MefModlica   -> MefModlica (LMS)  
 
 

Medicinski rječnik

Rječnik

Mjesto za stvaranje zajedničkog medicinskog rječnika.
Molim slobodno unosite pojmove. ZAHVALJUJEMO. 

Pretraži cijeli tekstSort chronologically: By last update | By creation date

Stranica:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...  111  (Naredni)

A
ADAPTIVNA IMUNOST: drugi naziv za specifičnu imunost.
Istoznačnice:
Č
ČIMBENIK INHIBICIJE MIGRACIJE (MIF): (migration inhibition factor) citokin koji luče senzibilizirani limfociti T, a inhibira migraciju makrofaga
A
AGLUTININI: antitijela koja u dodiru s antigenima (aglutinogenima) izazivaju aglutinaciju
S
SREDNJI TLAK PUNJENJA: mjera napunjenosti svih krvnih žila i srvca krvlju. Kad se zaustavi cirkulacija (npr. izazvanom fibrilacijiom srca) za otprilike jednu minutu izjednače se tlakovi u svim dijelovima cirkulacije (sistemskoj, plućnoj i srcu). Cirkulacijski je sustav općenito blago prepunjen (rastegnut) krvlju i to se izražava tlakom koji se tada može izmjeriti. To je srednji cirkulacijski tlak punjenja. Dakle taj tlak ovisi o odnosu volumena krvi i tonusa cirkulacijskog stabla. Srce je pumpa koja ne može usisavati krv (jer je tako građena), ali ispumpa svu krv koja do nje dođe. A krv curi u desni atrij zato jer je cirkulacija prepunjena (sistemski tlak punjenja) i zato što je tamo nizak tlak (jer srce ispumpa sve što do njega dođe). Uz razliku tlakova (SSTP-TDA) dotok određuje naravno i otpor venskom priljevu.
A
AGLUTINOGENI: antigeni koji u dodiru s antitijelima (aglutininima) dovode do aglutinacije
AKCIJSKI POTENCIJAL: je nagla, prolazna elektrokemijska promjena membranskog potencijala mirovanja podražljivih stanica nastala električnim, kemijskim ili mehaničkim podraživanjem. Nastaje zbog odeđenog slijeda otvaranja i zatvaranja aktivnih natrijskih i kalijskih kanala. Nije proporcionalan jakosti podražaja, već za njega vrijedi "zakon sve ili ništa". Širi se od mjesta djelovanja podražaja po cijeloj membrani.
G
GRANULOCITI: drugi naziv za polimorfonulkearne leukocite.
A
AKOMODACIJA ŽIVCA: pojava da se pri sporom porastu intenziteta struje razvijaju repolarizacijske sile koje povisuju prag za okidanje akcijskog potencijala u živcu. Ako je porast intenziteta toliko spor da se natrijski kanali inaktiviraju prije nego što su uspjeli biti aktivirani, akcijski potencijal se uopće ne može izazvati.
AKTIVNA IONSKA STRUJA: nastaje zbog aktivnog elektrogenog transporta iona kroz staničnu membranu. Npr. Na/K-ATPaza ispumpava Na iz stanice i upumpava K u stanicu i time proizvodi aktivnu natrijsku struju prema van i aktivnu kalijsku struju prema unutra.
ALFA-VALOVI u elektroencefalogramu: ritmički , dosta pravilni valovi frekvencije 8-13 Hz i amplitude 20-50 mikroV koji su posljedica spontane aktivnosti općeg talamokortikalnog sustava.

Stranica:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...  111  (Naredni)Vi NISTE logirani. (Login)

uredništvo | mtaradi@web.mef.hr | statistika
Copyright & 2002-2014. Sva prava pridržana.