Kalendar događanjaNaredni događaj

Predavanje prof. Roger Byard, 26.09. 10:00 - 14:00

Zabreb sutra

Prognoza vremena
Prognoza za Zagreb DHMZ

Odbrojavanje

08.10. Dan neovisnosti - nedjelja
Sljedeći praznik: 01.11. Dan svih svetih - srijeda

RSS

feed image
feed image
feed image

Translate!

Copyright

Creative Commons License
Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu 2016. PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
ohsumi     Danas (3.10.) je Karolinska Institut iz Stockholma objavila ovogodišnje dobitnike Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu.
The Nobel Assembly at Karolinska Institutet has today decided to award the 2016 Nobel Prize in Physiology or Medicine to Yoshinori Ohsumi for his discoveries of mechanisms for autophagy.
     The word autophagy originates from the Greek words auto-, meaning "self", and phagein, meaning "to eat". Thus,autophagy denotes "self eating". This concept emerged during the 1960's, when researchers first observed that the cell could destroy its own contents by enclosing it in membranes, forming sack-like vesicles that were transported to a recycling compartment, called the lysosome, for degradation. Difficulties in studying the phenomenon meant that little was known until, in a series of brilliant experiments in the early 1990's, Yoshinori Ohsumi used baker's yeast to identify genes essential for autophagy. He then went on to elucidate the underlying mechanisms for autophagy in yeast and showed that similar sophisticated machinery is used in our cells.
     Više na izvornom sjedištu -->
 
Naše Sveučilište na Timesovoj listi PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
times rang     Naše se Sveučilište našlo prvi puta na listi Times Higher Education World University Rankings 2016-2017. Nalazimo se na mjestu od 801. do 978. koje je zadnje mjesto. Ovo je prvi put da smo na toj listi, ali treba reći da je ove godine lista prvi put proširena od  800. mjesta do 978. Ipak treba navesti da sveučilišta u Rijeci, Splitu i Osijeku nisu uopće na listi na listi.
     Cijelu listu možete pogledati na izvornom web sjedištu  -->
 
Festival svjetske književnosti 4. - 11. rujna PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
fsk    Četvrti po redu Festival svjetske književnosti održat će se odd 4.do 11. rujna u Zagrebu i Splitu. Ove godine će festival biti posvećen Italiji, njenim piscima i stripašima, a osim talijanskih gostiju ugostit će i autore iz još petnaest zemalja svijeta. Održat će se pedeset različitih događanja gdje će se predstavljati nove knjige ili gdje će autori razgovarati o svojim djelima.
     Posjetitelji će 3.9. moći ući u jedinstvenu kabinu, u kojoj će im omiljenu knjigu čitati hologram. Na programu su filmske večeri i književne matineje za srednjoškolce kao i festivalska novost Dvostruki portret u kojem će u dijalogu sudjelovati jedan strani i jedan domaći autor.
     Više na izvornom web sjedištu  -->

 
Naše Sveučilište ponovno na listi 500 najboljih! PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
rang sv     Naše Sveučilište u Zagrebu vratilo se na Šangajsku listu 500 najboljih svjetskih sveučilišta. Tri godine zaredom, od 2011. do 2013. bilo je u skupini sveučilišta od 401. do 500. mjesta i ove se godine vratilo na prestižnu listu opet na mjesto od 401. do 500. Istina je da smo pri dnu liste najboljih, ali smo bolji od svog okruženja i nadam se imamo uzlaznu tendenciju :-) . Ipak je to velik uspjeh našeg Sveučilišta, a i poticaj za daljnje napredovanje hrvatskih sveučilišta na svjetskoj razini u širenju obrazovanja, znanosti, struke i općenito znanja. Vidljivosti na webu je doprinio i naš Fakultet, pa i naš Web.mef. Od svih dolazaka na domenu mef.hr 50 do 60 % otpada na Web.mef, a ne na glavni poslužitelj mef.hr (Alexa).
     Prvo mjesto zauzima Harvard University, za kojim slijede Stanford University, University of California Berkeley, University of Cambridge, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Princeton University,  University of Oxford, California Institute of Technology,  Columbia University i University of Chichago.
     Više na izvornom web sjedištu -->
 
Mjesec popularizacije eduroam usluge PDF Ispis E-mail
Autor Milan Taradi   
eduroam logo     Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired (žicom, kroz LAN) pristupa. Svi akademski građani imaju pravo na AAI@EduHR račun s kojim mogu besplatno pristupiti Internetu na ogromnom broju lokacija u Zagrebu, drugim gradovima u RH i u svijetu!  Korisnikov uređaj treba biti ispravno konfiguriran. U tu svrhu potrebno je koristiti installer alat. Za pristup installer alatu dovoljna je bilo kakva veza na Internet --> .
    
Usluga eduroam je sigurna, jednostavna i za krajnjeg korisnika potpuno besplatna usluga pristupa Internetu. Namjenjena je korisnicima iz sustava znanosti i obrazovanja. Trenutno je dostupna na brojnim lokacijama u Hrvatskoj te na više od 10000 lokacija diljem svijeta.
     Više na stranicama SRCA --> koje je od samoga početka uključeno u sustav AAI@EduHr i koje je aktivno u izgradnji i pružanju usluge eduroam.
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » > Kraj >>

Stranica 3 od 9