora, izabiru te, gotovo nepostojeće izborne predmete! A dotični nastavnici se hvale kako im je izborni kolegij izvrstan, jer evo, svi ga žele upisati, dok su uređeni izborni predmeti loši, jer ih studenti nastoje izbjeći! Pokušaj ujednačavanja završio je malodušnom konstatacijom Prodekana za nastavu da se tu ne može ništa učiniti, ali treba pričekati da ti nastavnici odu u penziju, pa će se kurikulum popraviti sam od sebe!?
     Izborni predmeti su odškrinuli mala vrata za strelovit ulazak na fakultet novih nastavnika, koji su podobni Upravi. Tako neki odabrani postaju redovni profesori nekog kolegija, primjerice fiziologije, a da nisu održali niti jedan jedini sat nastave, niti su išta stručno ili znanstveno objavili iz tog područja! To i nije nekakav problem, jer ionako ne održavaju nastavu ili imaju jedno predavanje godišnje! Ali kad treba, održe pokoji važan ispit! S druge strane kažu u Upravi da će ionako uskoro u penziju, pa će se problem riješiti sam od sebe!
     Neki se nastavnici viđaju redovito tijekom radnog vremena na teniskom terenu kad dođe sezona. Jedan Prodekan za nastavu tako s čuđenjem i smiješkom na licu opisuje kako zapaža kad ide na posao jednog našeg profesora gotovo obvezno na teniskom terenu. Ali ne poduzima ništa jer će se sve to srediti kad dotični ode u penziju. Opet biologija popravlja i nastavu i kurikulum!

M.Taradi


+ 3
+ 0
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(