Doc. dr. sc. Dragutin Buneta, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
buneta d     Ražalostila nas je vijest, koju sam saznao s malim zakašnjenjem, da je naš dragi docent dr. sc.  Dragutin Buneta preminuo u utorak 21.03.2017. godine. Otišao je nečujno u 86. godini života u svom rodnom Gospiću. Iako je bio u mirovini bio je još do nedavno vrlo aktivan na našem fakultetu. Nema čovjeka koji se ne bi složio s mišljenjem da je dragi docent Buneta bio jedan od pedijatara i nastavnika "starog kova" koji su javnim djelovanjem promicali etičnost, moralnost i humanost. Uvijek ljubezan, smiren, staložen, raspoložen za razgovor širio je oko sebe posebnu atmosferu neobičnog mira i vedrine. Nisam ga nikad vidio ljutitog, neraspoloženog ili iznerviranog. Nije nikad povisio glas, pa čak ni onda kad bi to trebao. Uvijek je tražio kompromise i povoljne ishode za sve.
     Diplomirao je na našem fakultetu 1957. i specijalizirao pedijatriju. Kratko vrijeme je radio na zaštiti zdravlja djece u okolici rodnog Gospića, a kasnije se zaposlio u Dječjoj klinici KBC na Šalati, gdje je radio do umirovljenja. Po kliničkoj struci bio je uže specijalizacije pulmolog, alergolog i imunolog. Kao pedijatra sjećaju ga se brojni mali bolesnici kojima je nesebično pomagao. Sjećaju ga se zahvalni pacijenti koji su sad odrasli ljudi i s kojima mnogima je ostao u trajnom kontaktu. Sjećaju ga se brojne generacije liječnika kojima je nesebično prenosio svoja znanja. Sjećaju ga se i brojni poslijediplomci i doktorandi kojima je bio mentor.
     Meni je najviše ostao u pamćenju u razdoblju kad je često boravio na našem Zavodu za fiziologiju gdje je pod mentorstvom prof. Allegrettija izrađivao svoju doktorsku radnju. Bio je neobično miran, skroman, strpljiv, nekad poput učenika koji se bez pogovora pokorava autoritetu učitelja. Uvijek je dolazio s tihim veseljem i entuzijazmom, neumoran i spreman za otkrivanje i usvajanje novog znanja. Patio je što nije imao djece, a patnja je postala veća tijekom bolesti i preranog odlaska njegove voljene žene Lucije, magistrice farmacije. Utjehu i snagu je crpio i iz vjere, koja mu je bila oslonac u životu.
     Hrvatska je medicina izgubila izvrsnog stručnjaka, pedijatra, nastavnika i znanstvenika, velikog humanistu i moralnu vertikalu društva. Hvala doc. Buneti i vječna mu slava. Počivao u miru u svom rodnom Gospiću!
 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(