alati  chat  forum  glasovanje intranet kalendar   linkovi   mail   novosti  oglasnik  ploča  pojmovnik  tutor
    POTRAGA MAPA  
 > e-mail      
   
 
 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tutor
Oglasnik
Novosti
Linkovi
Chat

 

 

  

  

 

 

 

 
    
Rješenje za neželjenu poštu (spam)

                        


Muči nas brdo neželjene pošte! Kako se riješiti te pošasti?
Evo prijedloga kako barem djelimice riješiti (ili ublažiti) taj problem na glavnom mail poslužitelju fakulteta (mail.mef.hr) (adrese: korisnik@mef.hr
)
Rješenje se sastoji u tome da podesite program SpamAssassin (Open-Source Spam Filter) koji je instaliran na našem poslužitelju da klasificira Vaš mail u željeni i neželjeni (spam) na temelju više kriterija i "strogosti" koju mu Vi odredite brojkom. On će zatim automatski razvrstavati poštu u Vaš "Inbox" i drugi folder, recimo da ga nazovete "spam" (ili kako želite :-). U "Inboxu" ćete Vi čitati željenu poštu, a u "spam" folderu će se gomilati neželjena pošta. Ako želite, možete naslovu neželjene pošte dodati neki znak za raspoznavanje i sortiranje (primjerice "*").

"Spam" folder povremeno pregledajte i očistite s dva klika mišem ("Toggle All", pa "Delete"). Naravno, možete podesiti automatsko bacanje "spama" bez pregledavanja, što ne preporučam, jer vrlo rijetko, ali ipak, tamo "zaluta" i željena pošta.

 

A sad evo kuharice za podešavanje:

 

  U SquirrelMail (https://mail.mef.hr/mail/src/login.php), nakon logiranja, kreirajte folder za spam (nazovite ga kako želite, promjerice "spam") tako da kliknete na "Folders", pa upišete ime foldera "spam", te kliknete na "Create Folder".

Obnovite preglednik (refresh; reload; F5"), pa u "Unsubscribe/Subscribe" označite folder "spam" i kliknite na "Subscribe". Time folder postaje vidljiv u lijevom izborniku SquirrelMaila.

Zatim otiđite u Usermin  (https://mail.mef.hr:20002/)  i nakon logiranja odaberite iz menija "Mail", pa "SpamAssassin Mail Filter", pa "Spam Classification".  Odaberite strogost pri klasifikaciji "Hits above which a message is considered spam", npr. broj 3, (može i 4 ili 5). Spremite "Save."

Odaberite zatim "Message Modification " i upišite u "Prepend text to Subject: header" neki znak, primjerice "*". Spremiti "Save." (Ako ne želite dodatno označavanje naslova neželjene pošte ovaj korak preskočite.)

Odaberite zatim "Procmail Spam Delivery" i kliknite na "Append to mbox-format mail file" i upišite "mail/spam". Kliknite na "Changa Procmail Delivery". (Ukoliko želite automatski brisati poštu klasificiranu kao "spam", bez provjere, odaberite  "Throw away").

 

I to je to! Neželjena pošta će se gomilati u folderu "spam", kojeg ne zaboravite povremeno (pregledati i) očistiti!
 


 

 

 

MedMail

@mef.hr
Usermin
@agram.mef.hr
@student.mef.hr
WebMail CARNet
AAI@EduHr
E_adresar
   
    Home Up

 

uredništvo | mtaradi@web.mef.hr | statistika

Copyright © 2002.-2007. Sva prava pridržana.
 Obnovljeno : 26-10-2007 .