MefModlica   -> MefModlica (LMS)  
 
 

Medicinski rječnik

Rječnik

Mjesto za stvaranje zajedničkog medicinskog rječnika.
Molim slobodno unosite pojmove. ZAHVALJUJEMO. 

Pretraži cijeli tekst


Sve kategorije

Stranica:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...  103  (Naredni)

BOLESTI
ACIDOZA: je povećana kiselost (koncentracija H+ iona) u tjelesnim tekućinama; pH krvi 7.35 ili manji.
ALKALOZA: je smanjena kiselost (koncentracija H+ iona) u tjelesnim tekućinama; pH krvi 7.45 ili veći.
Amputacijski ulkus: je vrijed koji se javlja najčešće kao trofička lezija na periferiji amputacijskog bataljka, obično u području ožiljka, osobito nakon amputacije zbog ishemijskih promjena - gangrena. Veoma otporan na terapiju!
Istoznačnice:
Anasarka: Anasarka je generalizirani masivni edem; zahvaća sve dijelove tijela uključujući spolne organe, prsa, ruke a rjeđe lice (hemodinamika!). Može se javiti i alergijska anasarka, primjerice kod uboda stršljena!
Istoznačnice:
ANEMIJA SRPASTIH STANICA:

je nasljedna recesivna bolest uzrokovana mutacijom na genu za hemoglobin. Promijenjeni hemoglobin koji u β-lancu umjesto asparaginske kiseline sadrži valin, slabije je topljiv i taloži se u eritrocitima što uzrokuje njihovu deformaciju (“srpaste stanice”), smanjenu elastičnost pri prolasku kroz kapilare  i pojačanu hemolizu.

APLAZIJA: je potpuno (aplasia totalis) ili djelomično (aplasia partialis) pomanjkanje jednog organa ili njegovih dijelova, uzrokovano anomalijama u razvitku.
APNEJA: je privremeni prestanak disanja. Najčešći uzrok je smanjenje ugljičnog dioksida u krvi, koji je potreban da podraži centar za disanje. A. može nastupiti i zbog smanjene podražljivosti centra za disanje (npr. kod otrovanja morfijem).
Bowenova bolest: Kronična, upalna, psorijaziformna promjena na koži izazvanom CIS (carcinoma in situ). Javlja se najčešće na trupu, licu, čelu, sljepočnicama, i dorzumu prstiju. terapija: kirurška, krioterapija, lokalna primjena citostatika, zračenje "mekim" rendgenskim zrakama.
Ciroza jetre: Ciroza jetre ili lat. cirrhosis hepatis je ireverzibilno kronično oštećenje jetre obilježeno ekstenzivnom fibrozom i formiranjem regeneracijskih nodula.
Javlja se često kod etiličara. Ina je kroničan rezulitat mnogih vrsta kroničnog oštećenja jetre.
Klasifikacija prema uzrocima:
1. alkoholna (Laennec)
2. postnekrotična i kriptogena (virusi B, ne-A, ne-B, lijekovi i toksini, autoimuna bolest)
3. bilijarna: primarna bilijarna ciroza (kronična upala i fibrozna obliteracija intrahepatičnih žučnih vodova)
4. kardijalna (desnostrano zatajenje srca bilo zbog valvularne bolesti, konstrikcijskog perikarditisa, cor pulmonale et cetera)
5. metaboličke i nasljedne bolesti
5. ijatrogena (hemokromatoza, Wilsonoba bolest, koagulopatije...)
Simptomi:

Kod razvijene bolesti nalai se palmarni eritme, paučasti nevusi (eng. spider), propedeutički možemo također vidjeti batičaste prste, ginekomastiju te atrofiju testisa u muškaraca, virilizaciju i neredovite menstruacije u žena.
Patogeneza:
Cirozna jetra povećava krvožilni otpor u jetri što dovodi do portalne hipertenzije i smanjene reapsorpcije tekućine na mezenterijalnim kapilarama te nastaje ascites. Smanjena je sinteza proteina plazme i to vodi do hipoproteinemije odnosno povećane netto filtracije u kapilarama. To doprinosi još više ascitesu. Što se tiče hemodinamičkog mehanizma jetrenih sinusoida, one su kod ciroze blokirane , pa govorimo o postsinusoidnom bloku koja također doprinosi povećanom krvožilnom otporu u jetri. nastaje instrasinusoidna hipertenzija te pojačano stvaranje limfe u odnosu na drenažu. I ponovno, to doprinosi ascitesu.
Općenito, takav pacijent ima poremećeno disanje, kompresiju trbušnih organa i sklonos razvoju opasne upale trbušne maramice (peritonitis).
Zbog smanjenje biotransformacije, veoma važne inače za aktivaciju lijekova koje uzimamo, ali i fiziološki, naravno, nastaje sekundarni aldosteronizam, zbog kojega se povećano zadržava sol i voda i povećano nakuplja u peritonealnom prostoru.
     U jetri zastaje krvi i bolesnici se tuže da mogu pipati jetru (hepatomegalija) i da je bolna na dodir. Splenomegalija također uzrokuje bole ispod lijevoga rebrenog luka. Javlja se i edem koji može biti ograničn na donje udove i najblje se vidi na potkoljenicama. Izljevi u plućnu i perikardijalnu šupljinu mogu pritisnuti pluća ili srce.
Liječenje:
smirivanje upalnog procesa i simptomatološko liječenje
Istoznačnice:
Cisticerkoza: infekcija koju uzrokuje Cysticercus cellulosae (cistični oblik svinjske trakavice Taenia solium). cisticerkoza u mozguOzbiljnje simptome čini kod lokalizacije u oku i mozgu. Kod cisticerkoze mozga mogu biti izraženi glavobolja, epileptički napadaji, kljenuti, hidrocefauls...Terapija:prazikvantel + često i kortikosteroidi.

Stranica:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ...  103  (Naredni)Vi NISTE logirani. (Login)

uredništvo | mtaradi@web.mef.hr | statistika
Copyright & 2002-2014. Sva prava pridržana.