Kalendar događanjaNaredni događaj

No events

Zabreb sutra

Prognoza vremena
Prognoza za Zagreb DHMZ

Odbrojavanje

05.08. Dan domovinske zahvalnosti - subota
Sljedeći praznik: 15.08. Velika Gospa - utorak

RSS

feed image
feed image
feed image

Translate!

Copyright

Creative Commons License
Naše Sveučilište ponovno na listi 500 najboljih! PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
rang sv     Naše Sveučilište u Zagrebu vratilo se na Šangajsku listu 500 najboljih svjetskih sveučilišta. Tri godine zaredom, od 2011. do 2013. bilo je u skupini sveučilišta od 401. do 500. mjesta i ove se godine vratilo na prestižnu listu opet na mjesto od 401. do 500. Istina je da smo pri dnu liste najboljih, ali smo bolji od svog okruženja i nadam se imamo uzlaznu tendenciju :-) . Ipak je to velik uspjeh našeg Sveučilišta, a i poticaj za daljnje napredovanje hrvatskih sveučilišta na svjetskoj razini u širenju obrazovanja, znanosti, struke i općenito znanja. Vidljivosti na webu je doprinio i naš Fakultet, pa i naš Web.mef. Od svih dolazaka na domenu mef.hr 50 do 60 % otpada na Web.mef, a ne na glavni poslužitelj mef.hr (Alexa).
     Prvo mjesto zauzima Harvard University, za kojim slijede Stanford University, University of California Berkeley, University of Cambridge, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Princeton University,  University of Oxford, California Institute of Technology,  Columbia University i University of Chichago.
     Više na izvornom web sjedištu -->
 
Sajam stipendija, 11.10.2016. u NSK PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
stip sajam     Institut za razvoj obrazovanja organizira 12. Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati u utorak, 11. listopada 2016. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te u četvrtak, 13. listopada 2016. na  Sveučilišta u Rijeci u zgradi Sveučilišnih odjela.
     Sajam stipendija i visokog obrazovanja je jedinstven i nezaobilazan događaj od nacionalnog značaja na kojemu se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.
    Na Sajmu tradicionalno izlažu institucije koje nude stipendije i razne oblike financijske potpore za studij u Hrvatskoj i inozemstvu, a ove godine će na njemu sudjelovati i institucije koje će predstaviti svoje studijske i obrazovne programe, tečajeve stranih jezika, usluge prijevoda prijavne dokumentacije te institucije koje u svojoj ponudi imaju obrazovne programe i usluge. Na ovaj način, Sajam postaje mjesto na kojemu posjetitelji mogu pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na obrazovne programe i programe stipendiranja u Hrvatskoj i inozemstvu.
     Cjeloviti program Sajma i popis izlagača dostupni su na stipendije.info -->.
 
Festival svjetske književnosti 4. - 11. rujna PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
fsk    Četvrti po redu Festival svjetske književnosti održat će se odd 4.do 11. rujna u Zagrebu i Splitu. Ove godine će festival biti posvećen Italiji, njenim piscima i stripašima, a osim talijanskih gostiju ugostit će i autore iz još petnaest zemalja svijeta. Održat će se pedeset različitih događanja gdje će se predstavljati nove knjige ili gdje će autori razgovarati o svojim djelima.
     Posjetitelji će 3.9. moći ući u jedinstvenu kabinu, u kojoj će im omiljenu knjigu čitati hologram. Na programu su filmske večeri i književne matineje za srednjoškolce kao i festivalska novost Dvostruki portret u kojem će u dijalogu sudjelovati jedan strani i jedan domaći autor.
     Više na izvornom web sjedištu  -->

 
Prof. dr. sc. Igor Andreis, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
andreis i     Teško nas je pogodila vijest da nas je 27.08.2016. zauvijek napustio naš dragi redoviti profesor fiziologije i imunologije u miru. Borio se s teškom bolesti i usprkos agresivnim kemoterapijama do zadnjeg je trenutka s velikim entuzijazmom i intenzitetom pisao i stvarao. Svi koji smo ga poznavali osjećamo da je nepovratno nestao dio našeg života. Nedostajat će svima. Najviše njegovoj obitelji, supruzi Ani, sinovima i unucima. Nedostajat će jako i nama koji smo ga voljeli i prijateljevali s njim. A bio je tako divan prijatelj, moj mentor, kolega, divan čovjek, uzor nama nešto mlađim kolegama. Nakon neočekivane i prerane smrti akademika Nikše Allegrettija Igor je bio moj učitelj, moj mentor, najbolji kolega, prisan prijatelj, moj uzor! I zato mu dugujem zahvalnost što je obogatio i oplemenio moj profesionalni, ali i privatni život.
     Uvijek je bio susretljiv, dobro raspoložen, spreman da pomogne i širio je oko sebe vrlo ugodnu radnu atmosferu. Uvijek pretjerano skroman, samozatajan, živio je vrijednosti vrhunskog nastavnika, znanstvenika i učitelja, uzora u kojeg smo se htjeli ugledati. Bili smo sretni što smo imali prigodu najuže s njim prijateljevati i znanstveno surađivati. Veselili smo se svakom razgovoru s njim o najrazličitijim temama, uglavnom uz kavicu. Nije samo imao sveobuhvatno i ogromno znanje iz fiziologije i imunologije, nego je bio široko obrazovan, pedantan, pravi intelektualac u u onom klasičnom humanističkom smislu. I rado je podijelio svoje znanje i razmišljanja sa svima nama. Uglavnom smo se slagali u svemu, a ponekad smo znali raspravljati vrlo tolerantno. Bio je staložen, blage, pomirljive naravi, pa sam mu vrlo rijetko znao i zamjeriti što nije želio ući u borbu za svoje ispravno mišljenje. Uvijek vedar i nasmijan znao je biti zabavan i duhovit i često smo se od srca smijali njegovim šalama i dosjetkama. Svi smo ga poštivali i voljeli, jer je to zaslužio svojom plemenitom dušom, svojim načinom dostojanstvenog, iskrenog i poštenog života, profesionalnog i privatnog.
     Družio sam se i privatno s njim i njegovom obitelji. Zajedno s Anom, profesoricom također fiziologije na Stomatološkom fakultetu odgojio je dva predivna sina i kad je otišao u mirovinu uživao je u unucima. Za nas koji smo ostali nastala je praznina. Nestala je ona svakodnevna radost susreta s njim, jer nije više dolazio na Zavod. I inače nije bio od onih koji se rado pokazuju u svim prigodama na Fakultetu. Naprotiv vješto je izbjegavao takve prigode i nije bio sklon samoreklami. Ipak brojni kolege i generacije liječnika ga se sjećaju kao nastavnika, dobrog suradnika, autora mnogih znanstvenih i stručnih članaka, mnogih udžbenika, enciklopedijskih članaka itd. 
    Sada kad je njegovo plemenito srce zauvijek prestalo kucati, ostaju nama, njegovim najbližima, prijateljima, kolegama samo sjećanja i divne uspomene na zajednički život, na znanstvenu suradnju, na druženja, na šale i dosjetke uz kavicu, ostaju nam uspomene na ovog velikog čovjeka plemenite duše, čovjeka velikog srca, izvrsnog nastavnika i znanstvenika, vjernog prijatelja i istinskog, nesebičnog kolege.
     Hvala Ti dragi Igore na svemu! Uvijek si nesebično davao i oprosti ako nisam uspijevao vratiti barem dio životne radosti koji si mi podario! Ostat ćeš živjeti u sjećanjima svih nas, na kojima si ostavio neizbrisiv trag i obogatio naš život! Neka Ti je vječna hvala i slava. Počivao u miru!
     Ispraćaj nezaboravnog učitelja i našeg predragog profesora bit će u petak, 2. 9. 2016. u 10:40 sati u Velikoj dvorani zagrebačkog Krematorija.
 
Mjesec popularizacije eduroam usluge PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
eduroam logo     Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired (žicom, kroz LAN) pristupa. Svi akademski građani imaju pravo na AAI@EduHR račun s kojim mogu besplatno pristupiti Internetu na ogromnom broju lokacija u Zagrebu, drugim gradovima u RH i u svijetu!  Korisnikov uređaj treba biti ispravno konfiguriran. U tu svrhu potrebno je koristiti installer alat. Za pristup installer alatu dovoljna je bilo kakva veza na Internet --> .
    
Usluga eduroam je sigurna, jednostavna i za krajnjeg korisnika potpuno besplatna usluga pristupa Internetu. Namjenjena je korisnicima iz sustava znanosti i obrazovanja. Trenutno je dostupna na brojnim lokacijama u Hrvatskoj te na više od 10000 lokacija diljem svijeta.
     Više na stranicama SRCA --> koje je od samoga početka uključeno u sustav AAI@EduHr i koje je aktivno u izgradnji i pružanju usluge eduroam.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 16