Kalendar događanjaNaredni događaj

No events

Zabreb sutra

Prognoza vremena
Prognoza za Zagreb DHMZ

Odbrojavanje

05.08. Dan domovinske zahvalnosti - subota
Sljedeći praznik: 15.08. Velika Gospa - utorak

RSS

feed image
feed image
feed image

Translate!

Copyright

Creative Commons License
Virtualni posjet CERN-u PDF Ispis E-mail
hadron     Prvi put u Hrvatskoj imamo jedinstvenu priliku uživo virtualno obići CERN odnosno Europsku organizaciju za nuklearna istraživanja gdje znanstvenici i inženjeri iz cijeloga svijeta ispituju fundamentalne strukture Svemira. Tako se u CERN-u koji se nalazi na Francusko Švicarskoj granici blizu Ženeve, koriste najveći i najkompleksniji znanstveni instrumenti na svijetu za istraživanje osnovnog sastava materije - čestice. Ti instrumenti su niz akceleratora čestica i detektora među kojima je najpoznatiji Veliki hadronski sudarač.
     CARNet je svima omogućio pristup ovoj virtualnoj šetnji na poveznici: https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/8971 u četvrtak, 19.11. 2015., od 11:00 do 12:30 h.
       Više informacija dostupno je na izvornom sjedištu odakle je informacija preuzeta: http://cuc.carnet.hr/2015/posebna_dogadjanja/cern
 
Prof. dr. sc. Boris Labar je dobitnik nagrade za životno djelo PDF Ispis E-mail

labar b     Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, na sjednici održanoj 28. rujna 2015.  donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. Ukupno je dodijeljena 31 državna nagrada za znanost za 2014. 
     S veseljem i ponosom primio sam vijest da je nagradu za životno djelo primio naš profesor Boris Labar, koji je sada u mirovini. Mi stariji koji  smo imali prigodu pratiti njegov rad i biti mu bliski suradnici znamo koliko je naš dragi Boris zavrijedio ovu nagradu. Zato Ti dragi Borise od srca čestitam i zahvaljujem za sve što si učinio za hrvatsku medicinu, za znanost i za naš fakultet!
    Nagradu za znanstvene novake u području biomedicine i zdravstva dobio je naš mladi kolega dr. sc. Ivica Matak. Bravo! Čestitam!
    Čestitam i svim ostalim nagrađenima čija imena i obrazloženja možete pročitati na izvornom sjedištu -->


 
Pomrčina "Supermjeseca" u noći 28.9.2015. PDF Ispis E-mail
pomrcina15      Na kraju ovog vikenda u noći na ponedjeljak (28.09.) događat će se poseban kozmički događaj – "Supermjesec" i njegova potpuna pomrčina. Nakon četiri godine vidjet ćemo ponovo pomrčinu Mjeseca koja počinje poslije ponoći i traje gotovo do zalaska Mjeseca, odnosno do jutra. Te noći Mjesec će biti najbliži Zemlji, pa će biti jako svijetli i izgledati će nam 14 % veći. A ubrzo nakon tog dogodit će se i potpuna pomrčina Mjeseca koja u našim krajevima počinje noću oko 4:11 sata i traje 5:23 na zapadnoj strani neba. Mjesec će u polusjeni biti ukupno oko 5,2 sata, u sjeni oko 3,3 sata, a potpuna pomrčina će trajati oko 1,2 sata.
      Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu te je Mjesec pritom obasjan zagasitocrvenom ili narančastom svjetlošću koja se lomi prolazeći iz vakuuma u Zemljinu atmosferu. Često se takav Mjesec naziva "krvav". Ovaj rijetki fenomen posljednji se put dogodio 1982. godine. Ove će godine puni Mjesec biti 28. rujna najsvjetliji, ali i najtamniji.
     Vrijedi prekinuti spavanje oko pola 5 i pogledati ovaj fenomen (ako nebo ne bude oblačno), jer će se on ponoviti tek 2033. godine!
 
Prof.dr.sc. Marijan Klarica izabran za novog dekana PDF Ispis E-mail

klarica m     Na izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održanoj u srijedu 27. svibnja 2015.g. za dekana za mandatno razdoblje od akademske godine 2015./16. do 2017./18. izabran je prof.dr.sc. Marijan Klarica, pročelnik je Katedre za farmakologiju i predstojnik Zavoda za farmakologiju našeg fakulteta. Na dužnost nastupa 1.10.2015. Dobro poznavajući stručne, znanstvene, organizacijsko-menadžerske, radne i opće ljudske sposobnosti kolege Klarice siguran sam da možemo očekivati vrlo uspješno razdoblje i procvat našeg fakulteta. To me veseli i trebamo se svi truditi da zajedno ostvarimo napredak fakulteta.
     Čestitam kolegi Klarici i želim mu puno, puno uspjeha, potpore i suradnje svih, studenata, zaposlenika fakulteta, KBC-a, MZOS-a i svih drugih :-) !


 
Čestitka studentima na uspjehu u natjecanju u znanju fiziologije PDF Ispis E-mail

IMSPQ 15 1     Naši studenti, Karlo Toljan, Filip Đerke, Ines Bosnić, Sandra Jadranić i Siniša Čikić postigli su zapažen uspjeh na međunarodnom natjecanju u znanju fiziologije na 13th Intermedical School Physiology Quiz (IMSPQ) koji se tradicionalno održava od 2003. u Kuala Lumpuru (Malezija) na Perdana University of Malaya. Natjecanje organizira Department of Physiology kroz dva dana (Programme Book). Prvi dan timovi iz pojedinih zemalja (od 5 do 10 studenata) pišu pisani test, a drugi dan 30 najboljih timova dijele se u skupine i pristupaju usmenom ispitu. Prvi timovi u pojedinim skupinama idu zatim dalje u finale. Naši studenti su u konkurenciji od 95 timova prošli u drugo dio natjecanja i osvojili drugo mjesto u svojoj skupini. Pobijedio je tim iz Indije.
     Čestitamo studentima i njihovom mentoru prof. dr. Zdenku Kovaču! Uvijek me jako razveseli uspjeh studenata, uživam u njihovom napredovanju, a i mi nastavnici prisvajamo djelić tog uspjeha! I ne zaboravimo važnost fiziologije: "Die Medizin ist keine Wissenschaft ohne den Anfang und das Ende der Physiologie." (Johannes Müller, 1824.) ili “The physiology of today is the medicine of tomorrow.” (Ernest H. Starling, 1926.).


 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 16