Kalendar događanjaNaredni događaj

No events

Zabreb sutra

Prognoza vremena
Prognoza za Zagreb DHMZ

Odbrojavanje

05.08. Dan domovinske zahvalnosti - subota
Sljedeći praznik: 15.08. Velika Gospa - utorak

RSS

feed image
feed image
feed image

Translate!

Copyright

Creative Commons License
Prof. dr. sc. Nikola Ries, in memoriam PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
Ries N      Potpuno slučajno sam doznao vijest, koja me je iznenadila i jako rastužila da nas je naš dragi prof. dr. sc. Nikola Ries napustio 31.10.2016. u 91. godini života potiho, sasvim nečujno, samozatajno kako je i živio. Bio je divan, preskroman i plemenit čovjek, znanstvenik, nastavnik i stručnjak, posljednji od "stare garde" profesora na Zavodu za fiziologiju kakvi danas više ne postoje! Uzor svima i u svemu!
     Sjećam se prof. Riesa još iz svojih ranih studentskih dana. Nakon što sam s odličnim položio fiziologiju, pozvao me k sebi i uključio u znanstveni rad kao moj prvi mentor. Bio je blage, smirene naravi, vrlo metodičan i pedantan, ponekad je u mojim očima nadobudnog početnika bio i preveliki perfekcionista, čak pomalo i sitničav. Vrlo široko obrazovan, načitan, širokih interesa, razumio se u sve i svašta, od fiziologije, medicine, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike, pa sve do popravka automobila ili vešmašine, održavanja trave u vrtu i hranjenja ptica! S njim nije nikad bilo dosadno, bez obzira jesmo li raspravljali o nekoj znanstvenoj, medicinskoj, stručnoj temi ili praktičnim svakodnevnim događajima. Kada smo imali problem s nekim tehničkim uređajem na Zavodu, znali smo koga treba pitati za savjet! U tom smislu govori i anegdota na poveznici: Ništa nas ne može iznenaditi! Uvijek je bio susretljiv, dobro raspoložen i dobronamjeran prema svima. Uvijek pomirljiv, staložen, nasmijan, pun razumijevanja i nije se nikad zamjerao kolegama, čak ni onda kad je to trebalo!
     I kad je otišao u mirovinu znao je ponekad doći na Zavod prigodom blagdanskog druženja ili nekog sličnog događanja. Uvijek u brizi i obzirnosti da slučajno ne bi smetao, zadržavao se kratko sa Sunčanom i sa mnom u ugodnom druženju i evociranju sjećanja. Znao je s tugom u očima reći da više i nema na Zavodu s kim drugim ugodno razgovarati, jer neke ljude više nije briga za penzionera, a mlađi ga ionako ne poznaju. Mi smo ga voljeli, vrlo rado viđali, veselili se susretu i poticali ga da dođe češće. Brinuli smo se i rastuživali promatrajući ga kako godinama postaje sve sitniji, mršaviji i kako se gasi kao svijeća. I onda godinama više nije dolazio, pa smo se prigodom raznih svečanosti na Fakultetu uvijek pitali što je s njim i zašto više ne dolazi. Njegov sin i snaha, oboje liječnici su rekli da je nažalost već jako oslabio i onemoćao.
     I sad nas je pogodila očekivana, ali pretužna vijest. Više nije među nama! Osjećamo veliku zahvalnost za znanje i radost koju nam je podario. Pamte ga i brojne generacije kolega i današnjih liječnika kojima je kao uzoran nastavnik posvetio svoj profesionalni život. Svima će nedostajati, ali najviše svojoj obitelji, posebno unucima. Obitelji iskrena sućut!
     Ostat će živjeti u našim lijepim sjećanjima! Neka mu je vječna hvala i slava! Počivao u miru!
 
Misa za darivatelje tijela Zavodu za anatomiju - 28.10. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
crkva kk     U spomen dobrim ljudima koji su velikodušno darovali svoje tijelo Zavodu za anatomiju „Drago Perović“ održat će se sveta misa u petak 28.10.2016. u 12 sati  u crkvi Krista Kralja na Mirogoju.
     Svojim dolaskom uveličajmo ovu prigodu i time pokažimo da smo zahvalni svima koji su velikodušno darovali svoje tijelo za medicinsku edukaciju i istraživanja. Ne zaboravimo da nam i oni pomažu da postanemo bolji liječnici!
 
Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu 2016. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
ohsumi     Danas (3.10.) je Karolinska Institut iz Stockholma objavila ovogodišnje dobitnike Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu.
The Nobel Assembly at Karolinska Institutet has today decided to award the 2016 Nobel Prize in Physiology or Medicine to Yoshinori Ohsumi for his discoveries of mechanisms for autophagy.
     The word autophagy originates from the Greek words auto-, meaning "self", and phagein, meaning "to eat". Thus,autophagy denotes "self eating". This concept emerged during the 1960's, when researchers first observed that the cell could destroy its own contents by enclosing it in membranes, forming sack-like vesicles that were transported to a recycling compartment, called the lysosome, for degradation. Difficulties in studying the phenomenon meant that little was known until, in a series of brilliant experiments in the early 1990's, Yoshinori Ohsumi used baker's yeast to identify genes essential for autophagy. He then went on to elucidate the underlying mechanisms for autophagy in yeast and showed that similar sophisticated machinery is used in our cells.
     Više na izvornom sjedištu -->
 
Interliber 8. - 13.11. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
interliber16     I ove godine ljubitelje knjige dočekati će puni paviljoni Zagrebačkog Velesajma 5 i 6, mnoštvo novih naslova, predstavljanja knjiga, dolazak hrvatskih i inozemnih književnih zvijezda, neposredni razgovori s autorima uz potpisivanje knjiga, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi, a sve to je samo dio bogatog programa koji će se odvijati u intenzivnom ritmu na pozornici te na izložbenim prostorima izlagača. 
     I ove godine, ulaz na Interliber je besplatan za sve posjetitelje! Program događanja možete vidjeti na linku --> .
     Više informacija na izvornom sjedištu -->
 
Naše Sveučilište na Timesovoj listi PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
times rang     Naše se Sveučilište našlo prvi puta na listi Times Higher Education World University Rankings 2016-2017. Nalazimo se na mjestu od 801. do 978. koje je zadnje mjesto. Ovo je prvi put da smo na toj listi, ali treba reći da je ove godine lista prvi put proširena od  800. mjesta do 978. Ipak treba navesti da sveučilišta u Rijeci, Splitu i Osijeku nisu uopće na listi na listi.
     Cijelu listu možete pogledati na izvornom web sjedištu  -->
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 16