WEB.MEF - ABAK - (Abacus)

             

Abak (abakus) ili okvir za računanje je prastaro računalo koje se koristilo najprije u Aziji za provođenje aritmetičkih operacija. Koristili su ga i stari Sumerani, Egipčani, Grci, Perzijanci, Rimljani, Indijci, pa i Europljani sve do 16. stoljeća. I dan danas ga neki koriste, posebno trgovci ili činovnici u Aziji i Africi, pa najspretnmiji mogu pomoću njega računati čaki brže od modernih elektroničkih računala.

Postoji više verzija abaka, a najpoznatiji, Kineski abakus je prikazan gornjim java apletom i potpuno je funkcionalan. Elipsoide (kuglice, kamenčiće) pomičite mišem i pročitajte koju brojevnu vrijednost imaju. Očitavaju se aktivni elipsoidi uz srednju letvicu. Donji elipsodidi vrijede jednu jedinicu (1), a gornji pet (5). Desni okomi niz su jedinice, zatim dfesetice, stotice itd. Klikanjem na gornji desni gumb resetirate abak.

Najjedostavnija operacija je zbrajanje. Postavite prvi broj i zatim jednostavno dodajte drugi počevši od jedinica, vodeći računa da se pri potpunom popunjenju jednog niza podiže jedan elipsoid u narednom nizu. Abakom možemo provoditi i operacije oduzimanja, množenja, dijeljenja, kvadriranja, korijenovanja...

Postoje posebne škole za učenje brzog računanja s abakom, a ovdje je prikazan model za usvajanje principa rada abaka i za zabavu.