In memoriam

    In memoriam Prof. dr. sc. Marin Bulat, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
svijece     S tugom javljamo da nas je 30. travnja 2012. g. u 77. godini života napustio naš dragi prof. dr. sc. Marin Bulat.
Profesor emeritus Marin Bulat bio je dugogodišnji vrijedan član našeg fakulteta u Zavodu za farmakologiju. Bio je jedan od osnivača Hrvatskog društva farmakologa i njegov predsjednik -->. Pamtit ćemo ga kao vizionara u znanosti, izvanrednog profesora i prijatelja. Bio je jedan od osnivača i prvi predsjednik Hrvatskog društva za neuroznanost te njegov doživotni počasni predsjednik. Sa zahvalnošću i divljenjenjem sjećat će ga se generacije i generacije naših liječnika. Vječna mu slava i hvala!
      Ispraćaj će biti 04. svibnja 2012. g. u 13,50 u Velikoj dvorani krematorija na Mirogoju. Sv. Misa zadušnica služit će se u crkvi “Sv. Mati Slobode” na Jarunu u 15,30.
 
Mr. sc. Dalibor Broz, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
Broz_d     29. siječnja 2012. preminuo je u osamdesetoj godini života dugogodišnji nastavnik Zavoda za fiziku i biofiziku mr. sc. Dalibor Broz. Cijeli svoj život proveo je u Zagrebu i posvetio se brojnim generacijama liječnika od 1971. do umirovljenja 1993. godine. No ni nakon toga ne miruje već se posvećuje svojoj drugoj profesonalnoj ljubavi radeći honorarna kao nastavnik radio na Grafičkom fakultetu na Katedri za reprodukcijsku fotografiju.
     Pamtim ga kao vrlo pristupačnog, uvijek vedrog i nasmijanog nastavnika, spremnog na šale. Rado sam ga susretao i u par izmijenjenih riječi obično se nasmijao i razveselio. Bilo je tu duhovitih interpretacija aktualnih zbivanja, ali i crtica iz "starog zagrebačkog" života, popraćenih njegovim karakterističnim smijehom. Naravno i razgovora o fizici, koja je moja druga profesionalna ljubav. Zahvaljujem mu na prenijetom znanju, životnom optimizmu i susretljivosti. Nedostajet će svima nama!
     Pogreb našeg dragog mr. sc. Dalibora Broza već se održao u krugu obitelji, a misa zadušnica bit će u utorak 7.veljače u 18,30 sati u crkvi Sv. Blaža u Prilazu G. Deželića 64.
     Neka mu je vječna hvala i slava!
 
Prof. dr. Božo Metzger, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
metzger     U subotu 7. siječnja 2012. preminuo je naš redovni profesor u mirovini prof. dr. Božo Metzger u 99. godini života. Mi starije generacije sjećamo se sa zahvalnošću profesora fizike, koji je na našem fakultetu započeo honorarno predavati još davne 1945. godine. Tri godine kasnije dr. Božo Metzger je utemeljio Zavod za fiziku Medicinskog fakulteta na Veterinarskom fakultetu, gdje je Zavod bio smješten sve do 1981.godine. Prof.dr. Božo Metzger radio je kao konzilijarni fizičar u Kliničkoj bolnici „Dr. Mladen Stojanović“ u Vinogradskoj ulici (danas „Sestara milosrdnica“) od 1958. godine. Bio je voditelj Odsjeka za radiološku fiziku u Zavodu za radiologiju i nuklearnu medicinu u toj bolnici sve do umirovljenja 1979. godine. Predavao je fiziku našim studentima (i ostalima u biomedicinskoj grupaciji), pa ga se sjeća više desetaka generacija studenata.
     Osobno sam slušao fiziku na Veterinarskom fakultetu kod prof. dr. D. Winterhalter, ali se živo sjećam i nekoliko odličnih predavanja profesora. Posebno mi je u sjećanju ostala njegova Skripta iz fizike za studente Veterinarskog i Medicinskog fakulteta koji je prvi udžbenik iz tog područja u Hrvatskoj. Današnje generacije u polplavi udžbenika i sveprisutnog znanja s Interneta, ne mogu razumjeti vrijednost takovog udžbenika. Prof. Metzger se s pravom smatra utemeljiteljem fizike unutar biomedicinskih znanosti u Hrvatskoj. Generacije liječnika, stomatologa, vererinara zahvalne su prof. Metzgeru na njegovom nastavnom, stručnom i znanstvenom doprinosu.
     Neka mu je vječna slava i hvala!
 
Prof. dr. Ivan Bradić, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
bradic_i     S tugom u srcu javljamo da je naš dragi profesor u mirovini Ivan Bradić preminuo 6.10. u 79. godini života. Kao dječji kirurg na KBC posvetio je svoj život plemenitom cilju - pomoći malim bolesnicima. Živit će u našim sjećanjima, a posebno u srcima svojih malih bivših bolesnika, kojima je često operacijama podario bolji život. Sjećat će ga se sa zahvalnošću i poštovanjem generacije liječnika, posebno kirurga, kao svog učitelja. Zahvaljujemo na svemu dobrom kojim je uljepšao život svojih bližnjih, svojih bolesnika i nas kolega. Hvala i slava mu vječna!
     Posljedni ispraćaj dragog profesora bit će na Mirogoju 10.10.2011. u 12.30.
 
Prof. dr. sc. Anton Zimolo, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
zimolo_a   Tiho i nekako nezapaženo je iz naših redova nestao prof. dr. sc. Anton Zimolo. S tugom smo primili vijest da nas je zauvijek napustio naš učitelj, ugledni nastavnik i znanstvenik. Sjećam ga se još iz mojih studentskih dana. Bio je moj Dekan. Uvijek nekako odmjeren i ozbiljan, ali pristupačan i raspoložen za razgovor. Uvijek pun planova i nedovršenih poslova, ali se svaki susret s njim nije svodio samo na pozdrav i kurtoazni smješak, već na podulji uvijek zanimljiv prijateljski i pomalo očinski razgovor. Premda je bio već duže vrijeme u mirovini bio je vrlo živahan i aktivan u stručnoj i znanstvenoj djelatnosti. I iako mu je nedostajala samo jedna godina do stote godine života, ipak je njegov odlazak bolan i preran.
     Rođen je u Mostaru 1912. godine,  a doktor medicine je postao 1936. Nakon staža radi kao vojni lječnik i sudjeluje u NOB-u kao šef odsjeka sanitetskog odjela Vrhovnog štaba. Nakon rata specijalizira patološku anatomiju i postaje 1951. asistent na našem fakultetu, gdje provodi cijeli svoj plodni radni vijek. Bio je vrlo uspješan i poduzetan, pa njemu moramo zahvaliti procvat patologije širom Hrvatske. Bio je izvrstan organizator, nastavnik i znanstvenih. Objavio je preko 150 vrijednih znanstvenih radova, vše udžbenika i brošura. Organizirao je više domaćih i međunarodnih skupova i kongresa, između ostaloga organizirao je prvih deset Memorijalnih sastanaka prof Saltykowa. Primio je brojna domaća i inozemna priznanja i nagrade, te ratna i mirnodobska odlikovanja.
     Osjećamo veliku zahvalnost za sve što je učinio za svjetsku i hrvatsku medicinu, za patologiju i za svoje studente. Njegov plemenit lik zadržat ćemo u trajnoj uspomeni. Susjećanje i tihu sućut izražavam njegovoj obitelji i prijateljima, a posebno njegovom sinu Zoranu o kojem je uvijek tako rado govorio. Iako fizički daleko od njega u SAD-u,  bio je uvijek u njegovim mislima. A kako je Zoran bio i moj student i kolega veselilo me iz daleka pratiti njegov uspjeh. Gubitak tako velikog i plemenitog čovjeka je nenadoknadiv, ali on nastavlja živiti u sjećanjima svoje supruge, sina, unuka, svojih studenata, prijatelja, kolega...
     Hvala i vječna slava našem dragom profesoru!

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 11