Neproduženje licence za antivirusni program Sophos PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   

    Stigla je obavijest da MZOŠ nije produžio licencu za izvrstan i vrlo dobro uhodan program "SOPHOS" za zaštitu računala od virusa, trojanaca, crva i druge računalne gamadi. Nije sigurno koliko će to potrajati u "zemlji znanja", ali treba voditi računa da je akadenska zajednica ostala bez virusne zaštite.
    Rješenje je svakako tražiti druge načine zaštite. Informatičari bi mogli postaviti gateway računalo na perimetru, koje će uklanjati viruse i zaustavljati spam. Postoji potpuno besplatna rješenja na Linuxu koje su pogodna i za slabije PC. No dok se tako nešto ne napravi moramo se individualno, lokalno (a ne centralno) zaštiti.


    Srećom postoji više besplatnih opensource programa koji su pogodni za individualnu zaštitu. Linkovi su dani u našoj rubrici KORISNICI --> Korisni linkovi --> Zajednička zbirka --> Software.  Za preporučit je program ClamWin koji se redovito ažurira novom zbirkom definicija virusa (ClamWin is a Free Antivirus program for Microsoft Windows 7 / Vista / XP / Me / 2000 / 98 and Windows Server 2008 and 2003. ClamWin Free Antivirus is used by more than 600,000 users worldwide on a daily basis. It comes with an easy installer and open source code. You may download and use it absolutely free of charge.).
   Drugo rješenje je relativno jednostavan, a djelotvoran program Microsoft Security Essentials koji je također besplatan i namijenjen zaštiti pojedinačnih, kućnih računala (Windows XP, Vista ili 7 operativni sustav) od zloćudnih programa (virusi, trojanci, crvi, spam ...). Microsoft Security Essentials možete besplatno preuzeti na Microsoft Security Essentials. Izvrsne upute za instalaciju pronađite na SRCU (Portal za sistemce). Osvrt na program možete pročitati na linku -->.
     Također možete proučti vrlo dobre upute za održavanje računalana i sigurnosti na internetu na linku The jargon-free guide to computer and internet security .


 

Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare :-(