Recenzija 'pro forma' PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Ne trebamo recenziju! Trebamo samo ime recenzeta u knjizi!

udzbenik af     Crtica je nastala kao reakcija na slučajno nađen članak u Jutarnjem iz 2009. godine "guglanjem" baš na 19. godišnjicu Google-a. Radi se o recenziji dijela udžbenika biologije za treći razred gimnazije koju sam obavio prije dvadesetak godina. Prva polovica udžbenika se odnosila na životne procese u biljkama za što ja nisam stručnjak, pa sam, logično, zamoljen da recenziram samo drugi dio koji se odnosi na anatomiju i fiziologiju čovjeka. Recenziju sam, kao uvijek, shvatio kao vrlo ozbiljan i zahtjevan posao. To tim više što se udžbenik široko distribuira kroz više godina mladim srednjoškolcima, a odgovornost postaje još veća kad se radi o medicinskoj znanosti o vlastitom tijelu, zdravim navikama i čuvanju i unapređenju zdravlja.
     Rok je bio, kao obično, vrlo kratak i sjećam se da sam početkom tog ljeta danima marljivo proučavao rukopis i pisao primjedbe. Autor nije bio liječnik, pa sam možda i zbog svog kuta gledanja našao ogroman broj prijedloga za unapređenje, nejasnoća, dvosmislenosti, manjih pogrešaka, pa i neprihvatljivih netočnosti. Preko 2000 (dvije tisuće)! Urednica i izdavač nisu naravno bili sretni s mojim primjedbama. Udžbenik je trebao ići hitno u tisak da bi bio gotov do početka školske godine za uporabu u srednjim školama. Tvrdoglav, već kakav jesam, nisam htio odustati od svojih prijedloga i potpisati da je sve u redu za tisak. Predlagao sam da me ne navedu kao recenzenta ili da nađu drugog recenzenta, ali više nije bilo vremena. Obećali su mi da će ipak sve ispraviti, ali da ja potpišem "bjanko" kako bi se nastavila procedura u Ministarstvu. Nisam pristao, a onda me jednog dana nazvala osobno ministrica obrazovanja i dala svoju riječ da će sve ispraviti. I tako sam popustio, ali sam kasnije saznao da ipak nisu stigli sve ispraviti. Bilo je to za mene neugodno i bolno iskustvo, pa nisam nikad uzeo taj udžbenik u ruke!
     Trinaest generacija učenika trećih razreda gimnazije učilo je iz tog udžbenika. Iz spomenutog članka sam saznao da je Europski odbor za socijalna prava ukorio Hrvatsku zbog homofobnosti u redovnim udžbenicima. Primjerice u članku se navodi da je u udžbeniku ostala tvrdnja da je "homoseksualna orijentacija posljedica narušenih odnosa između roditelja, ili da su žene koje uzimaju kontracepcijske pilule kasnije u većem riziku od višeplodnih trudnoća, i da početkom puberteta mladi stasaju za normalne, heteroseksualne odnose" itd... Nadalje u članku u Jutarnjem piše da je udžbenik "Ministarstvo očito povuklo tek nakon što je dobilo “packu” iz Vijeća Europe." Ministrica se, naravno, ničeg ne sjeća!
     I što zaključiti na kraju? Mnogi će reći da je to sitnica u odnosu na sve ono što se događa posljednjih desetljeća u Hrvatskoj. Da, ali se sve to zbraja i prerasta u vrlo krupne stvari!

Milan Taradi


+ 4
+ 0
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(