In memoriam

    In memoriam Prof.dr. sc. Zvonimir Krajina, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Prof. dr. Zvonimir KrajinaPotresla nas je tužna vijest da nas je 10.08.2010. napustio prof. dr. sc. Zvonimir Krajina. U 88. godini života, ali opet prerano.
    Prof. Zvonimir Krajina rođen je u Šibeniku 1923. i bio je prvi liječnik koji je diplomirao neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Od tada je obavljao mnoge važne dužnosti na KBC-u, fakultetu i Sveučilištu. Prof. Krajina je bio dekan našeg fakulteta (1974-1977.), rektor Sveučilišta (1982 -1986.) i dopredsjednik Hrvatske medicinske akademije. Pomogao je i u osnivanju Medicinskog fakulteta u Splitu. Obavljao je brojne društvenih funkcija u stručnim i znanstvenim organizacijama. Objavio je preko  300 stručnih i znanstvenih radova u domaćim i uglednim inozemnim časopisima. Dobio je republičku nagradu "Ruđer Bošković" za znastveni rad (1978.) i nagradu za životno djelo (1980.).
    Obogatio je Kliniku za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata nizom unapređenja struke, nastave i znanosti. Posebno je razvio rinologiju i funkcionalnu kirurgiju nosa, onkologiju glave i vrata, te funkcionalnu kirurgiju larinksa. sa suradnicima je utemeljio "Zagrebačku metodu parcijalne laringektomije", o kojoj je 1994. tiskana monografija. 1998. postao je profesor emerutus.
    Sjećat ćemo se prof. Krajine kao vrlo susretljivog, ozbiljnog profesora "starog kova" koji je dugogodišnjim radom jako unaprijedio našu suvremenu otorinolaringologiju. Uvijek spreman za kratak, prijazan razgovor, ali uvijek vrlo ozbiljan, odmjeren, dostojanstven, nekako svečan, promišljen, siguran, pristupačan, užurban... S velikom zahvalnošću sjećat će ga se njegovi studenti, kolege, ali i njegovi brojni izliječeni bolesnici.
    Neka je vječna hvala i slava dragom prof. Krajini.


 
Prof.dr. sc. Krešimir Čupak, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Taradi   

   U subotu 29.05.2010. navečer preminuo je doajen hrvatske oftalmologije, prof. dr. Krešimir Čupak. Odgojio je brojne generacije liječnika, stomatologa i posebno oftalmoloških specijalista. Poznat je kao jedan od najvećih domaćih, ali i svjetskih oftalmologa i znanstvenika koji je uvodio nove metode liječenja i nove postupke u oftalmologiju (interferon, fluorescentna angiografija, laser, ultrazvuk). Obnašao je brojne odgovorne društvene funkcije, primjerice predstojnik očne klinike, zamjenik ravnatelja, dekan Stomatološkog fakulteta, prorektor za znanost Sveučilišta u Zagrebu itd.
   Pamtimo ga kao vrlo blagog, staloženog čovjeka, ugodnog sugovornika, vrhunskog specijalista i izvrsnog učitelja. Mnogima je pomogao održati vid u skladu sa svojim motom: "Najveće ljudsko pravo jest pravo na vid. Svojim cjelokupnim radom tijekom dugog profesionalnog života nastojao sam barem donekle pomoći povjerenim mi bolesnicima, studentima medicine i budućim aktualnim oftalmolozima, da to ljudsko pravo i ostvare." Često smo ga viđali u društvu njegove odane supruge, drage prof. Ljiljane Zergollern Čupak uz koju je bio 60 godina. Nisu imali djece, ali su oboje svojim predanim radom obogatili  ne samo struku i znanost, nego su vratili osmijeh na brojna dječja lica i unijeli radost u brojne obitelji. Djelovali su zajedno tako skladno i složno, nesebično i humano, kao svijetli primjer mnogima nama. Osnovali su i Zakladu koja pomaže brojnim mladim stručnjacima u nastavljanju njihovog plemenitog djela.
   Iako smo znali da je profesor bolestan i da ima 89 godina gubitak je veliki, a naročito bol preteška njegovoj supruzi. Ovim putem izražavamo tihu sućut prof. Ljiljani Zergollern Čupak i svima kojima će nedostajati. Živit će u našim uspomenama i svojim djelima.
   Velika hvala našem dragom profesoru i vječna mu slava. Počivao u miru.


 
Prof. dr. sc. Nada Deželić, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor admin Taradi   

U subotu, 13. ožujka 2010. je nakon kratke i teške bolesti preminula redovita profesorica u miru dr. sc. Nada Deželić.
    Rođena u Bjelovaru prije 74 godine, završila je Prirodoslovno-matematicki fakultet u Zagrebu gdje je i magisterirala, a doktorirala je na našem fakultetu 1969.Cijeli svoj radni vijek provela je u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ kao istaknuta članica nekad zajedničke Katedre za higijenu, socijalnu medicinu i opću epidemiologiju. Bavila se zdravstvenom ekologijom i sanitacijom okoliša.
    Sjećamo se je kao vrlo samozatajnu, uvijek raspoloženu i dragu osobu. Uvijek u žurbi da stigne obaviti sve zadatke koje je sama sebi zadavala. Sjećamo se i njenog smijeha i ugodnih razgovora zajedno s njezinim suprugom.

Ispraćaj drage nam profesorice bit će na Mirogoju u četvrtak, 18. ožujka u 14:10.
Svim njezinim bližnjima izražavamo najdublju sućut.
Neka joj je vječna hvala i slava! Počivala u miru!

 Komemoracija za dragu profesoricu će se održati u srijedu, 07. travnja 2010. godine u 13 sati u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.


 
Prof. dr. Božidar Vrhovac, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor admin Taradi   
Iznenenada nas je 4.12.2009. napustio naš dragi profesor emeritus dr. Božidar Vrhovac u 73 godini života. Tuga zbog preranog odlaska pomiješana s osjećajem radosti što sam ga poznavao guši u meni zlosutnu stvarnost da više neće fakultetom širiti svoj optimizam i entuzijazam. Sjećam ga se od svojih studentskih dana, kad smo ga doživljavali kao svog uzora i što sam mu se više približavao on je postajao veći. Nedostajat će nam to uvijek nasmješeno, prijazno lice, podjednako spremno za ozbiljan razgovor, kao i za usputnu šalu.
Prof. Vrhovec je osnivač kliničke farmakologije na Internoj klinici Rebro, gdje je djelovao tijekom svojeg čitavog, vrlo plodnog radnog vijeka. Kao i njegov otac, osnivač hrvatske dijabetologije, prof. dr. Vuk Vrhovac  i prof. Božidar Vrhovac je zadužio hrvatsku i svjetsku medicinu svojim dostignućima u struci, znanosti i nastavi, posebno u kliničkoj farmakologiji, ali i u osnivanju i radu Nacionalnog bioetičkog povjerenstva. Uvijek je govorio da "etika i struka nisu odijeljeni jasnim granicama" i "da se često na to zaboravlja". Rad na vođenju visoke profesionalne etike u područje koje je inače vrlo ranjivo agrasivnim pristupom farmaceutske industrije prof. Vrhovec je nastavio i u mirovini šaleći se: "nemam vremena, ja sam u penziji". I zato će nam nedostajati, kao naš uzor, kao stručnjak, kao učitelj, nastavnik, kao znanstvenik, kao dragi čovjek. A najviše će nedostajati svojoj obitelji kojoj ovom prigodom izražavam sućut.
Komemorativni skup Hrvatskog društva za kliničku farmakologiju i terapiju će se održati u utorak, 15. prosinca 2009. u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva 9, Zagreb s početkom u 18:00 sati.
Neka je vječna slava i hvala našem dragom, voljenom profesoru!
 
Prof.dr. Ksenija Kljaić, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor admin Taradi   

  S tugom javljamo da je naša draga profesorica Ksenija Kljaić neočekivano preminula u 70. godini života. Zahvalne su joj generacije studenata kojima je pomagla u sakupljanju znanja iz kemije i biokemije neophodnih za plemenito liječničko, ali i druga srodna zvanja. Bila je omiljena među studentima, nastavnicima i svim zaposlenicima Fakulteta. Uvijek sam je rado susretao, uvijek raspoloženu, susretljivu, spremnu na razgovor. Ponekad su se slučajni susreti pretvorili u cijelosatni ugodni razgovor o službenim, ali i privatnim temama. Bila je vrlo aktivna i u mirovini i radila je intenzivno u struci.
  I više je nema.  Svima će nedostajati njezino ugodno društvo. Nezina izrazito dobra, plemenita i vedra duša ostat će u našim uspomenama, a njezina znanstvena i stručna djela živjet će i dalje.
Vječna joj hvala i slava! 
Ispraćaj drage profesorice bit će na Mirogoju u četvrtak 15. siječnja 2009. godine u 13:20 sati.


 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 11