alati  chat   forum   glasovanje  intranet    kalendar linkovi   mail   novosti   oglasnik   ploča   pojmovnik   tutor
   POTRAGA MAPA 
 > tutor      
   
 
 

  

  

  

 

 

 

 

 

 

 

Tutor
Oglasnik
Novosti
Linkovi
Chat

 

 

 

 

  

  

 

 

 

 
  • Tutor pruža pomoć u učenju na daljinu (distance learning).
  • Sastoji se od više web orijentiranih servisa, od kojih se većina odvija na strani servera, a ne klijenta. 
  • Zajedničkim snagama kolega nastavnika i studenata  nastojat ćemo, asinkronom komunikacijom, izgraditi informacijsku i kolaborativnu zajednicu na našem fakultetu.
  • Pokretanje ove ideje, a ujedno i moj doprinos je stvaranje softverske podrške na serveru web.mef.hr. U tu svrhu pretražujem golem broj ponuđenih servisa, pa ću potencijalno korisne nastojati pokrenuti na ovom serveru :-)
  • Pozivam sve zainteresirane da mi pomognu da ideja zaživi. Vjerujem da nam takav sustav treba i da ćemo se njime koristiti.
  • Kada zaključimo koji nam servisi trebaju, prevest ću ih i prilagoditi željama korisnika :-)
  • Izgradimo fakultetsku internet zajednicu i učionicu na daljinu!
  •  

  • Budući da trenutno mijenjamo  operativni sustav poslužitelja ne funkcioniraju neki servisi, jer mi treba vremena da servise ponovo pokrenem :-(
 A. Programi za učenja na daljinu

     1. MedWeb
     Radi se o velikom sustavu vrlo složenih web alata za podržavanje učenja na daljinu upotrebom Interneta. Program je modificiran prema izvornom programu ClassWeb (UCLA Social Sciences Computing, University of California, USA). Odabrao sam ga zato što uz mnoštvo opcija nudi jednostavan pristup kroz preglednik (Netcsape, IE), bez ikakve instalacije na strani klijenta. Pri upotrebi ne traži poznavanje HTML koda, Ftp-iranja, html editora i sl., pa se može preporučiti i korisnicima, početnicima. Serverska strana je daleko složenija (PHP MYSQL, Perl, CGI, PostgreSQL), ali još uvijek u mom dohvatu :-)    I na kraju program se po kvaliteti lako može mjeriti s komercijalnim programima, koji stoje po 10 000 $ godišnje, a potpuno je besplatan (GNU licenca). 
     Možete razgledati probni jesenski tečaj Oftalmologija.

      2. MedElecture

     Ovo je osrednje velik sustav web alata za podržavanje učenja na daljinu upotrebom Interneta. Program je modificiran prema izvornom programu Electure (verzija 2.11 razvijena u Karl-Franzens-Universität Graz, Austria). Potpuno je besplatan (GNU licenca), a uz mnoštvo opcija nudi jednostavan pristup kroz preglednik (Netcsape, IE), bez ikakve instalacije na strani klijenta. 
      Želite li se njime koristititi javite se :-)
     Primjere i upute možete pogledati i na URL adresi.

     Trenutno je u fazi testiranja.

     3. MedCOSE

     Ovo je već treći vrlo veliki sustav složenih web alata za podržavanje učenja na daljinu upotrebom Interneta. Program je modificiran prema izvornom programu COSE (verzija 2.05) koja je  razvijena u Cambridge Software Publising u suradnji sa Staffordshire University. Potpuno je besplatan (potrebna besplatna registracija), a uz doista mnoštvo opcija nudi jednostavan pristup kroz preglednik (Netcsape, IE), bez ikakve  posebne instalacije na strani klijenta. Jedino obavezno traži  besplatni Sun Java Plug-in (v. 1.3 ili višu). 
     Može ga se "razgledati" s loginom Gost i zaporkom 1234
Samo pri prvom dolasku prenošenje osnovnog java apleta traje nešto duže (manje od minute modemom :-). Želite li se njime koristititi javite se :-)
     Detaljnu knjigu uputa i mogućnosti (150 stranica) možete pogledati u samom programu, a i u  pdf formatu (7,8 MB), naravno, kad se ne spajate modemom. 

 

     4. MedClaro

     Poslije trećeg vrlo velikg sustav složenih web alata za podržavanje učenja na daljinu upotrebom Interneta, dolazi četvrti :-). Program je modificiran prema izvornom programu Claroline (verzija 1.2) koja je  razvijena u Université catholique de Louvain. Potpuno je besplatan, a uz doista mnoštvo opcija nudi jednostavan pristup kroz preglednik (Netcsape, IE), bez ikakve  posebne instalacije na strani klijenta. Bude li interesa mogli bismo ga potpuno prevesti na hrvatski jezik.
     Može se "razgledati" demo verzija na izvornom sajtu ili pomoću Probnog tečaja na našem Web.mefu. Želite li se njime koristititi javite se :-)

 

    5. MefModla

     Radi se, vjerojatno, o najboljem velikom sustavu vrlo složenih brojnih web alata za podržavanje učenja na daljinu upotrebom Interneta. Program je modificiran prema izvornom programu MOODLE (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) moodle.com (by Martin Dougiamas, a PhD candidate at Curtin University). Odabrao sam ga zato što uz mnoštvo opcija nudi jednostavan pristup kroz preglednik (Netcsape, IE), bez ikakve instalacije na strani klijenta. Pri upotrebi ne traži poznavanje HTML koda, Ftp-iranja, html editora i sl., pa se može preporučiti i korisnicima, početnicima. Bude li interesa mogli bismo ga potpuno prevesti na hrvatski jezik.
     Može se "razgledati" demo verzija na izvornom sajtu ili  Oftalmološki tečaj na našem Web.mefu. Želite li se njime koristititi javite se :-)


      6. MedManhat

     Ovo je veliki sustav složenih web alata za podržavanje učenja na daljinu upotrebom Interneta. Program je modificiran prema izvornom programu Manhattan Virtual Classroom (verzija 2.0 razvijena u Western New England College). Potpuno je besplatan (GNU licenca), a uz mnoštvo opcija nudi jednostavan pristup kroz preglednik (Netcsape, IE), bez ikakve instalacije na strani klijenta. 
     Primjere i upute možete pogledati i na URL adresi.

     Trenutno ne radi na našem serveru, jer postoji verzija samo za Linux. Prethodni server bio je zasnovan na Linuxu, pa smo koristili ovaj izvrstan programa. Ispričavam se korisnicima, dok ne dočekamo verziju za Solaris :-(.
 

B. Forumi

    1. MefORUM
    
Forum je zamišljen kao virtualno mjesto okupljanja studenata i nastavnika po kolegijima, odnosno katedrama. Prema željama nastavnika pokrenut ću odgovarajuće forume za pojedine kolegije ili teme.
    2. MedForum
    
Ovaj je forum temeljen na drugom programu, pa služi kao predložak za odabir. Prema željama nastavnika pokrenut ću i druge odgovarajuće forume.
    3. Mef.dr
    
Ovdje je više foruma za liječnike određene specijalnosti. Prema željama nastavnika pokrenut ću odgovarajuće forume za tražena područja medicine. Za ulazak u forum trebate odobrenje moderatora :-), a većina foruma nije vidljiva javnosti :-( 
    Želite li otvoriti i moderirati neki forum javite se.
 

C. Chat

     1.MefChat
    
Chat je chat, ali budimo na akademskoj razini :-). Nastavnici koji žele održavati zatvorene konzultacije sa studentima mogu mi se javiti :-)

 

D. MedIntra

     Zaštićeni dio weba kojem se pristupa putem korisničkog računa. Tu je primjerice, raspored zauzeća dvorana, e-mail adrese zaposlenika itd.

 

E. MedAlati

     Brojni samostojeći "on line" alati za raznovrsne potrebe (npr. preračunavanje jedinica, matematička, statistička, kemijska, fizikalna računanja itd.). Većina ja za sada naslijeđena još od vremena Interaktivne Fiziologije i pisana u JavaScriptu (izvršava se na klijentu).
 

F. Ispiti za samotestiranje i testiranje "online"

     1. MedIspiti
    
Alat za pripremu i provođenje ispita "online". Za sada u fazi testiranja. Ima li dobrovoljaca da mi pomognu, dobro su došli. E-mail je na dnu stranice :-) 

     1. MedMC
    
Vrlo jednostavan CGI alat za pripremu i provođenje ispita "online". Za sada također u fazi testiranja. Prikazan je primjer testa. Rezultat se prikazuje pristupniku, ali se i logira na server :-) 
     Prijedlozi i primjedbe na e-mail adresu na dnu stranice.
 

G. MedPojmovnik

     Pojmovnik nije postavljen. Zamišljen ja kao softverska podrška za izgradnju baze medicinskih definicija. Bazu ćemo postupno izgrađivati svi zajedno!

 

H. MefPloča

          Ploča je zamišljena  kao serverska podrška zajedničkom crtanju i ispravljanju dokumenata.

 

I. Programi podrške za rad skupine

     1. MedTutos
    
Alat za podršku radu skupine ljudi (zavod, odjel, katedra...) na zajedničkim projektima. Tu se nalaze osobni i zajednički kalendari, adresari, odlagalište zajedničkih dokumenata sa sustavom za automatsko praćenje promjena, e-mail komunikacija itd. Originalni program možete isprobati na adresi:TUTOS. Za sada je u fazi testiranja. Ima li dobrovoljaca da mi pomognu, dobro su došli. E-mail je na dnu stranice :-) 

    


 

MedTutor

MedWeb
MedElecture
MedCOSE
MedClaro
MefModla
MeForum
MedForum
Med.dr
MedIntra
MedAlati
MedIspiti
MedMC
MedPojmovnik
MedPloča
MedTutos
 
   
    Home Up

 

M.Taradi | mtaradi@web.mef.hr | statistika

Copyright © 2002. Sva prava pridržana.
 Obnovljeno : 01-09-2004.