In memoriam

    In memoriam Prof. dr. Ivan Bradić, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
bradic_i     S tugom u srcu javljamo da je naš dragi profesor u mirovini Ivan Bradić preminuo 6.10. u 79. godini života. Kao dječji kirurg na KBC posvetio je svoj život plemenitom cilju - pomoći malim bolesnicima. Živit će u našim sjećanjima, a posebno u srcima svojih malih bivših bolesnika, kojima je često operacijama podario bolji život. Sjećat će ga se sa zahvalnošću i poštovanjem generacije liječnika, posebno kirurga, kao svog učitelja. Zahvaljujemo na svemu dobrom kojim je uljepšao život svojih bližnjih, svojih bolesnika i nas kolega. Hvala i slava mu vječna!
     Posljedni ispraćaj dragog profesora bit će na Mirogoju 10.10.2011. u 12.30.
 
Prof. dr. sc. Anton Zimolo, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
zimolo_a   Tiho i nekako nezapaženo je iz naših redova nestao prof. dr. sc. Anton Zimolo. S tugom smo primili vijest da nas je zauvijek napustio naš učitelj, ugledni nastavnik i znanstvenik. Sjećam ga se još iz mojih studentskih dana. Bio je moj Dekan. Uvijek nekako odmjeren i ozbiljan, ali pristupačan i raspoložen za razgovor. Uvijek pun planova i nedovršenih poslova, ali se svaki susret s njim nije svodio samo na pozdrav i kurtoazni smješak, već na podulji uvijek zanimljiv prijateljski i pomalo očinski razgovor. Premda je bio već duže vrijeme u mirovini bio je vrlo živahan i aktivan u stručnoj i znanstvenoj djelatnosti. I iako mu je nedostajala samo jedna godina do stote godine života, ipak je njegov odlazak bolan i preran.
     Rođen je u Mostaru 1912. godine,  a doktor medicine je postao 1936. Nakon staža radi kao vojni lječnik i sudjeluje u NOB-u kao šef odsjeka sanitetskog odjela Vrhovnog štaba. Nakon rata specijalizira patološku anatomiju i postaje 1951. asistent na našem fakultetu, gdje provodi cijeli svoj plodni radni vijek. Bio je vrlo uspješan i poduzetan, pa njemu moramo zahvaliti procvat patologije širom Hrvatske. Bio je izvrstan organizator, nastavnik i znanstvenih. Objavio je preko 150 vrijednih znanstvenih radova, vše udžbenika i brošura. Organizirao je više domaćih i međunarodnih skupova i kongresa, između ostaloga organizirao je prvih deset Memorijalnih sastanaka prof Saltykowa. Primio je brojna domaća i inozemna priznanja i nagrade, te ratna i mirnodobska odlikovanja.
     Osjećamo veliku zahvalnost za sve što je učinio za svjetsku i hrvatsku medicinu, za patologiju i za svoje studente. Njegov plemenit lik zadržat ćemo u trajnoj uspomeni. Susjećanje i tihu sućut izražavam njegovoj obitelji i prijateljima, a posebno njegovom sinu Zoranu o kojem je uvijek tako rado govorio. Iako fizički daleko od njega u SAD-u,  bio je uvijek u njegovim mislima. A kako je Zoran bio i moj student i kolega veselilo me iz daleka pratiti njegov uspjeh. Gubitak tako velikog i plemenitog čovjeka je nenadoknadiv, ali on nastavlja živiti u sjećanjima svoje supruge, sina, unuka, svojih studenata, prijatelja, kolega...
     Hvala i vječna slava našem dragom profesoru!

 
Akademik Ivo Padovan, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
     Jutros (19.12.2010.) smo izgubili još jednu legendu našeg fakulteta. Zauvijek nas je napustio akademik Ivo Padovan u 88. godini života.
     Rodio se 11.02.1922. u Blatu na Korčuli gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju polazio je u Dubrovniku i Zagrebu, a medicinu je studirao na našem fakultetu. Godine 1950. specijalizirao otorinolaringologiju i od 1952. godine radio je na ORL odjelu Opće bolnice 'Dr. Mladen Stojanović' (danas Bolnica Sestara milosrdnica). Od 1966. do 1988. godine bio je predstojnik ORL klinike Medicinskog fakulteta u toj bolnici. Usavršavao se na brojnim klinikama u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi i Rusiji. Osnovao je Ligu za borbu protiv raka i Središnji institut za tumore i slične bolesti.
     Akademik Padovan bio je član mnogih prestižnih stručnih i znanstvenih organizacija u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švicarskoj, a punih osam godina bio je i član Vijeća međunarodne lige protiv raka, te u dva navrata predsjednik HAZU. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada.
     Sjećam ga se od svojih studentskih dana, kao vrsnog profesora, liječnika, otorinolaringologa, onkologa,  pedagoga, stručnjaka, znanstvenika, organizatora, inovatora, političara... Svojem dragom učitelju su duboko zahvalne generacije i generacije studenata, a još više brojni izliječeni bolesnici i njihove obitelji.
    Njegov odlazak je velik gubitak za našu i svjetsku medicinu, ali najviše za njegovu obitelj. Zato izražavam sućut obitelji, a posebno njegovoj kćerki prof. Ranki Štern-Padovan.
 
Prof.dr. sc. Zvonimir Krajina, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

Prof. dr. Zvonimir KrajinaPotresla nas je tužna vijest da nas je 10.08.2010. napustio prof. dr. sc. Zvonimir Krajina. U 88. godini života, ali opet prerano.
    Prof. Zvonimir Krajina rođen je u Šibeniku 1923. i bio je prvi liječnik koji je diplomirao neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Od tada je obavljao mnoge važne dužnosti na KBC-u, fakultetu i Sveučilištu. Prof. Krajina je bio dekan našeg fakulteta (1974-1977.), rektor Sveučilišta (1982 -1986.) i dopredsjednik Hrvatske medicinske akademije. Pomogao je i u osnivanju Medicinskog fakulteta u Splitu. Obavljao je brojne društvenih funkcija u stručnim i znanstvenim organizacijama. Objavio je preko  300 stručnih i znanstvenih radova u domaćim i uglednim inozemnim časopisima. Dobio je republičku nagradu "Ruđer Bošković" za znastveni rad (1978.) i nagradu za životno djelo (1980.).
    Obogatio je Kliniku za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata nizom unapređenja struke, nastave i znanosti. Posebno je razvio rinologiju i funkcionalnu kirurgiju nosa, onkologiju glave i vrata, te funkcionalnu kirurgiju larinksa. sa suradnicima je utemeljio "Zagrebačku metodu parcijalne laringektomije", o kojoj je 1994. tiskana monografija. 1998. postao je profesor emerutus.
    Sjećat ćemo se prof. Krajine kao vrlo susretljivog, ozbiljnog profesora "starog kova" koji je dugogodišnjim radom jako unaprijedio našu suvremenu otorinolaringologiju. Uvijek spreman za kratak, prijazan razgovor, ali uvijek vrlo ozbiljan, odmjeren, dostojanstven, nekako svečan, promišljen, siguran, pristupačan, užurban... S velikom zahvalnošću sjećat će ga se njegovi studenti, kolege, ali i njegovi brojni izliječeni bolesnici.
    Neka je vječna hvala i slava dragom prof. Krajini.


 
Prof.dr. sc. Krešimir Čupak, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Taradi   

   U subotu 29.05.2010. navečer preminuo je doajen hrvatske oftalmologije, prof. dr. Krešimir Čupak. Odgojio je brojne generacije liječnika, stomatologa i posebno oftalmoloških specijalista. Poznat je kao jedan od najvećih domaćih, ali i svjetskih oftalmologa i znanstvenika koji je uvodio nove metode liječenja i nove postupke u oftalmologiju (interferon, fluorescentna angiografija, laser, ultrazvuk). Obnašao je brojne odgovorne društvene funkcije, primjerice predstojnik očne klinike, zamjenik ravnatelja, dekan Stomatološkog fakulteta, prorektor za znanost Sveučilišta u Zagrebu itd.
   Pamtimo ga kao vrlo blagog, staloženog čovjeka, ugodnog sugovornika, vrhunskog specijalista i izvrsnog učitelja. Mnogima je pomogao održati vid u skladu sa svojim motom: "Najveće ljudsko pravo jest pravo na vid. Svojim cjelokupnim radom tijekom dugog profesionalnog života nastojao sam barem donekle pomoći povjerenim mi bolesnicima, studentima medicine i budućim aktualnim oftalmolozima, da to ljudsko pravo i ostvare." Često smo ga viđali u društvu njegove odane supruge, drage prof. Ljiljane Zergollern Čupak uz koju je bio 60 godina. Nisu imali djece, ali su oboje svojim predanim radom obogatili  ne samo struku i znanost, nego su vratili osmijeh na brojna dječja lica i unijeli radost u brojne obitelji. Djelovali su zajedno tako skladno i složno, nesebično i humano, kao svijetli primjer mnogima nama. Osnovali su i Zakladu koja pomaže brojnim mladim stručnjacima u nastavljanju njihovog plemenitog djela.
   Iako smo znali da je profesor bolestan i da ima 89 godina gubitak je veliki, a naročito bol preteška njegovoj supruzi. Ovim putem izražavamo tihu sućut prof. Ljiljani Zergollern Čupak i svima kojima će nedostajati. Živit će u našim uspomenama i svojim djelima.
   Velika hvala našem dragom profesoru i vječna mu slava. Počivao u miru.


 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 11